Hangszálgyulladás – Mi okozhatja a kiújuló panaszt?

Ha időről időre némaságra kényszerül a hangszálgyulladás miatt, fontos kideríteni, hogy mi okozza a kiújuló panaszokat. A gyakori gyulladás nem pusztán kellemetlen, de a háttérben álló komolyabb rendellenességeket jelezhet. Mi okozhatja a kiújuló panaszokat?

Hangszálgyulladás légúti tünetek nélkül

“Ha nátha, torokfájás mellett jelentkezik hangszálgyulladás, akkor nagy valószínűséggel a felsőlégúti betegség következménye. Ha azonban minden egyéb légúti tünet nélkül alakul ki a betegség, akkor a háttérben rendszerint találni lehet valamilyen nem fertőzéses eredetű kiváltó okot” – magyarázza a kiújuló hangszálgyulladás lehetséges okait Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa.

Életmódbeli tényező, hangképzési probléma vagy betegség

A visszatérő hangszálgyulladás szempontjából a leginkább veszélyeztetett csoportba az olyan munkakörben dolgozók tartoznak, akik sokat használják a hangjukat, mint például a tanárok, előadók, énekesek, ügyfélszolgálaton dolgozók vagy értékesítéssel foglalkozó személyek.

megfázás, torokfájás

Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy nem önmagában a sok beszéd jelent rizikót, hanem az, ha ehhez valamilyen hangképzési hiba is társul. Így ugyanis az egész napos beszéd mellett jelentős megerőltetést, plusz terhelést jelent a hangszálak számára. A helyzet súlyosbodik, ha valaki emellé még kevés folyadékot is fogyaszt. A hangszálaknak ugyanis a fokozott terhelés mellett még inkább szüksége van hidratálásra.

Az életmód, a hangképzési hiba mellett a visszatérő hangszálgyulladás hátterében gyakran kimutatható valamilyen krónikus betegség is. Erre figyelmeztethet, ha krónikus rekedtséget is tapasztalunk a kiújuló hangszálprobléma mellett. Ilyen esetben például hangszál-csomó, reflux vagy daganatos elváltozás is állhat a háttérben.

Visszatérő panaszok esetén nem elég a tüneti kezelés

Ismétlődő hangszálgyulladás vagy tartós rekedtség esetén forduljunk fül-orr-gégészhez, foniáterhez, aki a hangszálak állapotát a megfelelő vizsgálatok – például gégetükrözés, endoszkópia vagy stroboszkópia – segítségével pontosan fel tudja térképezni.

Ezek segítségével tisztázni lehet, ha hangképzési hiba, hangszalagcsomó áll a háttérben, illetve egyéb krónikus betegségek lehetősége áll fenn, de a gége, a garat, és a hangszalagok területén kialakult daganatos elváltozás is felfedezhető. Az orvosi kivizsgálást tehát nem érdemes halogatni panaszok esetén, különösen, ha dohányzás mellett jelentkeznek!

Olvasd el ezt is!

Hajlamos vagyok a hangszálgyulladásra?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.