A gyümölcslében és a cukorral édesített italokban található fruktóz gyulladást okoz

Rendellenes kardiometabolikus állapotot okozhat a cukros üdítőkből származó fruktóz

A gyümölcsfruktóz jótékony az egészségre nézve

A különféle cukros italokból származó fruktóz rendellenes kardiometabolikus állapot kialakulásához vezethet – hívta fel a figyelmet egy új tanulmány.

Kardiometabolikus rendellenességet okozhat a cukorral édesített italokból származó fruktóz-bevitel. Ezzel szemben a gyümölcsökben levő fruktóz jótékony hatással van a szív- és az érrendszer egészségére – mutatott rá egy friss tanulmány, melyet a The American Journal of Clinical Nutrition folyóirat közölt.

Fotó: 123rf.com

A fruktóz nagy mennyiségben van jelen a gyümölcsökben, a magas fruktóztartalmú kukoricaszirupokban és a cukorral édesített italokban.

Az Egyesült Államokban egy országos felmérés szerint átlagosan napi 49 gramm fruktózt fogyasztanak az emberek, ami az egész népesség teljes energiabevitelének körülbelül 10 százalékát teszi ki.

A fruktóz leggyakoribb forrásai Amerikában a cukorral édesített italok – ezek a teljes fruktóz 46 százalékát adják.

A magas fruktózbevitel különféle egészségügyi problémákat eredményezhet – beleértve a cukorbetegséget és az elhízást. Emellett ismert, hogy a fruktóz gátolja a glükóz anyagcserét, fokozza a zsírsavszintézist és gyulladást vált ki.

A friss tanulmányban a kutatók a különböző táplálékforrásokból származó fruktózbevitel és a kardiometabolikus és gyulladásos biomarkerek vérben levő szintje között tárták fel az összefüggést.

A tudósok három nagyszabású tanulmány keresztmetszeti adatait elemezték – a vizsgálatok amerikai felnőttek bevonásával készültek. Az elsőből 6.858 férfi, a másodikból 15 ezer nő, a harmadikból 19. 456 hölgy szolgáltatott adatot az egészségügyi szakemberek nyomonkövetési vizsgálatában.  

A vérvétel idején egyik alanynak sem volt cukorbetegsége, nem küzdöttek szív- és érrendszeri betegséggel vagy rákkal.

A fruktóz-bevitel meghatározására az élelmiszerbevitel-gyakoriságról szóló kérdőívből nyert adatokat elemezték a kutatók. Három különböző fruktózforrást vettek figyelembe: a gyümölcsöket, a gyümölcsleveket és a cukorral édesített italokat.

A résztvevőktől vett vérmintákat 14 glikémiás, gyulladásos és lipid biomarker tekintetében elemezték. Ezek ugyanis ismerten összefüggésben állnak a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kialakulásával.

A három vizsgálati csoport adatelemzése rámutatott, hogy a férfi résztvevők több fruktózt fogyasztottak, mint a nők. A gyümölcs volt minden csapatban a fruktóz fő forrása.

A cukorral édesített italokból származó fruktóz bevitele magasabb volt a férfiaknál, mint a nőknél.

Kiderült az is, hogy valamennyi vizsgálati csoportban a nemdohányzó, a jelentősen kevesebb alkoholt fogyasztó, alacsonyabb testtömeg-indexű (BMI) vagy több fizikai aktivitást végző résztvevők ettek meg nagyobb valószínűséggel gyümölcsből és gyümölcslevekből származó fruktózt.

Az asszociációs elemzés eredményei alapján a fruktózbevitel napi 20 grammos növekedése a vérben magasabb gyulladásos biomarker- és trigliceridszinttel, valamint alacsonyabb adiponektin- és nagy sűrűségű lipoprotein-koleszterinszinttel jár.

A fruktózbevitel és a gyulladásos biomarkerek szintje közötti összefüggés a magasabb testtömeg-indexű és alacsonyabb fizikai aktivitású alanyoknál volt mélyebb.

Amikor a kutatók külön-külön figyelembe vették a különböző fruktózforrásokat, kiderült: a cukorral édesített italok a legtöbb vizsgált biomarkerben kedvezőtlen változásokat okoznak. Megállapították, hogy a gyümölcslé fogyasztása kapcsolódik a magasabb C-peptid, hemoglobinhoz kötött glükóz (a cukorbetegség markere), triglicerid és alacsonyabb adiponektin szinthez.

Fotó: 123rf.com

Szemben a gyümölcslevekkel és a cukorral édesített italokkal, a gyümölcsökből származó fruktóz-fogyasztás a kardiometabolikus és gyulladásos biomarkerek kedvező vérszintjével hozható összefüggésbe.

Csökkentette azonban a gyulladásos, glikémiás és lipid biomarkereket a vérben, amikor a napi 20 gramm, cukorral édesített italból származó fruktózt gyümölcsfruktózzal helyettesítették.

A tanulmány rávilágít, hogy a gyümölcsléből és a cukorral édesített italokból eredő fruktózbevitel számos kardiometabolikus és gyulladásos biomarker kóros vérprofilját eredményezheti, miközben a gyümölcsökből származó fruktóznak egészségügyi előnyei lehetnek.

A kutatók megjegyzik ugyanakkor, hogy ennek a tanulmánynak is vannak korlátai; ezért szükség lesz még különböző populációk bevonásával készülő, jövőbeli tanulmányokra ahhoz, hogy az italfruktóz bevitelét korlátozó szabályokat lehessen kialakítani.

Háromszorosára növelhetik az agyi-érkatasztrófa kockázatát a diétás üdítők

 

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.