„Éjszaka viszketett, de nappal nem…”

Amikor szeméremtest viszketéssel szembesültem, kezdetben arra gyanakodtam, hogy bakteriális gombás fertőzésem van. Különös volt, hogy a viszketést csak éjszaka tapasztaltam, nappal nem. Elmentem az orvoshoz. A hüvelygyulladásra kaptam Neomycin hüvelykúpot, külsőleg Pimafucin krémet is. Sajnos nem igazán hatottak – nagyon csípett és égetett továbbra is a hüvelyem, így visszamentem a nőgyógyászhoz. Kétszer is vett kenetet, de sem gombát, sem baktériumot nem találtak.

Következő körben a bőrgyógyászatra küldtek, ahol a vizsgálat után Batrafen és Ovestin krémet írtak fel nekem. Ezekre sem tudom azt mondani, hogy valóban hatásosak voltak. Sőt, olyan érzésem van, mióta hüvelygyulladásom lett, mintha a hüvelyem is „csökkenne”. Nem tudom, mi lehet ennek az oka. A viszketés ugyanakkor mérséklődött, már csak este jön elő.

A hüvelygyulladás igen gyakori betegség a nőknél, több alkalommal is kialakulhat életük során, fogamzóképes korban a legsűrűbb az előfordulása – jegyzi meg a szerkesztő. A kórokozók ellen a hüvely savas vegyhatása és az erős, antimikróbás hatással rendelkező hidrogén-peroxid nyújt védelmet.  Típusos és atípusos baktériumok is lehetnek a hüvelygyulladás okozói, ahogyan a sarjadzó gombák, vírusok, s hiába a védőflóra, a fertőzések egy része így is meg tudja támadni a hüvelyt.

A tünetek közé tartozik a viszketés, az égő fájdalom, mely a szeméremtesten is érezhető lehet, sőt a gát és a végbélnyílás környékén is. Azért fontos a gyors kezelés, mert a fertőzés megtámadhatja a nyakcsatornát, méhüreget, a petevezetékeket is.

A hüvelygyulladás oka több minden lehet – jegyzi meg a szerkesztő. A leggyakoribb, ha valaki gyakran váltogatja a partnerét, análisan közösül, partnerének valamilyen fertőzése van az ivarcsatornában, vagy a beteg fertőzött, nagyon klóros vizű uszodában, termálfürdőben fürdött. Előfordul, hogy a túlságosan sűrű hüvelyöblítés okozza a gyulladást, vagy pedig gyógyszerek: antibiotikumok, szteroid gyulladásgátlók, daganatellenes készítmények, immunrendszert gyengítő gyógyszerek. A diabéteszeseknél illetve az immungyengeséget kiváltó betegségeknél – ilyen az AIDS és a leukémia is –szintén kialakulhat a hüvelygyulladás.

Ha a hüvelygyulladás ismételten előfordul és a kezelés nem tűnik hatásosnak, akkor szükséges lehet a nő partnerének kivizsgálása is, hiszen megtörténhet, hogy neki van valamilyen fertőzése és az együttlét során állandóan újrafertőződik a nő.

Ha nem gombás hüvelygyulladásról vagy kevert bakteriális fertőzésről van szó, a nem specifikus vaginózis esetén kezelés céljából antibiotikumokat alkalmaznak.

Forrás:

Miket használtam a megoldáshoz?

Válaszolj