Catathrenia, vagyis az éjszakai nyögés

Számos új kutatás veti fel azt a lehetőséget, hogy a horkolók valójában nem is biztosan horkolók, hanem éjszakai nyögők. A különbség ismerete pedig létfontosságú lehet a nyugodt éjszakai alváshoz.

Az éjszakai nyögés, orvosi nevén catathrenia, viszonylag új diagnózisnak számít. Általában az alvás későbbi szakaszában történik, és az egyes nyögések akár 50 másodpercig is tarthatnak. A nyögések nagyon hangosak is lehetnek, és egy éjszaka több százszor is bekövetkezhetnek. A nyögés nemcsak az alvás minőségét rontja, és az alvó partnerét zavarja az alvásban, hanem a nyögők zavart és szorongást is érezhetnek amiatt, hogy a kiadott hang szexuális jellegűnek hangzik. Ez magyarázza azt, hogy átlagosan 11 év telik el az első tünetek jelentkezésétől addig, amíg az emberek orvoshoz fordulnak.

A jó hír az, hogy a kutatóknak sikerült azonosítaniuk egy ideális diagnózist a rendellenesség kimutatására, a kutatások pedig megállapították, hogy a légutakat éjszaka szabadon tartó eszközök (pl. a folyamatos pozitív légúti nyomás, CPAP) segítenek a betegség visszaszorításában.

A catathreniát először egy belga orvos azonosította 1983-ban. A betegek a nyögés ismétlődő rohamait tapasztalják alvás közben, az egyes nyögések 2-50 másodpercig tartanak, és általában egy hirtelen horkantással fejeződnek be.

A hang a levegő kifújásakor képződik, ez különbözteti meg a horkolástól, amely általában belégzéskor képződik.

Alvássegítő és gyógyító tüskék

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.