Milyen vizsgálatokra számíthatunk hosszantartó fejfájás esetén?

A fejfájás gyakori, azonban rendkívül bosszantó jelenség, mely a legtöbbünkkel időnként előfordul, majd hamar el is múlik. Éppen ezért hajlamosak vagyunk a tünetet figyelmen kívül hagyni annak ellenére, hogy a fájdalom akár komolyabb betegséget is jelezhet. A visszatérő, hosszantartó fejfájást tehát érdemes kivizsgáltatni, mire számíthatunk azonban az orvosi rendelőben? Az alábbiakban ennek járunk utána. (x)

Mit jelezhet a fejfájás?

A fejfájásokat alapvetően két kategóriába sorolhatjuk: elsődleges és másodlagos állapotot határolhatunk el az alapján, hogy a fájdalom önálló betegségként, vagy csupán tünetként jelentkezik.

A fejfájás, mint betegség

Az elsődleges fejfájás egy önmagában jelentkező probléma, melyet általában a terület elváltozásai, túlzott aktivitása vált ki. Ide sorolhatjuk a migrént, a cluster- és a tenziós fejfájást.

A migrén általában a fej egyik oldalát – ritkábban mindkettőt – érinti, visszatérő rohamokban jelentkezik és heves, lüktető fájdalommal jár. Sokaknál látási, hallási vagy más idegrendszeri tünetek előzik meg, és legtöbbször már fiatal korban jelentkezik. Egyik különlegesebb fajtája a cluster-fejfájás, mely esetben a fájdalom éjszaka kezdődik és gyakran kíséri orrfolyás, könnyezés. 

A tenziós fejfájás kétoldali fájdalom, mely általában enyhébb vagy közepes erősségű, érzésre pedig nyomó vagy szorító lehet. Van, hogy csupán percekig, máskor napokig tart, és idősebb korban gyakoribb. 

fejfájás ultrahangvizsgálat

A fejfájás, mint tünet

A szekunder fejfájások közé tartoznak azok, melyek különböző megbetegedéseket kísérnek. Okozhatják daganatok, gyulladások (agyhártya-, arcüreg-, középfülgyulladás), agyrázkódás, szájüregi- és fogproblémák, magas vérnyomás, nátha vagy influenza, de akár kiszáradás, másnaposság vagy pánikroham is. Fejfájással járhatnak a különböző szembetegségek, például a látásromlás vagy a zöldhályog, de a nyaki gerincbetegségek, fejet ért sérülések, valamint a stressz és a kimerültség is. 

Az orvosi vizsgálat 

Lehetséges, hogy a hosszantartó fejfájás ártalmatlan, azonban láthatjuk azt is, hogy komoly problémák is állhatnak a háttérben. Az orvosi – elsősorban neurológiai – vizsgálatok segíthetnek az okok felderítésében és a megfelelő kezelési módszer megtalálásában, ezért érdemes utánajárni a fájdalom eredetének.

Mindenképpen keressünk fel egy neurológiai szakrendelést, ha a fejfájás hirtelen kialakuló és nagyon erős, vagy a korábbi, rendszeresen jelentkező fájdalom jellege megváltozik. Aggodalomra adhat okot, ha egyéb neurológiai tünetek – kettőslátás, beszédzavar, látótérkiesés – kísérik, vagy hányingerrel, hányással, személyiségváltozással jár. 

Anamnézis: a panaszok átbeszélése 

Mint minden orvosi vizsgálat, a fejfájás kivizsgálása is a kórtörténet felvételével kezdődik. A neurológus szakorvos ennek során kikérdezi a beteget arról, hogy milyen gyakran és milyen erősséggel jelentkezik a fejfájás, azt mikor tapasztalta először, valamint hogy mik a kísérő tünetei. Ezen kívül annak is lehet jelentősége, hogy a családban előfordult-e fejfájással járó betegség. A fizikális vizsgálat során az orvos vérnyomást mér, meghallgatja a tüdőt,  megvizsgálja az idegrendszer általános működését, a pupillákat és egyéb jeleket, majd következhetnek a célirányos vizsgálatok.

Laborvizsgálat

Az első lépés általában a laboratóriumi vizsgálat, hiszen ennek segítségével egyszerre több körülmény is ellenőrizhető. Kiszűrhető vele a fejfájást okozó vashiány, de hasznos lehet visszatérő fertőzések esetén is, mivel a baktériumok gócos állapotot idézhetnek elő, ami az egyéb panaszok mellett fejfájást is okozhat. Felderíthetők így a leggyakoribb, fejfájást is okozó autoimmun betegségek, valamint a pajzsmirigy alul- vagy túlműködése is. 

Röntgenvizsgálat

A röntgensugarak áthatolnak a testen, bizonyos szervekben – például a csontban – elnyelődnek, szétszóródnak, így az elkészült felvételen a vizsgált szerv röntgenárnyéka látszik. A koponyaröntgen segítségével az agy- és arckoponya, az arcüregek vizsgálhatók, és diagnosztizálhatók a törések, daganatok, esetleg gyulladások.

A kapott sugárdózis rendkívül alacsony, a felvételt mégis csak akkor érdemes elkészíteni, ha csupán ettől várható érdemi információ a betegségről.

EEG

Az EEG-t az agy elektromos aktivitásának vizsgálatára használják, segítségével különböző agyi rendellenességekre derülhet fény. A vizsgálat során a hajas fejbőrre kis ellenállású, fémből készült elektródákat helyeznek el egymástól meghatározott távolságra. Az EEG 30-60 percet vesz igénybe, teljesen fájdalommentes és biztonságos, semmilyen kockázattal nem jár.

A rendellenes EEG eredménynek számos oka lehet, például epilepszia, daganat, vérzés, de segítségével a migrén is diagnosztizálható. 

Ultrahangvizsgálat

A szonográfia hanghullámok segítségével hoz létre képet a testben zajló folyamatokról. Az emberi fül számára nem hallgató, magas frekvenciájú hanghullámok visszaverődnek a szervekről, a visszhang pedig képpé alakítható. Az ultrahangvizsgálatot széles körben alkalmazzák a diagnosztika területén, mivel gyors, fájdalommentes, és semmilyen káros hatással nem jár. A fejfájás kapcsán a nyaki erek vizsgálatára lehet szükség, a Doppler-ultrahangvizsgálat segítségével pedig az artériák és a vénák állapota, a véráramlás könnyen ellenőrizhető. 

CT vagy MRI

A CT egy képalkotó vizsgálat, melynek során a számítógép által vezetett röntgensugár segítségével készíthetők képek az agyról, így felismerhetővé válhatnak bizonyos fejlődési rendellenességek, keringési zavarok, daganatok vagy más, fejfájást okozó állapotok. 

Az MRI (mágneses rezonancia vizsgálat) egy erőteljes mágneses mezővel a CT-hez hasonló, de részletesebb képeket készít az agyról, így a fenti rendellenességek nagyobb eséllyel ismerhetők fel. A vizsgálat egy viszonylag hangos, cső alakú gépben történik, esetenként intravénás kontrasztanyag használatával.

Ne halogassuk az orvosi vizsgálatot

A fejfájás sokak számára egy jelentéktelen kellemetlenség, mellyel időnként meg kell küzdeni. Láthatjuk azonban, hogy számos komolyabb betegség állhat mögötte, ezért ha a panaszok gyakran jelentkeznek, vagy folyamatosan erősödnek, na késlekedjünk a neurológus felkeresésével! Ma már számos gyors és veszélytelen diagnosztikai eszköz áll az orvosok rendelkezésére, melyek segítségével biztosan fény fog derülni a rejtélyes fejfájás okára.

Partner tartalom (x)

Forrás: Napidoktor.hu