Gyomorproblémára fokhagymát!

Hasi diszkomfort érzés, emésztési zavarok, puffadás, görcsök… Legtöbbünknek ismerősek ezek a kellemetlen tünetek, ráadásul sokszor nem is tudjuk mihez kötni a felbukkanásukat (sem sokat, sem fűszereset nem fogyasztottunk).

Persze hosszan fennálló probléma esetén ne hanyagoljuk el az orvos meglátogatását, ám a kisebb rosszulléteket otthon is kezelhetjük. Ráadásul egy roppant egyszerű hozzávalóval, a fokhagymával.

Foto:123rf.com

Egy viszonylag friss, 2018-as tanulmány szerint a fokhagyma számtalan gyomorprobléma kínzó tüneteinek enyhítésére képes.

A fokhagymát senkinek sem kell bemutatni. Sokan azonban ritkán fogyasztjuk, lévén elég kellemetlen utána a szagunk.

Rágd el és lélegezz fel! – A fokhagyma 20 szokatlan felhasználása – 1.rész

Mindez a benne található inulinnak köszönhető, amely emészthetetlen szénhidrát, azaz rostanyag. Segíti a gyomrunkban dolgozó baktériumok működését, ezzel javítva emésztőrendszerünk hatékonyságát. A fokhagyma egyébként erős antioxidáns és antibakteriális hatással is bír, ezek szintén olyan tulajdonságok, amelyek segíthetnek az emésztőrendszeri problémák orvoslásában.

 

Egyetlen dologra kell csak igazából figyelnünk: a fokhagyma főzés hatására elveszíti jótékony élettani hatásait, így ha maximálisan ki szeretnénk aknázni pozitív tulajdonságait, fogyasszuk nyersen. Finom pirítósra dörzsölve, de egy egyszerű salátát is remekül feldob a fokhagymás dresszing. Persze a jóból is megárthat a sok, kezdjük kisebb mennyiségekkel, ne faljunk be rögtön egy egész fejnyit.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.