“Elfordultak tőlem az ízületi betegségem miatt!”

Sistemas juvenalis arthritis-ben szenvedek. Eddig szteroidokat szedtem, ezért meghíztam. Kövér vagyok, a barátaim elfordultak tőlem. Orvosi maszkot is hordanom kell, mert jelenleg biológiai gyógyszert kapok, vénásan, 2 hetente – ha emellett elkapok valamilyen betegséget, akár már egy náthába is belehalhatok. Az orvosok szerint a kezelés minimum 2 év. Akinél nem használ, annak szteroidot kell szednie – ami megint csak nem lenne jó megoldás.

A szteroidokat nagy hatékonysággal alkalmazzák az endokrinológiában, de jelentős gyulladáscsökkentő és antiallergiás hatásuk is van, valamint elnyomják az immunműködést.

A juvenilis idiopathiás arthritis (vagy JIA) krónikus ízületi gyulladással járó betegségek gyűjtőneve, melyekben még 16 éves kor előtt kialakul az arthritis – jegyzi meg a szerkesztő. Erre a betegségre gyanakodhatunk, ha az arthritis legalább 6 hete fennáll és nem tudni az okát. Autoimmun betegség, patomechanizmusú, krónikus sokízületi gyulladás. A szisztémás kezdetű JIA bármely életkorban jelentkezhet, nőknél és férfiaknál egyforma arányban fordul elő.

A páciens ízülete ilyenkor duzzadt, mozgása korlátozott. Az ízületi gyulladás fájdalommal is járhat, de gyerekkorban kialakult probléma esetében sokszor nincs is panasz. Hogy a terület gyulladt, azt inkább a felette levő bőr pirosodása és az ízület melegsége jelezheti.

Gyógymódként a juvenilis idiopathiás arthritis esetében a tüneti kezelést, a szteroid kezelést, valamint a betegségmódosító terápiát is javasolhatják a szakemberek, ez a JIA formájától is függ – jegyzi meg a szerkesztő.

Forrás:

Miket használtam a megoldáshoz?

Válaszolj