6 betegség, ami meddőséget okozhat

A gyermekvállalás egy összetett és érzékeny témakör, ami sok ember életében fontos szerepet játszik. Sajnos számos oka lehet annak, hogy egy párnak nehézségei akadnak a fogantatással és ez egyre gyakoribb probléma mind globálisan, mind hazánkban. Az aktuális statisztikák szerint Magyarországon az összes reproduktív korú pár 15-20%-a szembesül ezzel, ami azt jelenti, hogy nagyjából minden ötödik-hatodik pár érintett.

Számos oka lehet annak, hogy egy párnak nehézségei akadnak a fogantatással. Fotó: 123rf.com

Számos oka lehet annak, hogy egy párnak nehézségei akadnak a fogantatással. Fotó: 123rf.com

Meddőséget rengeteg dolog okozhat a környezeti hatásoktól kezdve az életmódbeli szokásokon át, egészen a különböző betegségekig. Az alábbiakban nyolc olyan betegséget vesszük sorra, amelyek közvetlen vagy közvetett módon meddőséget okozhatnak.

Endometriózis

Az endometriózis egy olyan állapot, amikor a méh belső rétege – az endometrium – a méhen kívüli területeken is megjelenik, például a petefészkek, a petevezetékek vagy akár a belek felszínén is. Ez pedig többféle módon is akadályozhatja a teherbeesést. Először is, gyakran vezethet petevezeték-elzáródáshoz, illetve olyan hegesedéshez, ami megnehezíti a petesejt és a spermium találkozását. De nem is kell feltétlenül elzáródnia a vezetéknek, az endometriózis okozhat olyan károsodást, ami miatt a megtermékenyült petesejt nem tudja elérni a méhfalat. És még ha eléri is, a petesejt minősége is problémás lehet, ami szintén megnehezíti a teherbeesést. 

Ez még nem minden: az endometriózisban érintett nő immunrendszere megtámadhatja a megtermékenyített petesejtet, sőt az együttlétek is lehetnek annyira fájdalmasak, hogy szinte lehetetlenné válik a gyermeknemzés. A megjelenése pedig viszonylag gyakori: a nők 6-10%-át érinti, az infertilis nők körében pedig sokkal magasabb ez az arány, 25-40% közé teszik.

Policisztás ovárium szindróma, azaz PCOS

A policisztás petefészek szindróma az egyik leggyakoribb ok, ami a női meddőség hátterében állhat: Magyarországon minden tizedik nőt érintheti a probléma. A PCOS lényege, hogy a petefészekben sok apró ciszta jelenik meg, ami meggátolja a normál peteérést. De az is előfordulhat, hogy a betegség miatt egy vastag bevonat keletkezik a petefészken, így a petesejt kilökődése – az ovuláció során – lehetetlenné válhat. Emellett a méhnyálkahártya fejlettségére is hatással van: PCOS esetén lehet, hogy nem lesz elég ahhoz, hogy befogadja, vagy egy esetleges befogadás esetén táplálja a petesejtet.

Fontos kiemelni, hogy nem lehetetlen teherbeesni PCOS-sel, igaz, mind a fogantatás, mind a terhesség megtartása nehezebb, kockázatosabb, ha ilyen kondíciótól szenvedünk.

Szexuális úton terjedő fertőzések

Egyes szexuális úton terjedő fertőzések, mint például a klamídia vagy a gonorrhoea, komoly károkat okozhatnak a reproduktív rendszerben mind a nők, mind a férfiak esetében. Ezek a fertőzések gyulladást okozhatnak a petevezetékekben vagy a herezacskóban, ami meddőséget eredményezhet. 

Ezek ráadásul gyakran tünetmentesen állnak fenn az érintetteknél, akik így nem fordítanak figyelmet a kezelésre, sőt akár át is adhatják azokat másoknak. Az orvosok általában azt tanácsolják, hogy minden új szexuális partner után végezzünk STD-tesztet, hogy ezt és a későbbi problémákat megakadályozzuk, a kockázatokat minimalizáljuk.

Autoimmun betegségek

Akkor beszélhetünk ilyen betegségekről, amikor az immunrendszer tévesen támadja meg a saját test sejtjeit. Bizonyos autoimmun betegségek – például a pajzsmirigy ilyen jellegű elváltozásai vagy a lupus – befolyásolhatják a reproduktív szervek működését és a hormonális egyensúlyt, ezáltal meddőséget okozhatnak. 

Daganatos megbetegedések és kezelések

A különböző rákos, daganatos megbetegedések gyakran különböző kezeléseket igényelnek, például sugár- vagy kemoterápiát. Ezek károsíthatják a petefészkeket vagy a hereket, és így meddőséget okozhatnak. Ez persze nem törvényszerű, így a betegségből kigyógyulva (ismét) próbálkozhatunk a fogantatással. 

Egyes szakemberek azt javasolják, hogy a nők a kemoterápiás kezelések végeztével várjanak fél évet a teherbeeséssel, míg mások 2-5 évet javasolnak szülés előtt. Ennek oka, hogy a rák ebben az időszakban nagyobb valószínűséggel térhet vissza és egy kismama kezelése bonyolultabb. A férfiak esetében nincs szigorú iránymutatás, de általában 2-5 évet érdemes lehet várni. 

Krónikus betegségek

Bizonyos krónikus betegségek, mint például a cukorbetegség vagy a pajzsmirigyproblémák, befolyásolhatják a hormonális egyensúlyt és a reproduktív rendszer működését, ezáltal meddőséget okozhatnak.

Ne essünk kétségbe!

Nagyon fontos, hogy ha bármelyik kondíció fennáll az esetünkben, ne essünk azonnal kétségbe. Az egészséges életmód, a rendszeres orvosi vizsgálatok és az egészséges táplálkozás mind fontos szerepet játszanak abban, hogy minimalizáljuk a meddőség kockázatát. Ezek akkor is segítségünkre lehetnek, ha a fent felsoroltak közül valamelyik kondícióval érintettek vagyunk. Ilyen esetben persze különösen fontos, hogy felkeressünk egy szakembert vagy egyenesen egy meddőségi központot.

Mivel a nemcsak egyéni, de társadalmi szinten is fontos kérdésről van szó, ma már rengeteg szakosodott intézményben, meddőségi központban kérhetünk segítséget, ráadásul számtalan módszer áll előttünk akkor is, ha természetes úton nem lehetséges a fogantatás. 

(x)

Forrás: PR cikk