Miért beszélek orrhangon?

A jellegzetes orrhangzós beszéd kialakulhat akár egy egyszerű náthától is, de kezeléséhez olykor műtétre is szükség lehet.

Arról, hogy mi okozhatja és hogyan történik az orrhangzós beszéd vizsgálata, dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

Így keletkezik a beszédhang

Az orrhangzós beszéd okai.

Foto: 123rf.com

A hangképzés mozzanata bonyolult, összetett folyamat, melyhez az érintett szervek megfelelő, összehangolt működésére van szükség. A levegő a tüdőből elindulva a légcsövön keresztül a gégefőnél találkozik a hangszalagokkal, melyek a két kannaporc mozgása révén kerülnek a hangképzéshez éppen szükséges helyzetbe. Az itt keletkező primer gégehang a toldalékcsőben alakul át a fülünk által érzékelt hanggá. A toldalékcső rezonátorként módosítja a gégében keletkező hangot. A toldalékcső elemei a száj-, a garat- és az orrüreg tehát a rezonátorlánc szerepét töltik be.

Az orrhangzós beszéd három megjelenési formája

  • Zárt orrhangzósságról beszélünk, ha a hangképzés előbb vázolt folyamata az orrüregben, vagy orrgaratban létrejött akadály miatt nem megy tökéletesen végbe.
  • Nyílt orrhangzósság során a levegő az orrüregen keresztül távozik. Az egyik esetben tehát az orr zárva van, amikor nyitva kellene lennie, a másik esetben pedig zárva van, amikor nyitva kellene lennie.
  • Kevert típusú orrhangzósság esetén pedig a nyílt és zárt orrhangzósság okai, valamint tünetei egyaránt jelen vannak: az orrüregben és az orrgaratban elváltozások akadályozzák a levegő szabad útját, emellett a lágyszájpad működése is elégtelen.
orr, szaglás

Fotó: 123rf.com

Az orrhangzós beszéd vizsgálata

Panaszok esetén az első lépés a fül-orr-gégészeti szakvizsgálat. A fizikális vizsgálat során a beteg kikérdezése mellett endoszkóppal áttekintjük az orrüregeket, illetve szükség szerint ellenőrizzük a hangszalagokat is, akár stroboszkópos vizsgálattal is – magyarázza dr. Holpert Valéria. Az orrhangzós beszéd vizsgálata azt hivatott kideríteni, nincs-e a háttérben olyan organikusnak tekinthető elváltozás, mely műtéti úton javítható.

Az orrhangzós beszéd gyakori kiváltó okai

  • az orrüregben, vagy orrgaratban létrejött akadály lehet orrpolip, vagy megnagyobbodott orrmandula,
  • nátha, orrsövényferdülés, vagy felső légúti allergia ugyancsak orrhangzós beszédet eredményezhet,
  • – a lágyszájpad elégtelen működése, vagy szerzett elváltozások: bénulások, hegesedés és egyéb sérülések szintén orrhangzóssághoz vezethetnek.
  • mandulaműtét után is jelentkezhet orrhangzós beszéd.

 

Orrpolip, orrsövényferdülés, megnagyobbodott mandula esetén a műtét segítségével rendszerint az orrhang is elmúlik. Ha az orrüreg az orrnyálkahártya gyulladása miatt nem szellőzik megfelelően, akkor egyéb kórokok kizárása esetén, allergiavizsgálatra is szükség lehet. Gyakran ez áll a tünetek hátterében, allergia is okozhat orrdugulást és így orrhangzós beszédet.

Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy ha szervi ok nem mutatható ki az orrhangzós beszéd hátterében, akkor a kezelés rendszerint hangterápia segítségével valósul meg: a megfelelő beszédtechnika elsajátításával az orrhangzósság megszüntethető.

Siketek és nagyothallók részére beszédet feliratozó okosszemüveget fejlesztettek

Forrás: Fül-Orr-Gége központ


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.