Csecsemő- és kisgyermekkorban mit adhatunk tej helyett tejallergia esetén?

Tejallergia esetén minden tejtartalmú élelmiszer fogyasztását ki kell iktatni a gyermek étrendjéből. A kezdeti nehézségek leküzdéséhez és a teljes értékű tejmentes étrend kialakításához érdemes szakember segítségét kérni.

Anya és baba diétája

Tejallergia anyatejes csecsemőnél is jelentkezhet, ilyenkor az édesanyának kell tejmentesen étkeznie. A szoptatás időszakában a tehéntejből készült tejtermékek helyett növényi alapú készítményeket lehet fogyasztani. Ezek ma már széles választékban megtalálhatóak a boltok polcain, de a dietetikus az otthoni elkészítésükhöz is tud hasznos praktikákkal szolgálni, így akár a tejmentes étrend miatt növekvő kiadásainkat is csökkenteni tudjuk.

Meglepő tejtartalmú élelmiszerek

A tejmentes diéta során nemcsak az ismert tejtermékeket, hanem minden olyan egyéb élelmiszert is kerülni kell, amely tejet tartalmaz. Tejszármazék előfordulhat például péksüteményekben, felvágottakban is. Fontos ezért mindig alaposan átolvasni az összetevőket, illetve tájékozódni az üzletben vagy vendéglátóhelyen arról, hogy az adott ételek tejet tartalmaznak-e.

“Az egyértelmű jelölések mellett, mint a tejpor, tej vagy joghurt olyan összetevőkkel is találkozhatunk bevásárlás során, amelyekről nem tudjuk elsőre egyértelműen eldönteni, hogy pontosan mit jelent” – magyarázza Sarnyai Tünde gyermek dietetikus, a Budai Allergiaközpont szakembere. Tejszármazékot jelöl például az összetevőknél többek között a citopánpor, a kazein, a laktóz, a laktalbumin és a laktoferrin is. Fontos még ismerni a tejsav és a tejsavó közötti különbséget, a tejmentes diétában ugyanis csak az utóbbi az egyértelműen kerülendő. A tejsav nem minden esetben tiltólistás, csak ha vastagon szedett vagy dőlt betűvel jelölik a csomagoláson – ahogyan a többi allergént is – mert ez azt jelenti, hogy ez esetben tejszármazékot is felhasználtak az elkészítése során.

Nagyon lényeges még ismerni a különbséget a laktózmentes és a tejmentes termékek között, tejallergia esetén ugyanis csak az utóbbi a megfelelő. A laktóz tejcukor, vagyis a laktózmentes termékek laktózintolerancia esetén, tejcukor érzékenyek számára megfelelőek. Tejallergia esetén nem fogyaszthatók.

gyerek, tej, allergia, laktóz

Fotó: 123rf

Tápszerek és növényi tejpótlók

Tejallergiás csecsemőnek a gyermekorvos speciális, tejfehérjementes tápszert ír fel receptre, mely fedezi a gyermek fejlődéséhez szükséges tápanyag, fehérje és vitamin mennyiséget. Sütéshez és főzéshez használhatunk növényi italokat tej helyett, de ügyeljünk rá, hogy a mandula és a szója erős allergének, ezért gyerekek számára fogyasztásuk nem javasolt. A zabtej vagy zabtejszín ideális választás: magas a fehérje és a rosttartalma is, azonban kalciumot csak hozzáadva tartalmaz.

Amire még figyelni kell

A dietetikai konzultáció során a szakember el fogja mondani, hogy milyen élelmiszerekkel tudjuk a kalcium- és fehérjeszükségletet biztosítani, illetve a keresztallergia lehetőségéről is szó esik majd. Tejallergia esetén a gyermeknél olyan tünetek jelentkezhetnek, mintha tejtartalmú ételt fogyasztott volna. Ha ez előfordul, akkor kerülni kell a problémás élelmiszer, mely leggyakrabban a marhahús, borjúhús illetve más kérődző állat – pl.: kecske, juh – húsa, teje.

A gyerekek többsége 3 éves kor körül kinövi a tejallergiát, ha ez vizsgálatokkal igazolt, akkor fokozatosan visszavezethetjük a tejtermékeket az étrendjébe. A táplálkozási szakember tanácsait ebben az időszakban is érdemes kikérni, illetve akkor is, ha a tejmentes diétát folytatni kell, mert a gyermeknél továbbra is fennáll a tejallergia. Ilyenkor újra kell gondolni az étkezéseket, a gyermek életkorának megfelelő, teljes értékű étrendet kell összeállítani.

Olvasd el ezt is!

Tejallergia jele lehet a véres széklet csecsemőknél

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.