Gyógynövényes gyógymódok allergiára, szorongásra, migrénre

Sok gyógynövény tartalmaz olyan vegyületeket, amelyek segíthetnek a betegségek kezelésében vagy a tünetek enyhítésében. Valójában néhány modern gyógyszer eredete gyógynövényes gyógymódokra vezethető vissza. Erre gyakori példa az aszpirin, amely a szalicilsav egy formája – egy olyan vegyület, amely a természetben a fűzfakéregben fordul elő.

A gyógynövényes gyógymódok minősége, hatékonysága és biztonságossága eltérő lehet. Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA)Trusted Source nem szabályozza őket olyan szigorúan, mint a gyógyszereket, és némelyikük használatát kevés tudományos bizonyíték támasztja alá.

Mindig az a legjobb, ha az egészségügyi állapotokat és a gyógynövény-kiegészítőket lehetőség szerint képzett egészségügyi szakemberrel beszéljük meg.

Cikkünkben néhány népszerű gyógynövényes gyógymódot osztunk. meg olyan állapotokra, mint az allergia, a köhögés, a migrén és a szorongás.

Az 5 leggyakoribb mozgásszervi panasz kezelése gyógynövényekkel

Népszerű gyógynövényes gyógymódok allergiára

Az allergiák legnépszerűbb gyógynövényes gyógymódjai közé tartozik:

Vajvirág: Egy régebbi szisztematikus áttekintés szerint hat kisebb vizsgálat kimutatta, hogy a vajvirág hasonlóan hatékony az allergia kezelésében, mint a modern antihisztaminok. De magas színvonalú kutatások hiányoznak, és a vajvirágban található egyes pirrolizidin-alkaloidok (PA-k) néven ismert vegyületek májkárosodást okozhatnak

Csalán: Ez a növény olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek antihisztaminként hathatnak. Néhány kisebb tanulmány is alátámasztja azt az elképzelést, hogy a csalánkivonatok emberi használatra biztonságosak, bár további kutatásokra van szükség.

Kurkumin: Ez a vegyület a kurkumában van jelen. Egy előzetes vizsgálat szerint a szájon át szedett kurkumin-kiegészítők segítettek enyhíteni az orrdugulást és más tüneteket, és csökkentették az immunválaszt allergiás náthában szenvedő embereknél.

Fokhagyma: A fokhagyma és a hagyma egyaránt tartalmaz kvercetint, amely egyfajta antioxidáns, amely úgy tűnik, hogy gátolja a hisztamin termelődését.

Legyen tisztában azzal, hogy a pollen- vagy növényallergiás emberek allergiásak lehetnek az olyan gyógynövényekre is, mint például a pillangósvirág.

Gyulladáscsökkentő gyógynövények a vírusok ellen

Migrén esetén

A migrén egy neurológiai állapot, amely jellemzően fájdalmas fejfájást, valamint egyéb tüneteket, például hányingert és fényérzékenységet okoz.

Néhány gyógynövény, amelyet az emberek migrénre használnak:

Vajvirág: A vajvirág-kivonatok segíthetnek csökkenteni a migrén gyakoriságát gyermekeknél és felnőtteknél. Az Amerikai Neurológiai Akadémia azonban 2015-ben a PA-k okozta májkárosodás kockázata miatt nem ajánlotta tovább.

Lázfű: A lázfű olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek úgy tűnik, hogy csökkentik a migrénes tünetek gyakoriságát. További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, mennyire hatékony a lázfű a migrén megelőzésében.

Gyömbér: Egy 2020-as felülvizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a gyömbér szedése látszólag negatív mellékhatások nélkül csökkenti a migrénes tüneteket, például a fájdalmat, a hányingert és a hányást.

Más típusú fejfájás esetén a borsmentaolaj segíthet. A borsmenta mentolt tartalmaz, amely hűsítő hatással lehet a bőrre. Az emberek úgy alkalmazhatják, hogy biztonságos mennyiségű vivőolajban hígítják, és a bőrre masszírozzák. A mentol nem biztonságos a gyermekek számára, ezért ne használja ezt az olajat a közelükben.

Ismert gyógynövények gyógyító és káros hatásai – 1. rész

Köhögés és torokfájás esetén

Számos köhögés elleni OTC-termék tartalmaz növényekből származó vegyületeket. Például a köhögéscsillapítók gyakran tartalmaznak mentolt a torokfájás csillapítására.

Példák a köhögést csökkentő gyógynövényes készítményekre:

Eukaliptuszolaj: Egy 2015-ös felülvizsgálat szerint napi háromszor 12 csepp eukaliptuszolaj belélegzése 150 milliliter forró vízben segíthet a köhögés csökkentésében.

Zsálya: Úgy tűnik, hogy a zsálya csökkenti a hörgőgörcsöt, vagyis a légutak összehúzódását. Egy 2015-ös állatkísérlet megállapította, hogy a folyékony zsályakivonat gátolta a hörgőgörcsöt patkányoknál. Ez megmagyarázhatja, hogy a zsálya miért történelmi gyógymód a köhögés és az asztma ellen, de több kutatásra van szükség embereken, hogy bebizonyosodjon, hogy működik.

Édesgyökér: Egyesek édesgyökér-gurgulát vagy -tablettát használnak torokfájás kezelésére. Csökkentheti a torokfájást a műtét után. A túlzott mennyiség azonban magas vérnyomást okozhat.

Herpesz ellen gyógynövény – citromfű és menta

Stressz és szorongás esetén

A stressz és a szorongás ellen számos ősi gyógymód létezik. Néhány példa a gyógynövényes termékekre, amelyek segíthetnek a stressz és a szorongás csökkentésében:

Illóolajok: Számos illóolaj csökkentheti a stressz érzését. Népszerű választás a levendula és a borsmenta. Az emberek használhatnak illóolaj diffúzorokat az illat belélegzésére, vagy bizonyos olajokat a bőrre kenve, hordozóolajban hígítva alkalmazhatnak.

Német kamilla: Egy vizsgálatban, napi 1500 milligramm német kamillakivonat 8 héten át történő szedése mérsékelt vagy súlyos GAD-ben szenvedő embereknél a hagyományos szorongásoldó gyógyszeres kezeléshez hasonló mértékben csökkentette a tüneteket.

Citromfű: Egy 2018-as tanulmányban 80 szív- és érrendszeri betegségben szenvedő ember bevonásával a kutatók megállapították, hogy napi 3 gramm citromfű kivonat 8 héten át történő szedése csökkentette a depressziót, a szorongást és a stresszt.

Érdemes megjegyezni, hogy egyes szorongás elleni növényi gyógymódok, köztük a citromfű és a kamilla, úgy tűnik, hogy a GABA befolyásolásával hatnak. A GABA egy neurotranszmitter, amely befolyásolja a hangulatot és az alvást. A GABA szintjének megváltoztatásával ható szorongáscsökkentő gyógyszerekhez hasonlóan ezek az anyagok is okozhatnak mellékhatásokat.

Alma, mint gyógynövény

Összefoglaló

A gyógynövényes gyógymódok a hagyományos orvoslás egy olyan típusa, amely növényi alapú összetevőket használ a betegségek kezelésére. Sok közülük nagyon népszerű, mivel megfizethetőbbek lehetnek, mint a vényköteles gyógyszerek. Fontos azonban megjegyezni, hogy a gyógynövényes gyógymódok nem mindig hatékonyak vagy biztonságosak.

Használat előtt mindig beszélje meg a gyógynövények szedését az orvossal, és keressen olyan termékeket, amelyek jó minőségűek, és tudományos bizonyítékokkal alátámasztják használatukat.

Hasznos gyógynövények – Ami nem hiányozhat otthon a szekrényből!

Forrás: https://napidoktor.hu/index