Sült krumpli vagy mandula-evés – Milyen változás állhat be?

Mi történik, ha egy hónapig minden nap kerül a tányérra sült krumpli vagy mandula? A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogyan változik az emberi test teljes zsírtartalma vagy éhgyomri vércukorszintje.

Úgy tűnik, nincs jelentős különbség, ha egy hónapon át minden nap kerül a tányérunkra sült krumpli vagy mandula. Amerikai kutatók több mint 150 ember bevonásával végeztek el egy tudományos vizsgálatot, melynek során 107 alanynak naponta sült krumpli-evés volt elrendelve, 58-nak pedig  az, hogy fogyasszanak ugyanennyi kalóriamennyiségű mandulát – számol be a Webmd.com.

Fotó: 123rf.com

A tanulmány végére a szakemberek nem találtak szignifikáns különbséget a két csoportnál a szervezet teljes zsírtartalma vagy éhgyomri vércukorszintje között – áll a The American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban.

Azok, akiknek sült krumplievés volt a feladatuk, híztak egy kicsit, ám ez nem volt jelentős súly: 0,49 kilót szedtek fel, miközben a mandulát evők körülbelül egytized kilogrammot gyarapodtak.

A tanulmány üzenete lényegében az, hogy ha ízlik a mandula, együnk belőle. Ha a sült krumplit szeretjük, fogyasszuk azt, de egyikből se együnk túl sokat” – mondta David B. Allison, Phd, a tanulmány vezetője, a Bloomington-i Indiana Egyetem Közegészségügyi Iskolájának munkatársa.

Fotó: 123rf.com

„Mindez megerősíti azt, amit a dietetikusok és táplálkozási szakértők már tudnak: vagyis, hogy minden étel belefér. Lehet az mandula, sült krumpli, kelkáposzta vagy keksz” – hangsúlyozta Melissa Majumdar, az Emory Egyetemi Kórház elhízás és súlykezelés-szakértője. – “Egyik étel elfogyasztása vagy egy másik elkerülése nem vezet egészséges táplálkozáshoz.”

Nem szabad ugyanakkor úgy értelmeznünk az eredményeket, hogy egész nap és minden nap ehetünk sült krumplit. Bár a fehér burgonya tápanyagban gazdag, a sütési folyamat sokat elvesz az értékéből.

Mivel gyakran egyéb, tápanyagban szegény vagy magas zsírtartalmú ételekkel együtt fogyasztják, nem ajánlott naponta fogyasztani – de egy általános, kiegyensúlyozott étrendbe belefér a sült krumpli-evés.

Olvasd el ezt is!

Tudtad? Ezért érdemes sütés előtt megfőzni a krumplit

 

 

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php