Candida diéta

Ajánlható annak, akinek gomba fertőzése van, gyenge az immunrendszere, folyamatosan fogam­zásgátló tablettát szed, vagy tartós antibiotikumos kezelésben részesült, avagy rendszeresen helytelenül táplálkozik.

A diéta lényege a szervezet megtisztítása – az egyébként minden egészséges szerve­zetben jelen lévő – az elszaporodott candidagombától, amelynek kö­vetkezményeként:

– megszűnhetnek az alvászavaraink,

– csökkenhet a fáradtság, a levertség, a hullámzó kedélyállapot, a migrén,

– szűnhet a hirtelen kialakuló éhségérzet,

– csökkenhet az étkezés utáni haspuffadás, a székrekedés vagy a has­menés,

– elmúlhat a nyelven a lepedékképződés és a rossz lehelet,

– enyhülhetnek az allergiás panaszok, a vegyszerekkel szembeni ér­zékenység,

– megszűnhetnek a bőrkiütések, a viszketési inger az arcon, a fejbő­rön, a nemiszervek és a végbél környékén.

Egyéb panaszok csökkenését, amelyek a kezelőorvos által megállapí­tott betegségek következményei (pl. hüvelyi folyás, nyálkahártya­gyulladás, hólyaghurut, szívpanaszok, izom- és ízületi bántalmak). Ezekben az esetekben a diéta alkalmazásáról kérjük ki mindig orvo­suk véleményét!

A módszer lényege

A candida albicans olyan élesztőgomba, amely az egészséges emberi szerve­zetben jelen van. Panaszt nem okoz, hiszen a nem kórokozó baktériumgom­bák ellenőrzés alatt tartják. Baj akkor történik, hogyha ez az egyensúly fel­borul, és a candida elszaporodik a szervezetünkben. Így fertőzést okozhat a bőrön, a hüvelyben, a belekben vagy a szájüregben.

Ezt az állapotot szakor­vos diagnosztizálhatja, és javasolhatja a diéta alkalmazását is. A candida el­leni diéta azonban az egészséges szervezetben sem okoz károkat, megelő­zésképpen, a szervezet megtisztulása érdekében is javasolt ez a kúra.8399Feltételek követelmények

– Nőknek három-hat hónapig, férfiaknak egy-két hónapig kell a diétát betartani az eredményesség érdekében.

– Teljesen élesztő- és szénhidrátmentes étkezést a kúra elején tartsunk egy-két hétig.

– Tilos fogyasztani élesztőtartalmú élelmiszereket: kenyeret, péksüte­ményt, édes és sós süteményt, kelt tésztát.

– Tilos fogyasztani cukrot és minden, cukorral, mézzel, diabetikus cukor­ral készült ételt és italt: ketchupot, mustárt, salátaöntetet, lekvárt, tor­tát, gyümölcsjoghurtot, aszalt és kandírozott gyümölcsöt, magas cukor­tartalmú friss gyümölcsöt (füge, banán, szőlő, szilva, dinnye, datolya), gyümölcslevet és egyéb gyümölcskészítményt, pl. kompótot.

– Tilos fogyasztani tej- és gombakultúrával készült élelmiszereket: ke­firt, penészes sajtokat, tejfölt.

– Tilos fogyasztani erjesztett élelmiszereket: ecetet, sört, bort, pezsgőt, savanyú káposztát.

– Lehetőség szerint kerülni kell a tartósított termékeket.

– Zöldséget, gyümölcsöt csak frissen fogyasszunk

– Az immunrendszer erősítéséhez sok vitamint és nyomelemet kell a szervezet számára biztosítani. Ezek elsődleges forrásai a zöldségek és gyümölcsök.8400A diéta leírása

A candida szénhidráttal táplálkozik, tehát mindent, aminek az alapja a cukor – természetesen a mézet is – száműznünk kell étrendünkből. A leg­szigorúbb diéta idején ? amit az első egy-két hétben ajánlatos csak vé­gezni – a legtöbb friss gyümölcsöt is, mert még a savanyú gyümölcsfajtákban is van gyümölcscukor. Azt, hogy milyen ételfajta mennyi szénhidrátot tartalmaz, legbiztosabban a szakkönyvekből állapíthatjuk meg.

Sok ballasztanyagot kell fogyasztani, amelyek a bél nyálkahártyáját tisztítják. Ez lehet korpatermék, hajdina vagy natúr rizs. A diéta csak akkor hozhat tartós eredményt, ha a nők három-hat, a férfiak legalább egy-két hónapig végzik.

Étrend

Reggeli: Ehetünk tojást főve vagy rántottának elkészítve, müzlit kevés tejjel, zab- pelyhet, élesztő nélküli félbarna vagy barna kenyeret, Hamletet, Abonettet, sovány túrót, feta vagy mozzarella sajtot. Ihatunk kávét, teát – cukor nélkül

Tízórai, uzsonna: Ehetünk paradicsomot, zöldpaprikát, uborkát, sárgarépát, főtt kukoricát és más zöldségfélét, alacsony szénhidráttartalmú gyümölcsöt, például barackot, almát, körtét, málnát, ribizlit, dióféléket, olajos magvakat.

Ebéd: Fogyaszthatunk fehér húsokat: halat, csirkét, pulykát. Emellé bármilyen friss zöldséget párolva (például brokkolit, spárgát, sárgarépát, spenótot, fehér- és vöröskáposztát, kelbimbót, céklát, karfiolt, padlizsánt) vagy fő­zelékként, levesként is. Ehetünk barna rizst, durumtésztát és burgonyát köretnek, vagy önmagában elkészítve. Egészítsük ki étkezésünket friss gyümölccsel.

Vacsora: Alapvetően ezek közül bármit ehetünk, ami jólesik.

Forrás: