Hogyan hatnak otthonunk fényei a lelkiállapotunkra?

Amikor az otthonunkat rendezzük be, általában nagy figyelmet fordítunk a megfelelő színek kiválasztására, arra, hogy kényelmes és ergonomikus bútorokkal rendezzük be a szobákat – arra viszont már kevésbé ügyelünk, hogy a fények is a jóllétünket támogassák. Pedig az otthonunkban alkalmazott világítás jelentős hatással lehet lelkiállapotunkra és az általános közérzetünkre.

A fényerő befolyásolja, hogyan érezzük magunkat egy adott térben
Fotó: 123rf.com

Nem árt tudni, hogy a fény nem csupán a látásunkat befolyásolja, hanem érzelmi és pszichológiai reakciókat is kivált belőlünk. A lámpák fényereje, a hideg és meleg fények eltérő hatásai, valamint az egyes helyiségekben alkalmazott fények típusa mind hozzájárulnak otthonunk hangulatához és ahhoz, hogyan érezzük magunkat az életterünkben.

A lámpák fényereje

A fényerő a világítás egyik legfontosabb tényezője: ez befolyásolja, hogyan érezzük magunkat egy adott térben. 

Az erős fény stimuláló hatású, növeli az éberséget és a koncentrációt. Ezért ideális olyan helyiségekben, ahol fontos a figyelem és a teljesítmény, például a dolgozószobákban vagy a konyhában. Ugyanakkor az erős fény túlzott mértékű stresszt okozhat és a szemet is fárasztja, különösen, ha hosszabb időn keresztül alkalmazzuk. Érdemes olyan világítást választani, amely állítható, így a nap folyamán változtatható a fényerő, alkalmazkodva az aktuális tevékenységekhez.

A gyenge fény ezzel ellenben nyugtató hatású, segít a pihenésben és a kikapcsolódásban. Az esti órákban, különösen a hálószobában és a nappaliban, a gyengébb fények elősegítik a relaxációt és a lefekvés előtti ellazulást. Azonban fontos, hogy ne legyen túl alacsony a fényerő, mert az hosszabb távon károsíthatja a szemünket, ronthatja a látásunkat.

Hideg és meleg fények

A fények színhőmérséklete szintén jelentős hatással van érzelmeinkre és hangulatunkra.

A hideg fények általában 5000 kelvin feletti színhőmérsékletűek, és stimuláló hatásuk van. Az erős fényhez hasonlóan fokozzák az éberséget és a koncentrációt, ezért kiválóan alkalmasak munkaterületekre, irodákba és olyan helyiségekbe, ahol előtérbe kerül a mentális aktivitásra. Azonban a hideg fények hosszabb távon feszültséget okozhatnak és megnehezíthetik az ellazulást.

A meleg fények, amelyek 2700-3000 kelvin körüli színhőmérsékletűek, nyugtató hatásúak és képesek otthonos hangulatot teremteni. Kiválóan alkalmasak a pihenésre és a relaxációra szolgáló helyiségekbe, például a hálószobába, a nappaliba és az étkezőbe. A meleg fények segítenek a stressz csökkentésében és elősegítik a kikapcsolódást, különösen az esti órákban.

Milyen fény az ideális az egyes helyiségekben?

Az otthon különböző helyiségei eltérő funkciókat látnak el, így a megfelelő világítás kiválasztása kulcsfontosságú a kényelmes és kellemes környezet kialakításában. Az viszont általánosságban elmondható, hogy minden helyiség esetében érdemes arra törekedni, hogy minél több természetes fényt engedjünk be. Ez számít a D-vitamin-termelés és a cirkadián ritmus szabályozásának szempontjából is, de javítja a hangulatot és csökkenti a stresszt is. 

Persze nem mindig tehetjük meg, hogy csak erre támaszkodunk, így az alábbi iránymutatásokat is tartsuk szem előtt. 

Nappali

A nappali az otthon központi helyisége, ahol gyakran különböző tevékenységek zajlanak: ez lehet olvasás, tévénézés, ugyanakkor a társasági élet is itt folyik. Ezért itt fontos a változtatható világítás, amely alkalmazkodik a különböző igényekhez. A nappaliban érdemes kombinálni az erős és gyenge fényeket, valamint a hideg és meleg fényeket. Általános világításként a meleg fények ajánlottak, amelyek otthonos hangulatot teremtenek, míg az olvasáshoz és más tevékenységekhez erősebb, egyénileg szabályozható fényforrások is szükségesek lehetnek.

Konyha

A konyha munkaterület, ahol fontos az erős és hideg fény, hogy jól látható legyen minden részlet a főzés és a takarítás során. A hideg fények segítenek a koncentrációban és a pontos munkavégzésben. Azonban ha egyben van az étkezővel, akkor érdemes itt is gondoskodni olyan világítási lehetőségekről, amelyek kellemesebb hangulatot teremtenek az étkezésekhez.

Hálószoba

A hálószoba a pihenés és az alvás helyszíne, így itt a nyugtató, meleg fények az ideálisak. A hálószobában szintén jól jöhetnek az egyénileg állítható lámpák, különösen, ha szeretünk olvasni elalvás előtt. Ha pedig különleges hangulatot szeretnénk teremteni, akkor akár színes LED-fényeket is alkalmazhatunk – ám fontos, hogy ezek ereje is állítható legyen. 

Dolgozószoba

A dolgozószobában, ahol koncentrációra és mentális aktivitásra van szükség, az erős és hideg fények a legmegfelelőbbek. Ezek a fények fokozzák az éberséget és segítik a munkavégzést. Ha viszont többféle munkafolyamatból állnak a napjaink, itt is hasznos lehet egy állítható fényerősségű lámpa az asztalon. 

Fürdőszoba

A fürdőszobában fontos a világos és erős fény, különösen a tükör környékén. Itt célszerű hideg fényeket alkalmazni, mivel élesebb látást biztosítanak. Ugyanakkor a fürdőkád vagy a zuhanyzó környékét meleg fényekkel tehetjük kellemesebbé és relaxálóbbá.

Az otthonunkban alkalmazott világítás tehát jelentős hatással van arra, hogyan érezzük magunkat a hétköznapokban. Ha jól választunk, akkor az otthonunk kényelmesebb és harmonikusabb lehet, miközben hozzájárul a közérzetünk általános javításához. 

(x)

Forrás: PR cikk