Avokádóval és tojással a szív egészségéért

Szakértők szerint az avokádó emeli a ?jó? koleszterin szintjét, ami javítja a szív egészségi állapotát. Sőt, az sem okoz semmilyen kárt, ha a szívbetegek étrendjébe beleillesztik a tojást is.

Az amerikai Early Show című műsor egyik házigazdája, Harry Smith elmondta, az avokádó csökkentheti a rossz, és növelheti a jó koleszterin szintjét. A CBS News orvos-tudósítója, Dr. Jennifer Ashton is megerősítette a tényt. “Az avokádó kiváló zsír/koleszterinforrás. Telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ami jót tesz a szervezetnek. Emeli a HDL (vagyis ?jó?), és csökkenti az LDL (vagyis ?rossz?) koleszterin szintjét.? ? idézte a CBS News Ashton szavait.
2825Azt is elmondta, hogy minden bizonnyal tévednek azok, akik azt gondolják, a szívbarát diétába nem fér bele a tojás fogyasztása. ?Ez mesebeszéd. Az emberek a tojást omlettként képzelik el, szalonnával és sajttal. Igazából, bár a tojás koleszterintartalma magas, a napi megengedett 300 mg-hoz képest csak 215 mg-ot tartalmaz. Akinek normális a koleszterinszintje, az nyugodtan megehet egy tojást naponta.? ? magyarázta Ashton.

Azt is hozzátette, hogy még a koleszterinmentes ételek is növelhetik a koleszterinszintet. ?Nem lehet összekeverni azt, amit a termékek címkéin feltüntetnek a koleszterin- és zsírtartalomról. Ne feledjék, hogy a legtöbb előre csomagolt termékben ?megbúvó? transzzsírok emelhetik a koleszterin szintjét.?

Forrás: