Tápláló, finom és tökéletes fehérje – A tojás top 10 egészségügyi előnye

Igazi tápanyagbomba a rántotta

Aligha létezik hétköznapibb élelmiszer a tojásnál. Mégis, ez a fehérjedús étel rendkívül hasznos szervezetünk számára és finom is. Lássuk, milyen egészségügyi előnyök köthetők a tojásfogyasztáshoz!

Fotó: pexels

Ha egyszerű, de telítő és értékes élelmiszert keresünk, a tojás tökéletes választás. Főzve, sütve vagy lágy formában önmagában is finom, de számtalan ételt készíthetünk el a segítségével. Emellett rengeteg értékes tápanyaghoz, vitaminhoz jutunk általa.

Lássuk, mi mindenért érdemes fogyasztani a tojást.

1.Teljes értékű fehérjével szolgál: egy tojásban 6 gramm fehérje van, mind a kilenc esszenciális aminosavval – a fehérje építőköveivel. Szervezetünk magától nem képes előállítani ezeket, ezért komoly előnyünk származik a tojásfogyasztásból.

A tojásfehérje a 6 gramm fehérje nagyjából felét tartalmazza, a zsírból és koleszterinből csak egy kevéske részt rejt.

2.Tápanyagban gazdag: a tojás nagy mennyiségű tápanyagot tartalmaz. Vitaminokkal, ásványi anyagokkal, aminosavakkal van tele, ráadásul több tápanyag van benne kalóriánként, mint más élelmiszerekben. A tojás előnye, hogy kiváló minőségű fehérjéhez jutunk a fogyasztásával, miközben szelénnel, foszforral, kolinnal, B12 vitaminnal és számos antioxidánssal is ellát bennünket – utóbbiak egészségesen tartják a sejtjeinket.

3.Jó koleszterinnel lát el: a jó koleszterin vagy HDL (nagy sűrűségű lipoprotein) szintje a kutatók tapasztalatai alapján megemelkedik a napi 3-4 tojást megevő embereknél. Természetesen nő az LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein) szintje is. Az egyes darabok azonban egyre nagyobbá válnak. Ez megnehezíti, hogy a rossz koleszterin kifejtse ártó hatását, a jó pedig könnyebben eltávolítja azt.

4.Csökkenti a triglicerid-szintet: az orvos általában ezt a szintet teszteli a HDL és az LDL mellett. Az alacsonyabb trigliceridszint jobb egészséggel jár.

Nos, a tojásfogyasztás előnye, hogy a jelek szerint mérsékeli a trigliceridszintet, különösen, ha bizonyos zsírsavakkal (például Omega-3-al) is dúsítva van.

tojás

Foto.123rf.com

5.Csökkenti az agyvérzés (stroke) esélyét: noha a tanulmányok eredményei eltérnek, úgy tűnik, napi 1 tojás nagyon is előnyös ebben a tekintetben, mert mérsékelheti a kockázatot.

Egy közelmúltban végzett kínai tanulmány rámutatott: akik napi 1 tojást megettek, csaknem 30 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg vérzéses stroke-ban, mint azok, akik a tojást nemigen fogyasztották.

6.A tojás segíthet az ételadag kontrollálásában: egy tojás nagyjából 70 kalória, tehát tisztában vagyunk vele, mennyit eszünk. Ráadásul utaztatni is könnyű: főzzünk keményre párat és tegyük félre a hűtőbe. Egy kis salátával és kenyérrel párosítva a tojással gyors, egészséges ebédhez jutunk.

7.A tojás megfizethető: ez a jó minőségű fehérje nem egy drága dolog, ráadásul rengeteg ételhez felhasználható. Teljes kiőrlésű pirítóshoz, egy kis szósszal, vagy akár omlettként, rántottaként önmagában. Nem kell aggódni a cukor- vagy szénhidráttartalma miatt – mivel egyik sincs benne.

8.Szívbarát étel: a tojás előnyös a szívre nézve. Kutatások alapján azoknál, akik több tojást esznek, nem nő a szívbetegségek esélye. Még a prediabéteszes, illetve a 2-es típusú cukorbetegséggel küzdő emberek szíve is ugyanolyan egészséges volt egy tanulmány eredményei alapján, a tojásban gazdag (fogyásra tervezett) étrendet követően. Egy közelmúltbeli kínai tanulmány arra is rámutatott, hogy azoknál, akik naponta nagyjából 2 tojást ettek, csaknem 20 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki szívbetegség, mint a tojást nem evők körében.

tojas2

Foto: 123rf.com

9.A tojás kielégítő: ha reggelire fogyasztjuk, hosszabb ideg jóllakottnak érezhetjük magunkat. Így nagyobb valószínűséggel kevesebbet eszünk majd a nap folyamán. Azok a tizenévesek, akik reggel megesznek egy tojást, átlagosan 130 kalóriával fogyasztanak ebédre kevesebbet – derült ki egy tanulmányból.

10.Segítséget jelent a szemnek: a tojás fogyasztása azért is előnyös, mert hasznos a szem egészségére nézve. Az orvosok tisztában vannak azzal, hogy az antioxidánsok, a lutein és a zeaxantin segítenek megóvni az embereket olyan szembetegségektől, mint a szürkehályog vagy az időskori makuladegeneráció.

Ezek az antioxidánsok megtalálhatók a zöld, leveles zöldségekben, például a spenótban és a kelkáposztában is, de a tojás jobb forrás náluk. A benne levő zsír ugyanis megkönnyíti a szervezet számára a tápanyagok felhasználását.

11.Az agyat is élesíti: meglepő lehet, de mivel a tojásban van D-vitamin, jót tesz az agy szürkeállományának – ez a vitamin egyébként nehezen jut be a szervezetünkbe élelmiszerekből. A tojás kolint is tartalmaz, ami segíti az idegsejtek (neuronok) kommunikációját. A kolin a várandós és szoptató nők számára is fontos, mivel nagy szerepet játszik az agy fejlődésében.

Elege van a főtt tojásból? Íme pár fantasztikus ötlet a tojásos ételekre

 

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.