Rossz zsírból, jó zsír

Megtalálták a módját amerikai kutatók, hogy a “rossz” fehér testzsírt másfajta típusú, úgynevezett barna zsírrá alakítsák, amely elégeti az energiát.

Az amerikai Johns Hopkins Egyetem orvosi karának kutatócsoportja patkánykísérletekben érte el az áttörést, ám úgy vélik, embereknél is működhet a módszer, amely az elhízás kezelésének új útját nyithatja meg.

A Cell Metabolism című szakfolyóiratban ismertetett kutatások során módosították egy étvággyal összefüggő fehérje kifejeződését, ami nemcsak az állatok kalóriabevitelét és testsúlyát csökkentette, hanem átalakította zsírösszetételüket is. A jónak tartott barna zsír a csecsemőknél fordul elő nagy arányban, ez szolgáltatja számukra az energiaforrást testhőmérsékletük emeléséhez, miközben elégeti a bevitt kalóriát. Ahogy azonban halad előre életkorunk, barna zsírunk nagyrészt eltűnik, és helyette “rossz” fehér zsír raktározódik jellemzően a derekunk körül.

Sheng Bi és kutatócsoportja az NPY jelű étvágyat növelő fehérje termelődését csökkentette patkányok agyában, aminek következtében kisebb lett a rágcsálók étvágya, kevesebbet ettek az állatok. A szóban forgó fehérjét kódoló gén nélkül élő patkányok még nagy zsírtartalmú étrend mellett sem szedtek fel annyi súlyt, mint normál társaik.

olivaolaj-testapolashoz

Ezt követően a kutatók megnézték azt is, milyen a lerakódott zsír összetétele az állatoknál. Kiderült, hogy az elnémított NPY génnel rendelkező patkányokban a fehér zsír egy bizonyos hányadát barna zsír helyettesítette. Bi és kollégái úgy vélik, ha emberek bőre alá barna zsírsejteket fecskendeznének, azok segíthetnének a fehér zsírsejtek elégetésében, ezáltal a súlycsökkentésben. “Csak a jövőbeli kutatások árulják el, hogy ez lehetséges-e” – tette hozzá Bi.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.