Egy falatnyi egészség naponta – avokádó

Miért fogyasszunk rendszeresen avokádót? Értékes hozzávaló a konyhában. Egyszerre szívbarát és remek vitaminforrás az avokádó.

Több szempontból is érdekes gyümölcs az avokádó.

Vagy zöldség? Már eleve ez a nehezen eldönthető kérdés is mutatja, érdemes jobban szemügyre venni az apró termetét. Ezzel a kutatók is egyetértenek, hiszen folyamatos vizsgálatokkal igyekeznek kideríteni milyen kedvező egészségügyi hatással jár az avokádó fogyasztása.

Az eddigi eredmények elsősorban a szívbetegségek megelőzésnél mutatnak pozitívumokat, de emellett a rák kialakulásának kockázatát szintén nagymértékben csökkenti.

Foto:webmd.com

Szívbarát gyümölcs

A szívbetegek, magas vérnyomással küzdők számára igazán értékes növény az avokádó, hiszen rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, illetve a stroke kialakulásának kockázatát. Ennek oka a gyümölcs magas kálium tartalma, amely pozitívan hat a vérkeringési zavarokra.

A nőknek különösen ajánlott az avokádó felvétele az étrendbe, mivel az anyagcsere folyamatokhoz és vérképzéshez szükséges folsav nagy számban van benne. Az ezzel kapcsolatos kutatások eredményei szerint, ez 30-50 %-kal csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását.

Védőpajzs az immunrendszernek

Az eddig felsoroltak mellett nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az avokádó kiváló forrása az olyan egyszeresen telített zsírsavaknak, mint az olajsav. Az olajsav hatását vizsgáló kutatások pedig szintén fontos eredményeket hoztak.

Foto:123rf.com

Többek között a mellrák megelőzésében játszik fontos szerepet, ami miatt kifejezetten ajánlott az olajsav tartalmú ételek fogyasztása, melyek közül az avokádó a lista elején van.

Férfiaknak is ajánlott

A rákos megbetegedések között a férfiakat érintő prosztataráknál szintén kedvező adatokat tettek közzé a kutatók. Az eddigi vizsgálatok alapján elmondható, hogy az avokádó kivonat csökkenti a rákos sejtek növekedését. Egyelőre nem tudják megmondani, pontosan mi váltja ki a pozitív hatást, de elsősorban a magas antioxidáns tartalomra gyanakodnak.

Piros egészség – Top 8 ok, amiért a paradicsom kötelező egészséges étel!

Értékes alkotóelemek

Az avokádóban tehát nagy mennyiségben fordul elő antioxidáns. Ezek között elsőként a karotinoidokat kell megemlíteni, melyek az emésztés megfelelő működésében is fokozottan vesznek részt. Mivel a karotinoidok zsírban oldódnak, ezért gyorsabban jutnak be a véráramba, így könnyebben fejtik ki egészségügyi hatásukat is.

Ugyancsak ezért érdemes figyelembe venni, hogy E-vitaminból sem szenved hiányt az avokádó, melynek szintén számos előnyét élvezhetik a gyümölcs fogyasztói.

A csodás hármas

Összegezve tehát elmondható, hogy a gyümölcs fogyasztásának számtalan pozitívuma elsősorban a magas kálium, olajsav, és antioxidáns tartalomnak köszönhető. Ezek további alkotóelemekre, összetevőkre és fajtákra bonthatóak, melyek mind hatékonyan vesznek részt a betegségek leküzdésében és az erős immunrendszer felépítésében.

Forrás: https://napidoktor.hu/index