„Évek óta ingadozik a vérnyomásom”

55 és 64 év közötti nő vagyok.

Évek óta vérnyomásproblémával küzdök. A vérnyomásom ingadozó, hol a szisztolés-, hol a diasztolés érték magas, hol pedig a pulzusszám. Az én esetemben a vérnyomáscsökkentés bizonyult jó megoldásnak.

A vérnyomáscsökkentés magába foglalhat étrend-változtatást, testmozgást, de a természetes vérnyomáscsökkentők használatát is.

A magas vérnyomás vagy hypertonia csökkentése érdekében először is érdemes megváltoztatni a korábbi étrendünket – ami nem jelenti azt, hogy ezentúl csak „íztelen” ételeket kell ennünk – jegyzi meg a szerkesztő. Legyen étrendünk zöldségekben és gyümölcsökben gazdag, váltsunk zsírszegény táplálkozásra – tejtermékekből is az alacsony zsírtartalmúakat használjuk. Húsokból javasolt a tengeri halak fogyasztása, melyek egyébként értékes Omega-3 zsírsavval is ellátnak bennünket. Fogyasszunk olyan ételeket, melyeknek kalcium-, kálium illetve magnézium tartalma magas.

Igen lényeges, hogy aki magas vérnyomással küzd és túlsúlyos, annak érdemes fogynia. Amennyiben a testsúlyunk legalább tíz százalékkal nagyobb, mint amennyinek ideális esetben lennie kellene, kezdjünk el fogyókúrázni. Túlsúly esetén minden 10 kiló mínusz javulást eredményez a vérnyomás terén: 5-20 Hgmm-rel csökkenhet hatására a vérnyomás.

Fontos, hogy aki magas vérnyomással küzd, az ne egyen sok sót. A csökkentett sóbevitel sokat javíthat az állapotunkon, ahogyan az is, ha kerüljük a zsíros- és a kész ételeket, az olajban sült élelmiszereket (inkább pároljuk, amit eszünk!). Jól járunk, ha nem eszünk egyszerű szénhidrátokat és a koffeint is mellőzzük. Aki korábban kávézott, váltson inkább koffeinmentes termékre.

A testmozgás szerepe szintén lényeges a vérnyomáscsökkentésben. Ám nem mindegy, hogy milyen mozgásról van szó, a leghatásosabb az aerob jellegű mozgás. Napi 30 percet érdemes mozogni, heti négy alkalommal. Legegyszerűbb aerob típusú mozgás a kocogás, futás. Rendkívül hasznos a zsírégetésben is. De ide tartozik a túrázás, biciklizés, lépcsőzés, kardio-gépek használata, aerobic vagy az úszás erőteljesebb tempóban.

Természetes vérnyomáscsökkentőként meg lehet próbálni jó néhány módszert. Kezdve a C-vitamintól a lenmagon, galagonyán, fagyöngyön, fokhagymán, fekete ribizlin át a Coenzim Q10-ig.

Forrás:

Miket használtam a megoldáshoz?

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.