Van különbség? Ezek az orrdugulás gyakori okai gyermekeknél és felnőtteknél

Az orrdugulás bizony nem válogat: ez tipikusan olyan probléma, olyan tünet, amely gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt jelentkezhet. A kiváltó okok és a háttérben megbújó gondok, amelyek ezt az állapotot eredményezik, viszont jelentősen eltérhetnek. Nézzük, mi a leginkább jellemző a gyermekek, illetve mi a felnőttek esetében! (x)

Az orrdugulás gyakori probléma mind gyermekeknél, mind felnőtteknél – ebben talán nincs is semmi meglepetés. Az orrfújás minden korban jellemző, ezzel a problémával a gyermekkortól a nyugdíjas évekig küzdhet az ember. Némi különbség azonban lehet és van is a kiváló okok között – hiszen tudjuk, hogy az orrfolyás és az orrdugulás csupán egy tünet, amely mögött minden esetben a gyökérokot kell keresni.

Az orrdugulás gyakori okai a gyermekeknél

Gyermekkorban egy erősebb szellő is elég lehet, hogy egy csöppség megbetegedjen, hiszen nem elég fejlett még az immunrendszere, hogy megfelelően védekezzen a betegségek ellen. Éppen ezért nem meglepetés, hogy az orrdugulás hátterében legtöbbször vírusos fertőzések, például a megfázás vagy az influenza állnak gyermekkorban.

orrdugulás

Ennél szerencsére ritkább eset az allergia, amely azonban nem válogat, így a gyermekek között is felbukkanhat. Ha egy gyermek allergiás a pollenre, a porra vagy az állatszőrre, akkor bizony folyamatos orrdugulással és orrfolyással kell számolnia – ezek felváltva követhetik egymást. Egy szülő számára ez állandó táppénzt, folyamatos otthonlétet jelent a beteg gyermek mellett, azaz az egész család életére kihatással lehet ez az állapot.

Minden tőlünk telhetőt meg kell tenni azért, hogy ezt megelőzzük: eltávolíthatjuk a gyep gyomnövényeit a kertből, védekezhetünk a levegőben szálló por ellen rendszeres takarítással és páramentesítő használatával. Az allergiás tünetek enyhítésére többféle vény nélkül kapható termék is megoldást nyújthat, íme: https://www.otrivin.hu/termekek.html.

Egy kisgyerek esetében az orrdugulás forrásaként azt is számításba kell venni, hogy idegen test került az orrába. A kicsik előszeretettel dugdosnak apró játékalkatrészeket az orrukba, fülökbe, szájukba, amikor a szülők egy pillanatra nem figyelnek, ezek pedig olykor beszorulnak, megakadnak a járatokban. Ha ez történik, akkor egyszerűbb esetben ki tudjuk szedni egy csipesszel a problémát okozó tárgyat, azonban ha az mélyebben van, akkor orvos segítségét kell kérni, nehogy a „kontármunkával” megsértsük a gyermek orrnyálkahártyáját.

Az orrdugulás gyakori okai a felnőtteknél

A fentiek természetesen a felnőttek esetében is lehetséges háttérokot jelenthetnek, ha az orrdugulást vizsgáljuk. A vírusos fertőzések ugyanúgy megtámadhatnak egy legyengült felnőtt szervezetet, ahogyan az allergia különböző fajtái is megkeseríthetik az ember mindennapjait. Arra azért fogadni mernénk, hogy az idegen tárgy orrba kerülésére kisebb esély van, legalábbis hinni szeretnénk benne, hogy ezt a hibát felnőttkorban kevesebben követik el.

Ami viszont sűrűbben előforduló gond lehet egy felnőttnél, az például az orrüreg gyulladása, amely következményként sok esetben krónikus orrdugulást eredményezhet. Ugyancsak a felnőttekre jellemző az orr szerkezetének hátrányos megváltozása, azaz az orrsövényferdülés kialakulása, vagy éppen a hangzásra is kellemetlen orrpolip megjelenése. Ezek a gondok szintén orrduguláshoz vezethetnek, amelyre néha csak egy orvos diagnózisa, illetve egy műtét jelenthet megnyugtató és hosszú távú megoldást. Legyünk akár gyermekek vagy érintve azok szülei, akár önálló felnőttek, tartós orrdugulás esetén érdemes felkeresni egy szakorvost, aki megfelelő kezelést vagy terápiát javasolhat az orrdugulás kiváltó okának függvényében. Ha így teszünk, azzal megteremtjük a lehetőségét a gyors gyógyulásnak, illetve az orrjáratok megkönnyebbülésének.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

A szöveg a Haleon együttműködésével készült.

Partner tartalom (x)

Forrás: Napidoktor.hu