Kéz-láb-száj betegség – Súlyos vírus fenyegeti a gyerekeket

Rengeteg gyerek fertőződött meg az utóbbi időben az úgynevezett kéz-láb-száj betegséggel, amely lázzal és piros, hólyagszerű kiütésekkel jár a megbetegedés nevét is adó testfelületeken, vagyis a tenyéren és az ujjpárnákon, a talpon és a lábujjak között, a szájpadláson, az ínyen és a nyelven, de megjelenhet a farpofákon is.

A kezdeti vörös foltok később fekélyessé és ezért fájdalmassá válnak, és akár hetekbe kerülhet, hogy teljesen elmúljanak. A szájban lévő fájdalmas hólyagok miatt ráadásul a gyerekek elutasíthatják az evést-ivást is, így a szervezetük nehezebben birkózik meg a betegséggel, sőt, a kiszáradás is fenyegetheti őket.

Jellemzően a bölcsődés és óvodáskorú gyerekek között terjed, egy Pest megyei óvodában van olyan ovis csoport, amelyet be is kellett zárni, mert szinte minden gyermek megfertőződött. Ugyanakkor több szülő arról számolt be, hogy ő is elkapta a picitől a betegséget, amely az egész családon végigment. A szülők úgy is elkaphatják, hogy nem jelentkeznek náluk a tünetek, de hordozókká válva a fertőzést így is át tudják adni további gyermekeknek.

“A betegség általában 5 éves kor alattiaknál jelentkezik, iskolások és felnőttek körében ritkábban fordul elő, de a praxisomban több iskolás betegem is van, aki elkapta. A gyermekgondozók körében is nagyobb valószínűséggel fordul elő a betegség. Ha megjelenik egy-egy közösségben, akkor ott várható, hogy több gyermeknél is jelentkezni fog” – mondta el a Ripostnak dr. Bense Tamás gyermekorvos.

beteg gyerek, láz

A betegség a tünetek megjelenését követő első héten a legfertőzőbb, és addig fertőz, amíg folyadék van a hólyagokban. A betegség ezzel a sebváladékkal vagy az orr- és torokváladékkal jut emberről emberre, vagyis köhögés és tüsszentés, orvosi nevén cseppfertőzés révén terjed. A betegség ismételten elkapható, akár többször is. A fertőzés lappangási ideje 3–6 nap. Sok esetben a láz az első jel, majd a torokfájás, az étvágy romlása és a rossz közérzet.

Mi okozza a kéz-láb-száj betegséget?

A kéz-láb-száj betegség okozója leggyakrabban a Coxsackie vírus A16-os típusa, amely a gyermekbénulást nem okozó enterovírusok csoportjába tartozik. Ez a kórokozó nem azonos azzal a vírussal, ami a háziállatoknál sokszor halálos száj- és körömfájásért felel. Szintén más a kéz és láb szindróma, amely a kezek és a lábak puffadását okozza. A kéz-láb-száj betegség hasonlít a bárányhimlőre, de ott a kiütések az egész testen jelentkeznek. Nagyon ritkán a Coxsackie vírus bejuthat az agyba, ahol súlyos szövődményeket, agyhártyagyulladást vagy agyvelőgyulladást is okozhat. A vírus a székletben is jelen van, ráadásul abban hetekig megmaradhat. Ezért vécéhasználat vagy pelenkacsere után alaposan kezet kell mosni.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Olvasd el ezt is!

Ez okozhat fokozott nyálképződést gyerekeknél

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.