Piros egészség – Top 8 ok, amiért a paradicsom kötelező egészséges étel!

Távol tartja a betegségeket és a szánk is profitál belőle

Imádjuk, elfogadjuk vagy egyáltalán nem esszük? A paradicsom sokak kedvence és igen jól is járnak vele: tele van értékes anyagokkal, melyek támogatják az egészséget. Nézzük csak meg közelebbről!

A paradicsom inkább tartozik a közkedvelt, mintsem a megosztó ételek közé. Sokan szeretik, s jól is teszik, hogy eszik: ez a piros színű, mutatós zöldség nagy mennyiségben tartalmaz likopint, mely élénkpiros színét adja, de emellett védi a paradicsomot a nap ultraibolya sugaraitól is.

Ugyanígy nyújt védelmet a károsodástól az emberi sejteknek. A paradicsom emellett káliumban, B- és E-vitaminban gazdag, de nem hiányoznak belőle egyéb tápanyagok sem.

Hogyan járul hozzá az egészség megőrzéséhez a paradicsom?

1.Támogatja az immunrendszert: a likopin antioxidáns, felveszi a harcot a szabad gyökökként ismert molekulák ellen, amelyek károsíthatják a sejteket és befolyásolhatják az immunrendszert. Emiatt érdemes fogyasztani a magas likopintartalmú ételeket, így a paradicsomot – csökkentheti a tüdő-, gyomor- vagy prosztatarák valószínűségét.

Egyes kutatások szerint segíthet megelőzni a  hasnyálmirigyben, a vastagbélben, a torokban, a szájban, a mellekben és a méhnyakban kialakuló betegségeket.

Foto:pixabay.com

2.Támogatja a szívet: a paradicsomban levő likopin hozzájárul az LDL avagy „rossz” koleszterin szintjének mérsékeléséhez. Csökkenti a vérnyomást és a szívbetegség esélyét. Az egyéb tápanyagok, így a B-vitamin és E-vitamin, valamint a flavonoid nevű antioxidánsok ugyancsak egészség-támogató hatásúak.

3.Segít a szemnek: a paradicsomban található lutein és zeaxantin segíthet megóvni a szemet a digitális eszközök, például okostelefonok és számítógépek kék fényétől. Óvhatják a szemet a kifáradástól, hatásukra enyhülhet a megerőltetéséből eredő fejfájás. Egyes kutatások szerint a paradicsomban levő anyagok mérsékelhetik az életkorral összefüggő makuladegeneráció jelentkezését, amely a vakság vezető oka.

4.Segítség a tüdőnek: egyes tanulmányok alapján a paradicsom hasznos lehet az asztmás betegek számára, segíthet megelőzni az emfizémát – azt az állapotot, amely lassan károsítja a tüdő léghólyagjait.

Foto:pixabay.com

Ennek oka, hogy a likopin, a lutein és a zeaxantin – más antioxidánsok mellett -, felveszi a harcot a dohányfüstben lévő káros anyagokkal, amelyek egyébként a tüdőtágulat vezető okai.

5.Támogatja a véredényeket: ha több paradicsomot fogyasztunk, nagymértékben támogatjuk az egészségünket – hatására kisebb lesz az agyvérzés valószínűsége. Vizsgálatok szerint ez az étel enyhítheti a gyulladást, erősítheti az immunrendszert, csökkentheti a koleszterinszintet és megakadályozhatja a vérrögképződést. Ezek pedig mind segítenek megelőzni a stroke-ot.

6.Támogatja a száj egészségét: a paradicsomban levő likopin tanulmányok szerint jó hatással van az ínybetegségekre – segíthet a fogíny- és fogágybetegségek kezelésében, ahogyan a rákot is megelőzheti. Ennek oka az, hogy felveszi a harcot a szabad gyökökkel szemben.

paradicsomleves_bazsalikom

Foto:pixabay.com

Érdemes azonban tudni, hogy a sok nyers paradicsom fogyasztása rongálhatja a fogzománcot, mivel nagy mennysiégű savat tartalmaz. Ne mossunk azonnal fogat paradicsomevés után. Várjunk legalább fél órát.

7.A bőr őre: a nap ellen manapság főként napvédő krémekkel, kalappal, sapkával, napernyővel védekezünk nyáron. Jó tudni viszont, hogy a paradicsomban levő likopin is segíthet – ugyanúgy, ahogyan megvédi magát a zöldséget. Természetesen nem helyettesítheti a napkrémet, de ha rendszeresen fogyasztjuk, belülről „dolgozik” a sejtjeinken.

8.Együk frissen vagy konzerv formában: mindkét változat jó, de különféleképpen. Az olyan tápanyagokat, mint az említett likopin, a szervezetünk könnyebben használja fel a konzerv paradicsomtermékekből, mint a friss zöldégből. Ugyanakkor, a feldolgozáshoz használt hő kiiktathatja a C-vitamin és egyéb vitaminok egy részét.

A paradicsom főve hatásosabb

Tipp: a friss paradicsomot érdemes Capri saláta, házi készítésű Marinara szósz vagy akár salsa szósz formájában is fogyasztani, sőt, kiváló kiegészítő lehet grillezve húsok mellé. Valójában mindig lehet ok arra, hogy együnk belőle!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.