Házi praktika – A „szuperétel” fokhagyma különleges előnyei

Különféle közegekben áztatva még többet segít

A fokhagymát mindenki ismeri. Amellett, hogy remek ételízesítő, réges-régi házi praktika. Milyen egészségügyi előnyökkel jár a fokhagyma, s miért olyan fontos az étrendbe iktatni?

Sokan részesítik manapság előnyben a természetes módszereket, ha gyógyulásról van szó. Az újabban szuperételként említett élelmiszerek is nagy hangsúlyt kaptak.

Kérdés, hogy mi működik valóban, s mely tápanyagok azok, amelyekből nem eszünk eleget – pedig igen hasznos lenne.

A természet adta gyógynövények, élelmiszerek valóban segíthetnek és jól jönnek a betegségek megelőzésében. Sok akad közülük, amely réges-régi házi praktika. Miért ne alkalmaznánk hát?

A természetes gyógymódok sokkal régebb óta léteznek, mint bármely jelenlegi hóbort. Van néhány kipróbált és bevált módszer egészségünk megőrzésére, anélkül, hogy egyáltalán betennénk a lábunkat a gyógyszertárba.

A házi praktikaként alkalmazott gyógymódok egyike kétségtelenül a fokhagyma – az egyik legnépszerűbb, s ennek jó oka van.

Fotó: 123rf.com

A Washingtoni Állami Egyetem tanulmánya szerint a fokhagyma százszor hatékonyabb, mint két népszerű antibiotikum alkalmazása a betegségeket okozó baktériumok ellen – amelyek általában az élelmiszer-eredetű betegségekért felelősek.

De hogyan hat a fokhagyma, milyen előnyökkel bír?

A fokhagyma számos elsődleges és másodlagos egészségügyi előnyt biztosít.

  • Természetes antibiotikum
  • Fertőtlenítő
  • Emeli az antioxidánsok szintjét
  • Immunerősítő
  • Görcsoldó
  • Előnyös szívbetegség ellen
  • Féreghajtó (anthelmintikus)
  • Segíthet a vérnyomáskezelésben
  • Mindezek mellett kitűnő szúnyogriasztó is.

Fontos azonban tudni, hogy a fokhagyma ezen előnyeinek nem mindegyike érvényesül, ha nyersen fogyasztjuk az élelmiszert.

Ha belevágunk a fokhagymába, biokémiai reakciót indítunk el – amely allicin vegyületet termel. Ha a hagymát 1-2 napig szobahőmérsékleten hagyjuk állni, az allicin más gyógyhatású vegyületeket is létre tud hozni.

Foto:123rf.com

Amennyiben a nyers fokhagymát különféle közegekben áztatjuk, gyógyító képességének különböző aspektusait is kiaknázhatjuk.

A legjobb az alkoholban vagy vízben áztatás, ha az allicint, amely egy erős antibiotikum, „ki akarjuk csalogatni”.

Ha a zúzott fokhagyma olajban ázik, ajoéneket és dithineket – vérhígítókat – bocsát ki, amelyeket a nyers fokhagyma nem tartalmaz, de a gerezd felvágása vagy zúzása után létrejönnek az allicinből.

Így használd a fokhagymát a konyhában – 8 szuper praktika következik

 

Forrás: Adrina - napidoktor.hu