Gyermek ekcéma – okok, tünetek és kezelés – 2. rész

Az ekcéma a bőrt érintő állapotok egy csoportja, amely nemcsak felnőtteknél alakul ki. Gyermek ekcéma is jelentkezhet. De mi az oka, milyen tünetekkel jár és milyen kezelés lehetséges?

Az ekcéma régóta ismert bőrprobléma: a bőr kipirosodását, viszketését és gyulladását okozó állapotok csoportjának a neve. Nemcsak felnőtteknél alakulhat ki, a kicsik is szenvedhetnek tőle.

Többféle létezik: az atópiás dermatitisz, a kontakt dermatitisz, a diszhidrotikus ekcéma, illetve a seborrhoeás dermatitisz a csecsemőknél – ezek a leggyakoribb ekcéma típusok, amelyek a gyermekeket érintik. Az ekcéma – különösen az atópiás dermatitisz – gyakran a csemete életének első 6 hónapjában és 5 évében jelentkezik.

A bőrviszketéssel együtt az ekcéma olykor súlyosabb allergiát is okozhat, mivel legyengíti az immunrendszert, hólyagok alakulnak ki a hatására és lebontja a védő bőrgátakat, amelyek óvnak minket a bőrbetegségektől. Az ekcéma enyhe és súlyosabb tünetei szerencsére megelőzhetők és kezelhetők csecsemőknél és kisgyermekeknél is.

Cikkünk első részében az okokról, tünetekről és a kezelésről esett szó.

Mi a különbség azonban az ekcéma megjelenésében a különböző életkorokban?

Nem egyforma az ekcéma az idő elrehaladtával. Vagyis, a bőrbetegség másképp néz ki és másképp is viselkedik csecsemőknél, kisgyermekeknél és idősebb gyermekeknél. Az ekcéma helye és megjelenése változik a növekedés során – ezért fontos tudni, mire kell ügyelni a gyermek élete minden szakaszában, amennyiben ezzel a bőrállapottal küzd.

ekcéma, bőr, baba

Fotó: 123rf.com

Csecsemő, az első 6 hónapban

Az ekcéma ilyenkor többnyire a csecsemő arcán, állán, homlokán és a fejbőrén jelenik meg. A test más területeire is átterjedhet, de általában nem a pelenka területén jelentkezik, ahol a nedvesség védi a bőrt. Ebben a szakaszban is jellemző, hogy a bőr vörösebbnek és nedvesnek tűnik.

Csecsemő, 6-12 hónapos korban

Ebben a korban az ekcéma gyakran a baba könyökén és térdén jelenik meg – olyan helyeken, amelyeket mászás közben könnyű megkarcolni vagy ledörzsölni. Ha az ekcémás kiütés megfertőződik, sárga kéreg vagy kicsi, gennyes dudorok képződhetnek a gyermek bőrén.

Kisgyermek, 2-5 éves kor között

Az atópiás dermatitisz gyakran érinti a gyermekek arcát. Piros foltok mutatkoznak az orcákon, kis dudorokkal. A kisgyermek 2 éves kora körül az ekcéma nagyobb valószínűséggel a könyök és a térd ráncaiban jelentkezik, vagy a csuklón, bokán és a kezeken. Észlelhető lehet a szája körüli bőrön és a szemhéjakon is. A gyermek bőre ebben a szakaszban száraznak és hámlónak tűnhet. Emellett vastagabbá válhat és mélyebb vonalak jelennek meg rajta, amelyet „zuzmósodásnak” neveznek.

Gyermek, 5 éves kor felett

Ebben az életkorban az ekcéma általában a könyök és/vagy térd redőiben mutatkozik meg. Olykor csupán a kézen – az emberek legalább 70 százalékának volt már élete során kézekcémája. Ugyancsak az atópiás dermatitisz jele lehet a gyermek füle mögött, lábán vagy fejbőrén megjelenő bőrpír és viszkető foltok. Ezek azonban utalhatnak egy másik állapotra is – például a seborrhoeás dermatitiszre, amely ekcémával együtt is előfordulhat.

ekcéma, gyerek, kéz

Fotó: 123rf.com

Mi a gyermek ekcéma kiválót oka és mitől súlyosbodhat?

Az ekcéma leggyakoribb kiváltó okai:

  • száraz bőr
  • irritáló anyagok
  • melegérzet és izzadás
  • fertőzés
  • allergének: például háziállatok szőrzete, pollen vagy por.

A gyermek-ekcéma rosszabb lehet télen, amikor száraz a levegő. A nyáladzásból eredő nyál is kiválthat irritációt a baba arcán, állán és nyakán. A bőrállapot kezelésének legjobb módja, ha tisztában vagyunk a tünetekkel, illetve azok kiváltó okaival – így kordában tarthatjuk az ekcémát.

Mi a különbség az ekcéma és az atópiás dermatitisz között gyermekeknél?

Mint már szó esett róla, az ekcéma egy gyűjtőfogalom. Olyan állapotokat fog össze, amelyek a bőr kiszáradását, viszketését és gyulladását okozzák. A dermatitisz szó szerint azt jelenti, hogy bőrgyulladás – ez lényegében egy másik szó az ekcémára. Az atópiás dermatitisz az ekcéma egyik leggyakoribb típusa, mely csak az Egyesült Államokban a gyermekek 13 százalékát érinti 18 éves kor alatt. Az atópiás dermatitisz krónikus, gyulladásos állapotnak számít. Az immunrendszer ilyenkor túlzottan aktív válasszal reagál a szervezeten belüli és kívüli kiváltó okokra.

Olvasd el ezt is!

Ilyen tünetekkel jár a csecsemőkori akne, koszmó, milia és ekcéma 

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.