Orrszárazság – Ezek az okok állhatnak a hátterében

Nagyon kellemetlen, ha a száraz orr miatt minden lélegzetvétel feszítő, égő érzéssel jár. Mik az orrszárazság kialakulásának okai és hogyan kezelhető?

Mandula-, gége-, hangszálgyulladás is lehet a következménye

“Égő, feszítő érzés minden belégzéskor, beszáradó, pörkös orrváladék – az orrszárazság számos kellemetlen tünetet okozhat. A mielőbbi kezelés azonban nem csak ezek mielőbbi megszűnése miatt fontos. Hogy elkerüljék a panaszokat, a betegek inkább szájon át lélegeznek. Ez azonban azzal jár, hogy a hideg levegő az orrnyálkahártya és az orrban lévő csillószőrök megkerülésével, így tehát felmelegítés és tisztítás nélkül jut az alsóbb légutakba, ami súlyosabb légúti megbetegedésekhez is vezethet” – mondja dr. Augusztinovicz Monika, a Fül-orr-gége Központ allergológus, fül-orr-gégész orvosa.

Az orrszárazság gyakori kiváltó okai

  • A lakás típusától függően télen, a fűtési szezonban nagyon száraz lehet a belső levegő, ami az orrnyálkahártyát is könnyen kiszáríthatja.
  • A hidegebb évszakokban előfordul, hogy nem figyelünk eléggé a folyadék fogyasztásra. Ha nem iszunk elegendő mennyiségű folyadékot, az orr váladéktermelő képessége is csökken.
  • A túlzásba vitt, nyálkahártyát lohasztó orrcseppek használata gyakori kiváltó ok. A készítmények hatására az orrnyálkahártya erei összehúzódnak, a termelt váladék mennyisége csökken, ezért is fontos nátha esetén használni. Ha azonban az előírtnál gyakrabban, vagy hosszabb ideig alkalmazzuk az orrcseppeket, akkor az orrnyálkahártya duzzanatát, szárazságát okozhatják.
  • Fontos tudni, hogy aki téli allergiától szenved, lakáson belüli allergének ellen gyógyszereket – például szteroid tartalmú orrsprayt, antihisztaminokat – használ, ezek mellékhatásaként is jelentkezhet orrszárazság.
  • A száraz orrnyálkahártya bizonyos betegségek tünete is lehet: a Sjögren-szindróma autoimmun betegség, mely általános nyálkahártya szárazságot okoz például a szájban, szemekben, orrban is.
  • Nőknél a hormonális változások hatására is jelentkezhet nyálkahártya szárazság. A menopauza egyéb tüneteivel együtt jelentkező orrszárazság esetén gondolni kell erre a lehetőségre is.

orrdugulas es alvaszavar (2)

Így lehet enyhíteni a tüneteket

Ha tartós orrszárazságtól szenved, javasolt fül-orr-gégészeti vizsgálat elvégzése. A kezelés a kiváltó ok függvénye, a vizsgálat eredménye alapján az orvos különböző készítményeket fog javasolni az orrnyálkahártya épségének helyreállításához.

A gyógyszeres kezelés mellett néhány praktika is segíthet. Ügyeljünk a napi rendszeres folyadékfogyasztásra. Ha a lakásban száraz a levegő, szerezzünk be párásító készüléket. Az orrnyálkahártya nedvesítésére használható a tengervizes orrspray mellett az orrmosó készülékkel és fiziológiás sóoldattal végzett orrmosás.

Olvasd el ezt is!

Orrspray körkép – mit használjak orrdugulás, orrszárazság és pollenek ellen

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.