Mi okozza a hasi zsírgyarapodást?

Az, hogy valaki hova hízik, és mennyire könnyű a hasból leadni, részben a genetikán múlik. A génjeink segítenek meghatározni, hogy hány zsírsejtünk van, és hol tárolódnak ezek a zsírsejtek.1

A legtöbb férfi  a zsírlerakódása a hasi területen történik, ez a férfi hormon, a tesztoszteron hatásának köszönhető. A stresszhormon, a kortizol szintén elősegíti a hasi zsír felszaporodását.

A nőknél leginkább a csípőre, a combra és a fenékre rakódnak le a zsírok, ami a női hormon, az ösztrogén hatásának köszönhető.

Emiatt a nők testalkata megváltozik, és a menopauza után, amikor az ösztrogénszint csökken, megnő a hasi zsír mennyisége is.

has, hasi zsír

Fotó: 123rf.com

Bár a férfiak általában több hasi zsírral rendelkeznek, mint a nők, a férfiak általában gyorsabban veszítenek a hasi zsírból a rendszeres testmozgás eredményeként.

2. Testalkat
A testalkat is befolyásolja, hogy milyen könnyen tudja valaki leadni a hasi zsírt:

Körte alakú: kisebb a felsőtest, mint az alsótest. Az ilyen alakú emberek általában hasasak, és nehezebben veszítik el a testzsírt az alsó testrészükről. A legkönnyebben a felsőtestből fogynak.
Alma-alak: nagyobb a felsőtest, mint az alsótest. Az ilyen testalkatú emberek általában több súlyt hordoznak a törzsben és a karokban. Ez azt jelenti, hogy a hasi zsírvesztés nehezebb. Emellett az alma-alakú embereknél nagyobb valószínűséggel van magasabb a mély hasi zsír (zsigeri zsír), ami negatív hatással lehet az egészségre. Emiatt a hasi zsírvesztés különösen fontos.

3. Testzsír
A magasabb testzsírszázalék azt jelenti, hogy általában több a testzsír, beleértve a csípőt és a lábakat, valamint a hasi területet is.

A testzsír leadásához kövesse az egészséges, kiegyensúlyozott étrendet, és építsen be rendszeres testmozgást. Az egészséges étrend, amely segít a hasi zsír elvesztésében, míg a rendszeres kardió segít a zsírégetésben, az erőnléti edzés pedig a test és a hasizmok feszesítésében.

stressz

Foto: 123rf.com

4. Stressz
A kortizol nevű stresszhormon elősegíti a zsír lerakódását a has területén. A magas kortizolszint összefügg a nagyobb mennyiségű hasi zsírral. Az alkohol, a dohányzás, a koffein és a stressz mind növelik a kortizolszintet.

5. Szülés 
A terhesség után a méh nehezebb, mint a terhesség előtt, ami a méh leesését okozza. A méh visszanyeri a terhesség előtti méretét, de ez körülbelül 6 hétig tart.

A terhesség alatt az is gyakori, hogy a rectus abdominis jobb és bal oldala, más néven a “six-pack” izmok középen szétnyílnak (az úgynevezett linea alba). Ezt nevezik diastasis recti abdominisnak, vagy röviden rectus diastasis ( RD). A nők akár 60%-ánál is előfordulhat rectus diastasis a terhesség után.
Ezért kerülje az olyan hasizomgyakorlatokat, mint a felülések, amíg ez a folyamat be nem fejeződik, mivel ezek még jobban szétfeszítik ezeket az izmokat.

Ne siesse el az edzést, adjon magának legalább 2-3 hónapot, mielőtt erőteljes vagy nagy terheléssel járó edzéseket végez.

Mindig beszéljen orvosával vagy szülésznőjével, mielőtt elkezdene egy edzésprogramot, különösen, ha császármetszésen esett át. Az erőteljes gyakorlatok megkezdése előtt mindenképpen meg kell győződnie arról, hogy hasizmai meggyógyultak.

A medencefenék-gyakorlatok segíthetnek a medencefenék izmainak és a legmélyebb hasizomrétegének (transversus abdominus) újbóli edzésében és megerősítésében. A medencefenék izmai segítenek stabilizálni a medencét és megtámasztják az alsó hasüreg szerveit, beleértve a húgyhólyagot és a méhet.

A medencefenék erősítő gyakorlatok, az úgynevezett Kegel-gyakorlatok általában a medencefenék erősítésére ajánlottak. A transversus abdominus egy mély hasizom, és fűzőként működik. A transversus abdominusra irányuló gyakorlatok segítenek megerősíteni a törzset és elősegíteni a laposabb hasat.

haspuffadás

Fotó: 123rf.com

6. Puffadás
Akkor beszélünk puffadásról, ha a reggel viszonylag lapos hassal indul, de a nap folyamán a gázok vagy az emésztési zavarok miatt egyre nagyobb lesz.

A puffadás mérettől függetlenül érinthet, lehet valaki karcsú vagy túlsúlyos. A has felfúvódhat ételintolerancia, a rossz táplálkozás következtében kialakult lassú bélműködés vagy egy viszonylag ismeretlen, de valószínűleg gyakori állapot, a vékonybél-baktériumok túlszaporodása (SIBO) miatt.

SIBO-ról akkor beszélünk, ha a vékonybélben abnormálisan magas a baktériumok szintje, különösen az a baktériumtípus, amely általában a vastagbélben (vastagbél) található, mint a vékonybélben. Alapvetően két probléma van: (1) túl sok baktérium, és (2) rossz típusú baktérium a rossz helyen.

A SIBO tünetei közé tartozik a túlzott gázképződés, a haspuffadás és puffadás, a hasmenés (ritkábban a székrekedés) és a hasi fájdalom. Úgy gondolják, hogy sokan, akiket irritábilis bél szindrómával (IBS) címkéznek, valójában SIBO-ban szenvednek.

 

A hasi zsír kialakulásának valószínűségét növelő tényezők
Számos tényező növeli a felesleges mély hasi zsír kialakulásának valószínűségét, többek között:

  • Férfi nem
  • Menopauza utáni nők
  • Elhízás
  • Mozgásszegény életmód
  • dohányzás
  • Erős alkoholfogyasztás (férfiaknál napi 3 vagy több ital, nőknél 2 vagy több ital)
  • Krónikusan magas stressz-szint
  • Rossz étrend, különösen, ha magas a teljes zsírtartalom, a telített zsírok és a finomított szénhidrátok aránya.

Így lehet megúszni a hasi zsírpárnákat klímax után

Forrás: Napidoktor.hu