Alvászavarom története

Az álmatlanság lehet átmeneti, adott élethelyzethez köthető, mely a körülmények változásával, a probléma megszűnésével magától is oldódik, viszonylag rövid idő alatt. Krónikus inszomniáról beszélünk, ha az álmatlanság több héten át fennáll, ilyenkor három hét-egy hónap elteltével érdemes szakember segítségét igénybe venni a probléma orvoslásához.

Előfordult, hogy megfelelő mennyiségű alvás ellenére reggel úgy ébredtem, „mint akin átment egy úthenger” és napközben is fáradtnak, álmosnak éreztem magam. Úgy éreztem, bárhol, bármikor el tudok aludni. A férjem megjegyezte, hogy az utóbbi időben ő sem tud aludni rendesen a mocorgásaimtól, ezért elhatároztam, hogy kezdek valamit magammal, mielőtt súlyosbodik a problémám.

Pszichés, vagyis stress okozta alvászavarom volt, valószínűleg a munkahelyváltás miatt alakult ki nálam. Megfelelési kényszer és a kezdeti beilleszkedési nehézségek miatt ment tönkre az alvásom. Pár dolgot – orvosi tanácsra- megváltoztattam a napirendemen, és azóta újra tudok aludni.

Ügyeltem, hogy a lefekvésem időpontja közel azonos legyen.- csökkentettem a koffeint

Hetente 3 alkalommal eljárok edzeni, késődélután.

Vacsorára könnyű ételt eszem.

Átállítottuk a hálószoba hőmérsékletét 20 fokra

A szobát elsötétítettük és nem használjuk a TV-t a hálóban.

Ha még néha előfordul, hogy felébredek, 30 percnyi forgolódás után felkelek és keresek valamilyen monoton, vagy relaxáló tevékenységet.

Még fontos tippek lehetnek:

Alkohol vagy koffein tartalmú ételek és italok (pl. kávé, tea, kóla, csokoládé) fogyasztása zavarhatja az alvást, mint ahogy az étvágycsökkentők és a vízhajtók is. Ezeket a szereket, különösen lefekvés előtt, érdemes elkerülni. A dohányzás elhagyása is sokat segíthet. Nagy mennyiségű alkohol esti fogyasztása általában kora reggeli ébredéshez vezet.

Forrás:

Miket használtam a megoldáshoz?

Válaszolj