Top 10 módszer, amit megtehetünk a rák megelőzése érdekében

Garancia nincs – de a kockázat csökkenthető

A rák kockázatának csökkentése mindenki számára fontos – jó kérdés azonban, mennyit tehetünk a betegség kialakulása ellen valójában. Íme azok a dolgok, amelyek tényleg segíthetnek.

Foto:123rf.com

Sokan és sokszor gondolkodhattak már el azon, mennyit tehetünk ténylegesen azért, hogy megelőzzük a rák kialakulását. A tapasztalaink ugyanis vegyesek: akadnak ismerőseink, akik sosem éltek káros szenvedéllyel, mégis megbetegedtek, s olyanok is, akik ezek ellenére egészségesek.

Bombabiztos módszer sajnos nincs a rák megelőzésére. Az életmód megváltoztatása és a megfelelő szűrővizsgálatok azonban csökkenthetik a betegség jelentkezésének esélyét. Lássuk ezeket részletesen.

1.Tesztek elvégeztetése: egyes rákfajták esetében a szűrések időben azonosíthatják a betegséget, mielőtt elterjedne a testben.

A vastagbélrák például általában azzal kezdődik, hogy polipok alakulnak ki a vastagbélben. Ha a tesztek egyike észleli ezeket, az orvos eltávolíthatja a polipokat, mielőtt rákossá válnának – vagy amíg még korai stádiumban vannak.

A kolonoszkópiás és szigmoidoszkópiás eljárások vékony csövet használnak, melynek végén apró videokamera helyezkedik el – ezzel  belenézhetnek az orvosok a vastag- és a végbélbe. A kolonoszkópia lehetővé teszi, hogy a teljes területet láthassák, azonban csak a vastagbél egy részét tudják megvizsgálni szigmoidoszkópiával. Vannak egyéb vizsgálatok is.

  • A széklet okkult vérvizsgálata (FOBT): ez a vizsgálat vért keres a bélmozgásban, ami polip vagy rák jele lehet. Ugyanakkor, ha nincs vérzés, ezek a tesztek nem azonosítják a betegséget.
  • A széklet DNS-tesztje: ez a módszer is vér után kutat, de a polipokból vagy daganatokból származó sejtek nyomait is ellenőrzi, amelyeknek megváltoztak a génjei. Ha az orvosok találnak valamit, ezt a vizsgálatot kolonoszkópia követi.
  • Nőknél a méhnyakrák ellenőrzésére HPV (humán papillomavírus) tesztet alkalmaznak az orvosok – ezzel a betegséghez vezető fertőzéseket keresik. A Pap-teszttel a sejtekben bekövetkezett elváltozások után kutatnak, mielőtt azok rákossá válnának, vagy még a rák korai stádiumában vannak.
oltás

Foto: 123rf.com

2.Védőoltások: bizonyos rákos megbetegedések esélyét csökkenteni lehet oltással. A humán papillomavírus (HPV) elleni vakcina például megelőzheti a méhnyak-, hüvely-, szeméremtest- és végbélrákot. A hepatitis B vakcina mérsékelheti a májrák kialakulásának esélyét.

3.Kemoprevenció: a tudósok még tanulmányozzák a módszert, hogy kiderüljön, képes-e egyes rákos megbetegedések távoltartására. A módszer során mesterséges vagy természetes anyagot vesz be az illető.

Az eddigi eredmények arra utalnak, hogy az ún. szelektív ösztrogénreceptor-modulátor (SERM) gyógyszerek – például a tamoxifen és a raloxifen -, csökkenthetik a mellrák esélyét a magas kockázattal élő hölgyeknél.

mell, rák

Fotó: 123rf.com

4.Műtét: egyes nők, akiknél az emlőrák rizikója magas, dönthetnek úgy, hogy az egyik vagy mindkét mellüket eltávolíttatják – megakadályozva a rák kialakulását. Ennek neve profilaktikus mastectomia.

A magas kockázattal élők megelőzés jelleggel peteeltávolítást is végeztethetnek – ennek során a petefészkeket és a petevezetékeket is eltávolítják a sebészek. Mivel a petefészkek ösztrogént termelnek, a kockázatcsökkentő salpingo-oophorectomia (rrBSO) műtét lassíthatja egyes emlőrákok növekedését. A petefészekrák kialakulása is elkerülhető a módszerrel.

Amennyiben egy nő tudja, hogy a BRCA1 vagy BRCA2 génje megváltozott, vagy a családjában többször előfordult mell- vagy petefészekrák, beszélnie kell kezelőorvosával a lehetőségekről.

dohány

Fotó: 123rf.com

5.Dohányzás kerülése: ha cigerattázunk, ideje leszokni a rák megelőzése érdekében.

A dohányzás egyértelműen összefügg a tüdőrák kialakulásával. Emellett növelheti a fej- és nyak-, a nyelőcső-, a hólyag-, a vese-, a máj-, a hasnyálmirigy-, a méhnyak-, a vastagbélrák és bizonyos típusú leukémia jelentkezésének esélyét is.

Érdemes kerülni azokat a helyeket, ahol belélegezhetjük a mások cigarettájából származó füstöt – ugyanis ez is növeli a kockázatot.

napsütés

Foto: pixa

6.Vigyázzunk a napsütéssel: mérsékelhetjük a bőrrák kialakulásának kockázatát, ha korlátozzuk a minket érő napsugárzást. Az alábbi tippek segíthetnek.

  • Használjunk széles spektrumú napfényvédő krémet, 30-50 SPF faktorral.
  • Ha kinn tartózkodunk, maradjunk árnyékban.
  • Viseljünk olyan ruhát, amely eltakarja a karunkat és a lábunkat a napon.
  • Hordjunk sapkát és napszemüveget.
  • Kerüljük a napot, amikor a legerősebb – délelőtt 10 és délután 4 óra között.
  • Ne járjunk szoláriumba.

7.Tartsunk fenn egészséges testsúlyt: a súly kontrollálása nemcsak a megjelenés és egyéb fizikai problémák miatt lényeges – az elhízás emlő- és méhnyálkahártyarákot okozhat. Összefüggésbe hozható emellett a vastag- és végbélrákkal, a nyelőcső-, a vese- és a hasnyálmirigyrákkal is.

Ha túlsúlyosak vagyunk, már néhány kiló leadása is sokat segíthet a rák-megelőzésben.

Foto: webMD

8.Táplálkozzunk megfelelően: fogyasszunk sok gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát. Ezek rostot tartalmaznak – a rostfogyasztás pedig összefügg a vastagbélrák alacsonyabb kockázatával.

Részesítsük előnyben azokat az ételeket, amelyekben béta-karotin, likopin, A-, C- és E-vitamin van. Ezek antioxidánsok, szerepet játszhatnak a rák megelőzésében.

Fontos ugyanakkor korlátozni a vörös hús fogyasztását – különösen a feldolgozott húsokét. A szalonnát – ha egyáltalán eszünk belőle – tartogassuk különleges alkalmakra. A feldolgozott, így a csemege húsok, sonka és virsli fogyasztása szintén összefüggésbe hozható a vastagbél- és gyomorrák kialakulásával.

Az ételeket lehetőség szerint ne süssük. A főzés sokszor elég, hogy elpusztítsuk a baktériumokat – a magas hőmérsékleten történő sütés vagy grillezés növelheti a rák kockázatát. Igyekezzünk inkább párolni, gőzölni, posírozni az ételeinket.

Hallhattunk már róla, hogy egyes kiegészítők, így a szelén és az E-vitamin is mérsékelhetik a rák rizikóját. Nincs azonban elég bizonyíték arra, hogy ez igaz – bizonyos kiegészítők akár növelhetik is a betegség esélyét.

9.Mozogjunk: minél többet mozgunk, annál jobb. A testmozgás csökkentheti az emlő-, vastagbél-, méhnyálkahártya-, prosztatarák- és más daganatos betegségek kialakulásának esélyét.

Mindegy, mit csinálunk, csak mozgasson át: lehet az úszás, kocogás, séta. A gyaloglás, közepes vagy gyors tempóban nemcsak olcsó és időtakarékos, de társaságban is végezhető edzés. Fontos hetente 150 percet vagy ennél többet mozogni! Csökkentsük emellett azt az időt, amelyet üléssel, fekvéssel, tévézéssel töltünk.

10.Ne igyunk sok alkoholt: száj-, garat-, torok-, máj-, mell- és vastagbélrák kialakulásához vezethet a sok szeszes ital fogyasztása.

Teljesen nem kell lemondani róla, de igyunk mértékkel. Nőként a napi 1, férfiként a napi 2 ital a megengedett mennyiség.

A fenti tippek csökkenthetik a rák-kockázatot, garanciát azonban nem jelentenek. Egyelőre nincs 100 százalékos módszer a betegség megelőzésére.

Tehetünk ellene? – A hasnyálmirigyrák diagnózisa és korai felismerése

 

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.