Hányás-hasmenés – Csak egy kis odafigyelés kellett volna

25-34 év közötti nő vagyok, hányással és hasmenéssel küzdöttem.

Két igen kellemetlen problémáról van szó, melyek közül már önmagában az egyik is nagyon rosszul tudja érinteni az embert. A hányás és hasmenés sajnos bármikor „lecsaphat” ránk, elég egy kis oda nem figyelés – de persze gyanútlanul megehetünk bárhol olyan élelmiszert, aminek a minősége hagy némi kívánnivalót maga után, vagy egyszerűen nem hűtötték be.

A hányás-hasmenés veszélyes párosítás: könnyen ki is száradhat az ember.  A hányingert legtöbbször a gyomornyálkahártya gyulladása okozhatja, mely sok esetben romlott, fertőzött étel fogyasztása vagy túlzásba vitt alkoholfogyasztás miatt alakul ki. Szó lehet viszont vírusfertőzésről, bakteriális fertőzésről is. Téli időszakban az előbbi, nyáron az utóbbi jellemzőbb. A hányással és hasmenéssel járó vírusfertőzés általában magától is elmúlik pár nap alatt.

Ilyenkor érdemes odafigyelni a kímélő étrendre, diétát tartani pár napig és kerülni az alkoholt – jegyzi meg a szerkesztő. A folyadékot és az elveszített ásványi anyagokat pedig mindenképpen pótolni kell, víz, tea, gyümölcslé formájában. A folyadék mellett a sópótlás is nagyon fontos – érdemes sós kekszet enni, vagy a szűrt levest jobban megsózni a kelleténél. A kálium és magnézium pótlása céljából fogyasszunk gyümölcsleveket (citrom, narancs, őszibarack lé) illetve zöldséglevet paradicsomból, répából. Krumplit ehetünk főve, de a levét is fogyaszthatjuk káliumforrásnak. Gyakran és kis mennyiségben célszerű étkezni. Tejterméket ne fogyasszunk, de állapottól függően a betegség harmadik szakaszában már lehet enni zsírszegény ételeket: főtt tojást, zsírszegény húst, sonkát, sajtot. Pároljuk az ételeket.

Amennyiben elővigyázatosak szeretnénk lenni, a legjobb védekezés a hányásos-hasmenéses problémával szemben a megelőzés. A történet írója szerint érdemes odafigyelni arra, hogy mit eszünk, no meg milyen kézzel. Legyünk óvatosak a tejjel és tejtermékekkel szemben, vigyázzunk az avas, a romlandó szószokkal (különös tekintettel a paradicsomra), a gyrososnál kapható termékekkel, a hússal, hallal, krémes édességekkel, tésztákkal, amelyeket nem biztos, hogy hűtöttek, noha kellett volna.  Amellett, hogy az élelmiszerekkel kapcsolatosan elővigyázatosak vagyunk, megtehetjük még azt is, hogy hordunk magunknál a táskában kézfertőtlenítőt.

Kaphatók a drogériákban többféle kiszerelésben és egy kisebb retikülben is elférnek. Így bármikor megtisztíthatjuk a kezünket, mielőtt eszünk vagy akár csak az arcunkhoz, szánkhoz érnénk. Nem fog gondot okozni, hogy előtte vécén voltunk és nem volt a mosdóban szappan, vagy éppen buszon utaztunk és a sokak által megérintett kapaszkodót fogtuk.

Forrás:

Miket használtam a megoldáshoz?

Válaszolj