Makrobiotika kezdetei

A hosszú élet táplálkozás tudománya, a természettel harmonikus életszemlélet, filozófia. Táplálkozási szokásaink megváltoztak, amitől elvesztettük a testi, lelki egyensúlyunkat.

Mi a makrobiotika?

A makrobiotika a növények energetikai egyensúlyán alapuló ételkészítési módszer, életmód, filozófia. A növények föld alatti része más energiát képvisel, mint a föld feletti, hiszen egészen másképpen tud egy sűrű közegben, a földben, nőni, mint a könnyebb levegőben. A föld alatt növekvő növényi rész energetikailag összehúzó hatású, kevesebb növekedési hormon tartalmú.

A föld fölött növekedő növények kiterjedő energetikát képviselnek, jelentősebb növekedési hormon tartalmúak. Tehát ügyeljünk arra, hogy amikor kiegyensúlyozott állapotban vagyunk (azaz, amikor a testi-lelki egyensúly fennáll, középpontban vagyunk), akkor az ételeket ugyanannyi föld alatt növekedő zöldségből készítsük, mint amennyi föld felettiből.

Minden növény energetikailag alkalmazkodott ahhoz az éghajlathoz, ahol megterem (a forró éghajlati övben élő narancs például hűtő hatású), így az egyensúly fenntartásához mindig a saját éghajlatunkon növő növényekre van szükségünk. Kerüljük tehát a más éghajlati övből idekerült, a savasító hatású, vagy éjszaka növő (ezért zaklató hatású) növények (pl. paradicsom, paprika, padlizsán stb.) fogyasztását, illetve alkalmanként fogyasszuk csak ezeket.7463Mérsékelt mennyiségben fogyasszuk a gyümölcsöket, mert sok bennük az egyszerű cukor és savasító hatásuk is van. Ugyanez vonatkozik a koncentrált gyümölcslevekre. Ha szomjasak vagyunk, fogyasszunk friss forrásvizet, tiszta vizet, bancsa növényből készült különböző teákat, pirított árpateát, pirított gabonákból készült teákat, gyógyteát, gabonakávét stb.

Napi ékezési arányok

A makrobiotika alaptétele szerint fogyasszunk naponta legalább 50-60 %-nyi teljes, egész bio főtt gabonát, 20-25 % bio zöldséget és 10-15 % bio hüvelyest. Ez a minimum bázis élelmiszer alapanyaga a makrobiotikus táplálkozásnak.

Természetesen a makrobiotika használ tengeri füveket, miszót és sok más gyógyító hatású élelmiszert is. Viszont napi élelmiszer fogyasztásunk alapja a fent leírtak legyenek. Ennek betartása biztosítja számunkra a testi és lelki egészségünk stabilitását. Igazi szabadságot ad számunkra, mert kiszabadulunk a hamis, a természetben nem létező ízek fogságából, az illúziók világából.7464A gabonafélék és a hüvelyesek (bab, borsó, lencse) együttes fogyasztásával teljes értékű fehérjékhez jutunk! (Azok figyelmébe ajánljuk, akik nem szeretnének valamilyen okból húst fogyasztani.)

?Makrobiotikus tányérunkon”, mely napi étkezésünk alapja az alábbi arányokkal szerepeljenek ételeink (ezek lehetőleg naponta kerüljenek a tányérunkra természetesen még más kiegészítőkkel együtt):

– 50-60 % egész, teljes értékű bio gabona (rizs, árpa, köles, rozs, zab, hajdina…)

– 25-30 % zöldség (párolva, blansírozva, pirítva, dinsztelve, különböző vágási technikákkal előkészítve)

– 10-15 % hüvelyes (babok, lencsék, borsók)

Forrás: