Eltűnhet a Lyme-kór az országból

Forradalmi magyar újítás a Lyme-kór elleni küzdelemben

A klímaváltozás hatására eltűnőben vannak a Lyme-kórt és az agyhártyagyulladást terjesztő kullancsok – mondta az InfoRádiónak a Kullancsbetegségek Ambulanciájának vezetője. Lakos András emellett azt is kiemelte: a Lyme-kór egy jóindulatú betegség, könnyen gyógyítható.

Évente 1000-1500 Lyme-kóros beteget jelentenek be. A betegséget a Kullancsbetegségek Ambulanciájának vezetője szerint értelmetlen regisztrálni, mivel ha ezt bejelentik, az nem hoz magával azonnali cselekvést, mint például egy járvány esetében, amikor védőoltásokat osztanak ki. Mint Lakos András elmondta: jóindulatú betegségről van szó, az esetek nagy részében a fertőzött magától meggyógyul, antibiotikummal pedig eredményesen kezelhető.

kullancs

A szakember szerint Magyarországon nagyon sok rossz teszt van forgalomban, ezért évente mintegy ezer olyan emberrel találkoznak, akik nem Lyme-kórosok, de van pozitív tesztjük. Lakos András a betegség valós tüneteiről is beszélt. A leggyakoribb a Lyme-folt, melyet vándorló bőrpírnak is neveznek, mivel szélének kiterjedése növekszik. A gyanú akkor lehet helytálló, ha a kullancscsípés után 5 centiméteres folt alakul ki, ami legalább 5 napig fennmarad.

Az ambulancia vezetője kiemelte: ennek ellenére rengeteg gyermeket kezelnek szúnyogcsípések miatt, mert elterjedt, hogy a Lyme-kór kokárdaszerű elváltozást okoz, de a kis méretűek nem utalnak a betegségre.

A betegség várhatóan visszaszorul a régióban, az ezt terjesztő kullancsokkal együtt – véli az ambulancia vezetője. Ezek a rovarok ugyanis nem bírják a meleget és a száraz éghajlatot. „Nem holnap fog eltűnni természetesen” – tette hozzá.

“Ugyanígy egyre kevesebb a kullancs által terjesztett agyhártyagyulladásos eset, a 90-es évek közepén még évi 300 ilyet regisztráltak, két évvel ezelőtt viszont csak 16-ot. Ez viszont sokkal veszélyesebb, mint a Lyme-kór” – hívta fel a figyelmet Lakos András. Ez ellen ugyan van védőoltás, de ha valaki megbetegszik, súlyos következményei vannak, ráadásul jelentős részben maradványtüneteket hagy maga után.

A szakember szerint a kullancscsípés megelőzéséhez hatékonyak lehetnek a különböző rovarirtó szerek, vagy biokészítmények.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


20 hozzászólás

 1. Lovas Katalin

  “a Lyme-kór egy jóindulatú betegség, könnyen gyógyítható” – én nem vagyok orvos, de ezt nem mondanám! Nehezen felismerhető, könnyen félrediagnosztizálható, súlyos következményei lehetnek. Nagyon kevesen tudják megbízhatóan gyógyítani. Örülhet, aki nem kapja el.

  Válasz
 2. thomasso

  Oké, de mi a forradalmi magyar újítás??? Amúgy a lyme-kór egyáltalán nem lebecsülendő! Sajnos a fidesz miatt nem lehet irtani a kullancsokat, igaz a budai nagyurak villáiban nincsenek is kullancsok, csak ők a nyakunkon4

  Válasz
 3. tik-tam

  Ha 16 betege van, akkor nincs is szükseg az intezetere. Talan az faj, hogy Bozsik Dr kapta az eu-s tamogatast ? Ferjem Lyme kor vegett le lett szazalekolva. Mi tudjuk , hogy rengerteg a kullancs es egyre több valfaja jön elö , meg eddig ismeretlenek is. Es sokkal veszelyesebbek. Ennyire nem kene kimutatnia az irigyseget.

  Válasz
 4. Szappanos zsolt

  Bennem sosem volt kullancs.Mégis elkeptam a lyme kórt.Valószínüleg szúnyogtól.És hogy jóindulatú betegség?Hát még nem tapasztaltam.

  Válasz
 5. istván márkus

  Az én feleségem 5 és fél hónapig volt kórházban és klinikán. 36 évesen a Gőgös Gúnár Gedeonból tanítottam meg újra olvasni.Mindennek neki ment az egyensúly zavara miatt. Nem beszélve az Ő általa érzett iszonyú ízületek fájdalmairól.Lenne még mit írnom,de ha ezek jó indulatú betegségek akkor kívánom a T. vezető úrnak, legyen benne része.

  Válasz
 6. Gampe László

  A cikk több jelentős szakmai tévedést tartalmaz. Én nem adnám a nevem ilyenhez sem újságíróként, sem orvosként!

  Válasz
 7. gőre gábor

  Rákos, morfiumos üzemorvos elhajtott, szédülős rosszulléti panaszaimmal! Rádióból tudtam meg, diagnózisom, 20 év múlva lettek következményei!

  Válasz
 8. tik-tam

  Ma Bozsik doktor tesztje a leggyorsabb es leg pontosabb. Ma mar csak is hozza fordulnank. Sajnos 20 evvel ezelött meg gyerek cipöben jart nala a lehetöseg, de mara mar kinötte magat es eus milliokat kapott pont ket hete olvastam rola. Ezert jelent meg a cikk, mert nem ez a doki kapta, pedig ennek nagy intezete van, mar evtizedek ota. Bozsik dr hamar elkesziti a diagnozist, igy a beteg kepes gyogyulni. Az idö faktor ennel a betegsegnel a legfontosabb. Vegig jartuk, van fogalmam miröl irok. Es sajnos nincs mindig a piros folt, ma mar ezt is elismerik. Nem mulik el, mert a csontban el a bakterium. 15-20 ev mulva a kezeletlen betegnel mozgasszeri promlemakat okoz , akar jarokeptelen is lehet. Közben is nagy fajdalmak között eli eletet. Szomoru volt olvasni ezt a cikket.

  Válasz
 9. ArtAfter5

  És ez a cikk megjelenhetett? Félrevezetik az embereket. Napidoktor? Napihazug. Vegyék már le!

  Válasz
 10. lyme csoport

  Egy olyan orvos mint ez a Lakos András nekem semmit mondó. A véleménye nem számít. Addig még folyamatosan férre beszél nincs jelentősége. Sokan tudják kik az elismert orvosok. Csak azt sajnálom hogy sok ember nem jelentette még fel. Mert vannak páran akiket ez a jó indulatú betegség majd nem tolószékbe rakott. Cikk írója inkább járjon utána hol és kivel kell mérvadó riportot készíteni.

  Válasz
 11. Pál László

  Lakos dr jobb esetben egy idióta, rosszabb esetben egy rosszindulatú gyógyítani nem akaró aki maga is beteg és abban éli ki a frusztráltságát, hogy a betegeket megalázza és nem gyógyítja.”Munkássága” sok negatív nyomait a becsületes, hozzáértő kollégainak okoz sok gondot és munkát!! Sajnálatos, hogy egy ilyen degenerált ember aki a szkeptikusok klubjában tart előadást az elmebeteg elképzeléseiről engedélyt kap, hogy emberekkel foglalkozhasson!El kellene venni az engedélyét mert az embereknek és a társadalomnak rengeteg kárt csinál!!

  Válasz
 12. Kati Vág

  Aki azt mondja, hogy a Lime kór ártalmatlan , az egy komplett hülye. Be kell az ilyet zárni, soha kiengedni.

  Válasz
 13. Robert

  Kedves doktor úr…Adnék önnek két dl vért, kezeletlenül hagynám, aztán két év múlva találkoznánk…Kávéznánk és beszélgetnénk kicsit…Lymot szeretnék adni 4 társ fertőzéssel…Maradok tisztelettel: Egy Lymos beteg, aki a maga protokoláris szövegével nem ért egyet…

  Válasz
 14. Csakisazigazat

  1. Nem gyógyítható, maximum a friss fertőzés.
  2. Nem gyógyul magától
  3. A rossz elisa tesztet Lakos használja. A megbízható elispot, WB tesztet mindenki más rajta kívül.
  4. A lyme folt az esetek jelentős részében ki sem alakul.
  5. Nyilván az ország legrosszabb lyme doktora nem szeretne statisztikát vezetni, mert akkor kiderülne, hány ember kényszerült toloszékbe a lelet hamisítások, félre kezelések miatt.
  Ajánlom a cikk írójának, nézzén be lyme Facebook csoportokba és meglátja, hány megnyomorított embert talál, akik betegségét Lakos elbagatellizálta.
  Alig hemzseg a hibáktól a cikk. Ha már publikálnak, legalább meggyőződnének az igazságtartalmáról és nem írnának ilyen csúsztatásokat.

  Válasz
 15. Kovács Hajnalka

  Ennyi hülyeséget már régen olvastam egy rakáson…. Inkább arra figyeljen a dr. úr, hogy a teszt kiértékelései, amiket 22 ezer ft-ért elvégez?, ne csak egy mondatosak legyenek….. Örüljön neki, hogy még nem perelték a sz…..rt is ki belőle emiatt.

  Válasz
 16. H. Béla

  Jóindulatú könnyen gyógyítható betegség? melyik bolygón él ez az ember? fél éves antibiotikus kezelés kellett hozzá, hogy meggyógyuljak, nem bírtam lábra állni hónapokig! félrevezető állítások!

  Válasz
 17. Dr Fülöp Sándorné

  30 évvel etzelött napi 30 MARIPEN nevezetú gyogyszer szedésével akart Lakos ur a labor által kimutatott Lym kórból kigyogyitani !

  Természetesen fel kerestem 1 másik orvost aki antibiotikumos infuzióval kezelte nálam a lym kort !

  Válasz
 18. prokrusztész

  Idióta a nézeted thommasso. A kullancsirtás tilalmának nincs köze a fideszhez. Ráadásul nem is az irtást tiltják, hanem a – történetesen magyar fejlesztésű – biológiai védekezést. A tiltásnak semmi köze a magyar eredethez: az ok az, hogy nincs megfelelő vizsgálati eredmény a módszer biztonságosságáról. Ráadásul nem is a magyar párt tilt, hanem egy nemzetközi uniós jogszabálycsomag.
  A fidesz még ha akarna, sem tudna ezen segíteni: pártként – elvileg- semmi köze egy profitorientált vállalathoz, kormánypártként is maximum annyira felelős, hogy a fejlesztők nem ütik meg a “stratégiai” fogalom olyan fokát, hogy egyedi támogatási megállapodást kaphatnának.

  Válasz
 19. Zsuzsanna Fulop

  Nem volt lyme foltom. Megis, lyme okozta bakterialis agyhartyagyulladasom es gerincvelogyulladasom lett.
  A Laszloban ugy kaptam kezbe a leletemet, hogy rutinbol azt mondtak, negativ. Holott nekem meg ez is pozitiv volt, hisz ez alapjan kezdett el kezelni a neuro osztalyon a korhazi orvosom, miutan par het alatt iszonyu fajdalmakkal lebenultam es korhazban kotottem ki. Minden tovabbi lyme tesztem pozitiv lett (az agyviz is). Ha a Laszlo “leveszem a vert, de ez ugyse lyme, mert nincs foltja” prognozisara alapozok, es nem kilincselek vegig meg 8 orvost, most nem csak mozgasserult es kronikus beteg lennek, hanem lehet mar halott, mint szegeny Regina. Tobb korhazbol akut tunetekkel egyszeruen elzavartak. Foorvosok. Volt aki csak ramcsapta az ajtot, es volt aki megtoldotta nemi sertegetessel is. Heteken at santikaltam korhazrol korhazra, es senkinek nem jutott eszebe meglumbalni. 2 honapon at szenvedtem meningitissel, mire vegre egy orvos meglumbalt es antibio kezelest kaptam. Rehabon nemileg ujra tanultam jarni, de a lepcsoket orokre elfelejthetem. Lab melyrefkexeim nincsenek, sose tertek vissza. Az ideggyok es a lab idegeim mind karosodtak. Az iszonyu ideg-, izulet- es infajdalmak, allado izomgorcsok es a sok lyme szovodmeny (asthma, pajzsmirigy karosodas, emesztesi zavarok) maradnak eletem vegeig. A lyme baci is maradt, elbujva. Maig pozitivak a lyme leleteim.
  Soha nem epulok fel teljesen. Mert a lyme bizony nem joindulatu betegseg. Egy spirocheta bacira azt mondani, hogy joindulatu, eleve nonszensz…
  Mar nem Magyarorszagon kezelnek. Allando fiziko es fajdalomterapiara szorulok. Ennek koszonhetem, hogy meg felallasban tudok dolgozni. Ki tudja meddig…
  A fertozott kullancs Magyarorszagon csipett meg. Mint sokszaz betegtarsamat azota is. Tehat annyira nem sietnek a fertozott kullancsok eltunni..
  Bagatellizalas helyett inkabb ovatossagra intenem a kirandulokat.
  En csunyan megjartam a lyme korral. De sajnos a hazai egeszseguggyel is.

  Válasz
 20. Horváth György

  Javaslatom: Ha valaki rendelkezik dr. Lakos András lyme -kór témában, kb. 15- 20 évvel korábban, nagyon súlyos eseteket bemutató és a doktor úr által meggyógyított esetekről írt könyvével, akkor küldje el részére. Talán eszébe fog jutni az akkori időkben szerzett tapasztalatok alapján megszerzett tudása. Hogy ezt mára teljesen elfelejtette volna? Hihetetlen. Lehetetlen.

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.