Szívbetegség és sült ételek – egyre nyilvánvalóbb az összefüggés

Szív- és érrendszeri problémákkal járhat a fogyasztásuk

A sült ételek fogyasztása a szívbetegség és érrendszeri problémák megnövekedett kockázatával hozható összefüggésbe, beleértve a szívrohamot és a stroke-ot – mutatott rá egy közelmúltban végzett elemzés.

Régóta nem titok, hogy a sült ételek fogyasztását érdemes kerülni. Egy közelmúltban lefolytatott meta-elemzés ugyancsak felhívta a figyelmet arra: ezek az étkek növelik a szív- és érrendszeri betegségek, így a szívinfarktus és a stroke vagy agyvérzés jelentkezésének valószínűségét.

Az analízis során, melyet a Heart folyóirat közölt, a kutatók 19 tanulmány eredményét tekintették át, melyek közül 17 nagyobb kardiovaszkuláris eseményeket érintett, 6 pedig a mortalitás minden formáját vizsgálta.

A tanulmány szerzői megállapították: a szívbetegség és érrendszeri problémák kockázata heti szinten minden további sült étel-adaggal nő, amely eléri a 114 grammot.

Általánosságban a nyugati étrend nagy mennyiségben tartalmaz feldolgozott húsokat, telített zsírokat, finomított cukrot és szénhidrátokat. Emellett gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonában és tengeri ételekben meglehetősen szegény. Ez az étrend határozottan rizikófaktornak számít az elhízást és a 2-es típusú diabéteszt illetően.

Meta-elemzésük során a kutatók kiemelten foglalkoztak a sült ételek hatásaival, amelyek elterjedtek a nyugati étrendben. A cél annak feltérképezése volt, hogyan érintik ezek a szív és az érrendszer egészségét.

Foto:pixabay.com

A sütés hatásai

A liszttel bevont, majd kisütött ételek gyakran tartalmaznak sok kalóriát. S mint ahogy arra a kutatók rámutatnak: jóízűek, ezért esélyes, hogy túl sokat eszünk belőlük.

A sült ételek – különösen a gyorséttermekből származók – gyakran tartalmaznak transzzsírokat. Ez emeli az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL), avagy a „rossz” koleszterin szintjét, s csökkenti a hasznos, nagy sűrűségű lipoproteinét (HDL), avagy a „jó” koleszterinét.

A sütés ráadásul fokozza a kémiai melléktermékek termelődését, ami befolyásolhatja a szervezet gyulladásos reakcióját.

A kutatók korábban is összefüggésbe hozták már a sült ételeket az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a koszorúér-betegség és a magas vérnyomás kialakulásával. A sült étel, a szívbetegség és érrendszeri problémák, valamint a halálozás közötti összefüggések vizsgálata azonban nem eredményezett következetes eredményeket – mutattak rá az elemzés szerzői. Így végleges bizonyítékokkal álltak elő, amelyeket az orvosok felhasználhatnak az étrendi tanácsadás során.

Foto:123rf.com

A sült ételek fogyasztása és a betegségek

A kutatók 17 tanulmány adatait összesítették – ezek 562.445 résztvevő és 36.727 kardiovaszkuláris esemény adatait tartalmazták -, hogy értékeljék az érrendszeri és szívbetegségek kockázatával fennálló kapcsolatot.

Adatokat gyűjtöttek 6 tanulmányból is, melyek 754.873 résztvevőt és 85.906 halálesetet foglaltak magukba a sült ételek és a halálozás összefüggései tekintetében.

Kiderült, azokhoz a válaszadókhoz képest, akik a legkevesebb ilyen ételt ették, a legtöbbet fogyasztóknál 28 százalékkal nőtt a nagyobb kardiovaszkuláris események esélye – 22 százalékkal emelkedett a koszorúér-betegség és 37 százalékkal a szívelégtelenség kockázata.

A meta-elemzés azt is kiderítette, hogy heti szinten minden további 114 gramm sült étel elfogyasztása a szívelégtelenség rizikóját 12 százalékkal, a szívrohamét és a stroke-ét 3 százalékkal, míg a szívbetegség esélyét 2 százalékkal növelte.

A kutatócsoport nem talált összefüggést a sült ételek és a szív- és érrendszeri megbetegedések vagy bármely okból bekövetkezett halál között – ez azonban tükrözi a korábbi megállapítások következetlenségét és a bizonyítékok korlátozott mennyiségét. A szerzők úgy vélik, a jövőbeli kutatások találnak összefüggést, ha hosszabb ideig követik nyomon a résztvevők egészségét.

sultkrumpli

Foto:pixabay.com

Az eredmények összecsengenek azzal, amit jelenleg a biológiáról tudunk – mondta Riyaz Patel professzor, az Egyesült Királyság Londoni Egyetemi Kollégiumának kardiológus professzora és tanácsadó kardiológusa. „Tisztában vagyunk azzal, hogy a sütés rontja a tápértéket, transzzsírokat képez, melyekről ismert, hogy ártalmasak. Növeli az étel kalóriatartalmát is – ezek együtt olyan folyamatokhoz vezetnek, melyek szívbetegség kialakulását okozzák.”

A kutatók megjegyzik: számos tanulmány csak bizonyos sült ételek hatását vizsgálta, például a sült krumpliét vagy halét – ami azt jelenti, hogy az eredmények még alábecsültek is lehetnek. Emellett a tanulmányok a résztvevők memóriájára támaszkodtak a válaszok tekintetében.

Fontos az is, hogy a sült ételek fogyasztásával járó egyéb tényezők szintén hozzájárulhatnak a betegségek kockázatához: ilyen a több cukros ital elfogyasztására való hajlandóság, a fokozott sóhasználat, más egészségtelen ételek, kevesebb testmozgás, a dohányzás és a nélkülözés szintje.

A meta-elemzés szerzői ezért egyetértenek abban, hogy a sült ételek, a szívbetegség- és érrendszeri problémák, a szív- és érrendszeri mortalitás, valamint az összes okból eredő halálozás közötti pontos összefüggések megállapításához további kutatásokra lesz szükség.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Egy válasz

 1. Péntek

  “…ilyen a több cukros ital elfogyasztására való hajlandóság, a fokozott sóhasználat, más egészségtelen ételek, kevesebb testmozgás, a dohányzás és a nélkülözés szintje.”

  1. Miért feltételeztek dolgokat? Vagy úgy van, vagy nincs. Lehet, talán, okozhat, történhet… .Bullshit!
  2. Mi a kutyafarka az a “nélkülözés szintje”? Már itt tartunk? Ez lenne a cél?

  Kösz.

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.