A sportolónak is kell fogyni?

Bizony, a kérdés jó! Az örökké mozgóknak is szükségük lehet olykor fogyásra. Íme néhány trükk, hogy mire kell odafigyelniük a fogyni vágyó sportolóknak!

Hogyan lehet egy sportolónak fogyni?

Azt hihetnénk, hogy akinek mindennapos tevékenység a sport, annak biztosítva van az állandó jó forma, a remek alak. Ez azonban nem egészen így van. A mozgás sem mindig biztosíték arra, hogy bizonyos helyekről lefaragjon pár kilót az ember, s eltűnjön a lerakódott zsír. A sportolóknak ráadásul oda kell figyelni arra, hogy erőnlétük megmaradjon.

Az atléta-diéta úgy van tervezve, hogy elegendő kalória maradjon a szervezetben. 50-60 százalékának a szénhidrátokból kell állnia, 15-20 százalékának fehérjéből, 25-30 százaléknak pedig zsírokból. A tápanyagokban gazdag diéta, a kiegyensúlyozott edzés, valamint a testsúly gyakori figyelése fontos a sportolók számára.

Nem egyszerű összehangolni a fogyást és azt, hogy a teljesítmény is megmaradjon, annyi bizonyos. Sokan igen nagy mennyiségű kiló leadását tűzik ki célul, miközben az edzést sem szeretnék hanyagolni. Lényeges, hogy jegyezzék fel jelenlegi súlyukat, illetve azt, hogy mennyi idő alatt kívánnak bizonyos mennyiségű súlyt veszíteni. Nem egészen egy kilót elveszíteni, egy hét alatt, esetükben ideális. Íme a javasolt fogyási módszer sportolók számára:

Ne hagyjuk ki a szénhidrátot!

A szénhidrát a fő energiaadója a szervezetnek, s tápanyagot biztosít. Felelős az állóképesség fenntartásáért, ami a teljesítményhez elengedhetetlen. A napi szénhidrát-szükséglet a mozgás intenzitásától és a súlytól is függ. Egy személynek átlagosan 6-10 gramm szénhidrátra van szüksége napi szinten, vagy a bevitt kalória 50-60 százalékának szénhidrátnak kell lennie. Fogyasszanak teljes kiőrlésű termékeket, és tartózkodjanak a finomított szénhidrátokról!

sport_mozgas

Fogyasszuk több fehérjét!

A sportoló diétájában, a fő tápanyag legyen a fehérje. Segít a vérsejtek cserélődésében, a védelmi rendszert és – ami fontos – az izomépítést is erősíti. A testsúlyhoz képest, 1.2-1.7 g/kg legyen a napi bevitel fehérjéből. A teljes napi kalória-bevitelnek, 15-20 százalékát tegye ki! A súlyzós edzéssel gyakorlóknak, ennél is többet ajánlott fogyasztani! A legtöbb fehérjét sajtból, babból, tojásból, sovány húsokból és baromfihúsból nyerjük.

Fogyasszunk jó zsírokat!

Sokan gondolják úgy, hogy a zsírokat mellőzni kell, különösen, ha testépítők. Ez azonban nem teljesen igaz. A jó zsírokat kell előnyben részesíteni, a rosszakkal szemben. A napi kalória-bevitel hozzávetőlegesen, 25-30 százaléka jó zsírokból kell, hogy álljon. Kerüljük az olajból, vajból, zsíros ételekből származó zsírokat, helyettük a halolaj, hal fogyasztása javasolt, amelyben értékes Omega-3 zsírsav található.

Vegyünk fel egészséges étkezési szokásokat!

Egy sportoló diétájának, változatos táplálkozáson kell alapulnia! Ez persze nem azt jelenti, hogy mindent ehetünk, a nap minden szakaszában és minden mennyiségben. Egy nagy mennyiségű ételt egyébként sem könnyű megemészteni, és nagy nyomást gyakorol az emésztőrendszerre. Inkább kisebb adagokat együnk és többször! Az olyan egyszerű szénhidrátokat kerüljük, amelyek cukorrá alakulnak a szervezetben!

sport

Néhány egyéb tipp!

Legyen a napi kalória-bevitel nagyjából, 500 kalória. Az állóképesség megmarad, ez a módszer a zsírégetésben is segít. Sok zöldséget kell fogyasztani mellette, amelyek tele vannak tápanyaggal, de kevés bennük a kalória. Figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű vízfogyasztásra, kerüljük a dehidratáltságot, különösen, ha kemény az edzés!

Tartsuk észben, hogy a gyors fogyás negatív hatásokkal járhat, alacsony anyagcserét, alacsony erőnlétet és gyengeséget eredményez, ami pedig nem túl előnyös egy sportember esetében! Ezért is javasolt, hogy a diétát ne egy fontos meccs előtt kezdjük el, hanem egy nyugalmasabb időszakban!

Forrás: https://napidoktor.hu/index