Mit eszünk a nyers zöldség diétán?

Nos, aki kedveli a gyümölcsnapokat, annak lehet, hogy kedvence lesz a nyers zöldség diéta is, de tényleg gondoskodik a szellemi frissességről?

Nyers élelmiszer egyenlő, mentális egészség? Hogy is van ez? Számos ember van, aki leginkább nyers ételeket eszik, mert úgy véli, ez javítja a mentális egészséget. Keresgéljünk csak az interneten, több ajánlást is találhatunk majd azoktól, akik a nyers élelmiszereket részesítik előnyben, sőt, arról is meg vannak győződve, hogy ennek köszönhetően nem lesz szükségük antidepresszánsokra, és szorongást csökkentő gyógyszerekre.

Egy biztos, a nyers zöldség diéta, változásokat okoz mentális szinten. Jobbá, de rosszabbá is teheti azt.

Milyen is ez a diéta?

A nyers élelmiszer-étrend tulajdonképpen vegetáriánus, növényeken alapuló diéta, melynek lényege, hogy a követői egyáltalán nem, vagy csak nagyon kicsit főzik meg az élelmiszereket. Vannak, akik csak a 100 százalékban nyerset eszik meg, mások megengedik maguknak, hogy megfőzzenek ezt-azt.

Nincsenek szigorú szabályok, mindenki maga dönti el, mennyi nyerset és mennyi főtt zöldséget fogyaszt. Általánosságban a nyers étel diéta követői 80, vagy ennél is nagyobb százalékban nyers élelmiszereket esznek, főként zöldséget, gyümölcsöt, dióféléket és magvakat, no és hangsúlyozottan biotermékeket.

Változatos, hogy ki mit hisz egészségesebbnek: a nyers zöldség diéta követői többségükben vegák, nem esznek húst, tejtermékeket és tojást sem. Annál több, és változatosabb zöldséges- és gyümölcsös ételt fogyasztanak viszont.

Tényleg számos előnye van?

Sokan egészségügyi előnyei miatt váltanak a nyers zöldség-étrendre. Számos történet fellelhető a világhálón arról, hogy emiatt álltak át a diétára. Alissa Cohen, az étrend egyik ismert követője, krónikus Candida (gomba) fertőzése és kimerültség-érzése miatt állt át a nyers zöldség diétára.

Angela Stokes, aki könyveket is írt a témában, túlsúlyát dobta le a diéta segítségével. Követői szerint, a nyers zöldség-étrend komoly betegségektől védi meg őket, kiemelendő azonban, hogy az étrend rajongói úgy vélik, mentális frissességükről és egészségükről is gondoskodik a diéta.

Valóban segítséget nyújthat ebben a nyers zöldség-étrend, de van néhány mentális egészséget érintő, pszichológiai változás, amely bekövetkezhet a nyers élelmiszerek fogyasztásának hatására. Tudnivaló, hogy bizonyos diéták célja az agyi kémia megváltoztatása, hogy átálljunk az egészségesebb étkezésre.

Azok, akik a nyers élelmiszer diétával javítani szeretnének mentális egészségükön, annak tudatában tegyék ezt, hogy a hiányos étrend mentális betegségekhez is vezethet, s bár lehet ebben is valami, a hagyományos orvoslás nem osztja a nézetet, hogy a nyers zöldség-étrend gyógyíthatja a mentális betegségeket.

salata

Néhány dolog persze van, ami miatt a nyers élelmiszerek fogyasztása javíthatja a mentális egészséget:

  • Jobb szabályozás és ellenőrzés a vércukorszint felett: ezek az ételek növényi alapúak és cukrot sem tartalmaznak.
  • Elkerüljük velük a tartósítószerek, vegyi anyagok szervezetbe vitelét. Nem csomagolt, tartósított, feldolgozott ételek, tehát kizárjuk olyasmiknek a fogyasztását, amelyek esetleg mentális problémákat okozhatnak.
  • Táplálóbb ételek: minőségiek és tápanyagban gazdagok! Igaz, hogy jobb étkezési szokásokat alakítunk ki, mint azok, akik heti többször gyorséttermekben fogyasztják el ételeiket, vagy hagyományos módon táplálkoznak.

Amit azonban nemigen említenek a nyers étrenddel kapcsolatosan, az az, hogy olyan mentális egészségügyi gondokat is okozhatnak, amelyek rejtve vannak a mindennapi életben. Ha például valaki rendszeresen csokival vagy alkohollal él, az mindig vágyni fog a csokira és előfordul, hogy túl sokat iszik majd.

Mivel a nyers étrendben egyetlen ilyen étellel sem élünk, a mentális problémák is felszínre kerülhetnek. Az érzelmi problémák, amelyeket a túlevéssel kompenzálunk, előtérbe kerülnek, mert a túlevést, és egyáltalán az ilyen ételek iránti elcsábulást megakadályoztuk.

Esetükben tehát veszélyes lehet a nyers étrend! Érdemes konzultálnunk orvosunkkal, alkalmazható-e nálunk ez a diéta! Van, hogy már az is elég, ha több főtt zöldséget fogyasztunk a nyers mellett. Mindenesetre, aki komoly mentális betegséggel küzd, véletlenül se hagyja abba gyógyszerei szedését, mert az veszélyes mellékhatásokkal járhat, a nyers étrend követői pedig tartsák be a diétára vonatkozó utasításokat!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.