Az orrduglás kezelésével megszűnhet a horkolás

A horkolás hátterében állhatnak összetettebb, akár több szakorvos bevonását igénylő elváltozások. Sok esetben viszont már az orrdugulás kezelésével is megszűnhetnek a panaszok. A témával kapcsolatban dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr gége Központ orvosát kérdeztük.

Bedugult orrtól a horkolásig

Ha az orr valamilyen okból eldugul, akkor szájon át vesszük a levegőt. A horkoló hangot a felső légutak lágy szöveteinek (torok oldalsó és hátsó falai, nyelvgyök, nyelvcsap, mandulák, lágy szájpad vibrációja hozza létre. Mivel alvás közben az izmok és a kötőszövetek ellazulnak, a ki-be áramló levegő mozgásba hozza a lágy szöveteket.

Allergia miatt dugulhat el az orr éjszaka?

Orrdugulás miatt is horkolhat.Akinél valamilyen probléma, elváltozás áll fenn, a fekvő testhelyzet miatt az orrdugulás éjszaka fokozódik. A helyzet tovább romlik, ha az orrdugulást allergia váltja ki, különösen háziporatka allergia esetén. A poratka ugyanis az ágyneműben, matracban fordul elő nagyobb mennyiségben, így az éjszakai orrdugulás kapcsán erre a lehetőségre is gondolni kell. A pollenallergia is okozhat ilyen tüneteket, ha esténként nem mosunk hajat, akkor a napközben rátapadt polleneket nagy mennyiségben és közelről lélegezzük be.

Foto:123rf.com

Milyen betegségek okozhatnak még tartós orrdugulást?

Az éjszakai orrdugulás hátterében állhat még krónikus arcüreggyulladás, melynek oka lehet például a kezeletlen allergia is. Orrpolip, orrkagyló megnagyobbodás vagy orrsövényferdülés is kiválthatja, de orrspray-függőség miatt is kialakulhat elhúzódó orrdugulás. Nem csak fül-orr-gégészeti betegségek okozhatnak orrdugulást. Gyakran reflux betegség tüneteként jelentkezik, előfordulhat hormonális hatásra terhesség alatt, de bizonyos gyógyszerek szedésének mellékhatásaként is kialakulhat.

Ezért veszélyes halogatni a kivizsgálást

Dr. Augusztinovicz Monika elmondta, hogy ilyen esetekben az orrdugulás, vagy az azt kiváltó ok kezelésével megszüntethető a horkolás. A kivizsgálást nem szabad sokáig halogatni, mert a gátolt orrlégzés miatt horkolás közben hosszabb-rövidebb ideig tartó belégzési szünetek jelentkezhetnek. Ilyenkor az alvó személy egy rövid légzéskimaradás után (ez akár 1 perces is lehet) hirtelen levegő után kezd kapkodni.

Kiderült, mi a leghatékonyabb otthoni kezelés a horkolás ellen

Ez komoly alvási zavarokhoz, például alvási apnoéhoz vezethet, amikor az oxigénszint jelentősen lecsökkenhet a vérben. Ez nemcsak nappali fáradékonyságot, a koncentráció csökkenését és gyakoribb fejfájást okoz, de megnöveli a magas vérnyomás, a stroke és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is. Ez elkerülhető, ha horkolás esetén nem halogatjuk a kivizsgálást, hanem időben orvoshoz fordulunk.

Forrás: Fül-Orr-Gége központ