Eltűnhet a Lyme-kór az országból

Forradalmi magyar újítás a Lyme-kór elleni küzdelemben

A klímaváltozás hatására eltűnőben vannak a Lyme-kórt és az agyhártyagyulladást terjesztő kullancsok – mondta az InfoRádiónak a Kullancsbetegségek Ambulanciájának vezetője. Lakos András emellett azt is kiemelte: a Lyme-kór egy jóindulatú betegség, könnyen gyógyítható.

Évente 1000-1500 Lyme-kóros beteget jelentenek be. A betegséget a Kullancsbetegségek Ambulanciájának vezetője szerint értelmetlen regisztrálni, mivel ha ezt bejelentik, az nem hoz magával azonnali cselekvést, mint például egy járvány esetében, amikor védőoltásokat osztanak ki. Mint Lakos András elmondta: jóindulatú betegségről van szó, az esetek nagy részében a fertőzött magától meggyógyul, antibiotikummal pedig eredményesen kezelhető.

kullancs

A szakember szerint Magyarországon nagyon sok rossz teszt van forgalomban, ezért évente mintegy ezer olyan emberrel találkoznak, akik nem Lyme-kórosok, de van pozitív tesztjük. Lakos András a betegség valós tüneteiről is beszélt. A leggyakoribb a Lyme-folt, melyet vándorló bőrpírnak is neveznek, mivel szélének kiterjedése növekszik. A gyanú akkor lehet helytálló, ha a kullancscsípés után 5 centiméteres folt alakul ki, ami legalább 5 napig fennmarad.

Az ambulancia vezetője kiemelte: ennek ellenére rengeteg gyermeket kezelnek szúnyogcsípések miatt, mert elterjedt, hogy a Lyme-kór kokárdaszerű elváltozást okoz, de a kis méretűek nem utalnak a betegségre.

A betegség várhatóan visszaszorul a régióban, az ezt terjesztő kullancsokkal együtt – véli az ambulancia vezetője. Ezek a rovarok ugyanis nem bírják a meleget és a száraz éghajlatot. „Nem holnap fog eltűnni természetesen” – tette hozzá.

“Ugyanígy egyre kevesebb a kullancs által terjesztett agyhártyagyulladásos eset, a 90-es évek közepén még évi 300 ilyet regisztráltak, két évvel ezelőtt viszont csak 16-ot. Ez viszont sokkal veszélyesebb, mint a Lyme-kór” – hívta fel a figyelmet Lakos András. Ez ellen ugyan van védőoltás, de ha valaki megbetegszik, súlyos következményei vannak, ráadásul jelentős részben maradványtüneteket hagy maga után.

A szakember szerint a kullancscsípés megelőzéséhez hatékonyak lehetnek a különböző rovarirtó szerek, vagy biokészítmények.

Forrás: Napidoktor.hu


11 hozzászólás

 1. Lovas Katalin

  “a Lyme-kór egy jóindulatú betegség, könnyen gyógyítható” – én nem vagyok orvos, de ezt nem mondanám! Nehezen felismerhető, könnyen félrediagnosztizálható, súlyos következményei lehetnek. Nagyon kevesen tudják megbízhatóan gyógyítani. Örülhet, aki nem kapja el.

  Válasz
 2. thomasso

  Oké, de mi a forradalmi magyar újítás??? Amúgy a lyme-kór egyáltalán nem lebecsülendő! Sajnos a fidesz miatt nem lehet irtani a kullancsokat, igaz a budai nagyurak villáiban nincsenek is kullancsok, csak ők a nyakunkon4

  Válasz
 3. tik-tam

  Ha 16 betege van, akkor nincs is szükseg az intezetere. Talan az faj, hogy Bozsik Dr kapta az eu-s tamogatast ? Ferjem Lyme kor vegett le lett szazalekolva. Mi tudjuk , hogy rengerteg a kullancs es egyre több valfaja jön elö , meg eddig ismeretlenek is. Es sokkal veszelyesebbek. Ennyire nem kene kimutatnia az irigyseget.

  Válasz
 4. Szappanos zsolt

  Bennem sosem volt kullancs.Mégis elkeptam a lyme kórt.Valószínüleg szúnyogtól.És hogy jóindulatú betegség?Hát még nem tapasztaltam.

  Válasz
 5. istván márkus

  Az én feleségem 5 és fél hónapig volt kórházban és klinikán. 36 évesen a Gőgös Gúnár Gedeonból tanítottam meg újra olvasni.Mindennek neki ment az egyensúly zavara miatt. Nem beszélve az Ő általa érzett iszonyú ízületek fájdalmairól.Lenne még mit írnom,de ha ezek jó indulatú betegségek akkor kívánom a T. vezető úrnak, legyen benne része.

  Válasz
 6. Gampe László

  A cikk több jelentős szakmai tévedést tartalmaz. Én nem adnám a nevem ilyenhez sem újságíróként, sem orvosként!

  Válasz
 7. gőre gábor

  Rákos, morfiumos üzemorvos elhajtott, szédülős rosszulléti panaszaimmal! Rádióból tudtam meg, diagnózisom, 20 év múlva lettek következményei!

  Válasz
 8. tik-tam

  Ma Bozsik doktor tesztje a leggyorsabb es leg pontosabb. Ma mar csak is hozza fordulnank. Sajnos 20 evvel ezelött meg gyerek cipöben jart nala a lehetöseg, de mara mar kinötte magat es eus milliokat kapott pont ket hete olvastam rola. Ezert jelent meg a cikk, mert nem ez a doki kapta, pedig ennek nagy intezete van, mar evtizedek ota. Bozsik dr hamar elkesziti a diagnozist, igy a beteg kepes gyogyulni. Az idö faktor ennel a betegsegnel a legfontosabb. Vegig jartuk, van fogalmam miröl irok. Es sajnos nincs mindig a piros folt, ma mar ezt is elismerik. Nem mulik el, mert a csontban el a bakterium. 15-20 ev mulva a kezeletlen betegnel mozgasszeri promlemakat okoz , akar jarokeptelen is lehet. Közben is nagy fajdalmak között eli eletet. Szomoru volt olvasni ezt a cikket.

  Válasz
 9. ArtAfter5

  És ez a cikk megjelenhetett? Félrevezetik az embereket. Napidoktor? Napihazug. Vegyék már le!

  Válasz
 10. lyme csoport

  Egy olyan orvos mint ez a Lakos András nekem semmit mondó. A véleménye nem számít. Addig még folyamatosan férre beszél nincs jelentősége. Sokan tudják kik az elismert orvosok. Csak azt sajnálom hogy sok ember nem jelentette még fel. Mert vannak páran akiket ez a jó indulatú betegség majd nem tolószékbe rakott. Cikk írója inkább járjon utána hol és kivel kell mérvadó riportot készíteni.

  Válasz
 11. Pál László

  Lakos dr jobb esetben egy idióta, rosszabb esetben egy rosszindulatú gyógyítani nem akaró aki maga is beteg és abban éli ki a frusztráltságát, hogy a betegeket megalázza és nem gyógyítja.”Munkássága” sok negatív nyomait a becsületes, hozzáértő kollégainak okoz sok gondot és munkát!! Sajnálatos, hogy egy ilyen degenerált ember aki a szkeptikusok klubjában tart előadást az elmebeteg elképzeléseiről engedélyt kap, hogy emberekkel foglalkozhasson!El kellene venni az engedélyét mert az embereknek és a társadalomnak rengeteg kárt csinál!!

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.