Pajzsmirigy-alulműködésem van, de nem akarok gyógyszert

65 év feletti nő vagyok. Három éve pajzsmirigy-alulműködéssel küzdök. A jódaqua használatát csak nemrég kezdtem el, kb. egy hónapja, mivel a TSH (pajzsmirigy stimuláló hormon) eredményre vártam. Jelenleg az eredmény 3.6, vagyis még határértéken belül van. Ám ha leállok a gyógyszerek szedésével, akkor megemelkedik.

Igyekszem más lehetőséget találni a problémám kezelésére, mivel egyéb szívbetegségem is van és muszáj szednem rá gyógyszert, ha még pár évig élni akarok. Nem igazán találtam eddig az interneten olyan választ, ami a jódaqua használatát eredményesnek mondaná.

A pajzsmirigy alulműködés vagy más néven hypothyreosis olyan betegség, melynek során a szervezet nem termel elegendő thyroxin (T4) és trijód-tironin (T3) hormont, azaz kevés a pajzsmirigy hormon. Lehet, hogy a pajzsmirigy egyáltalán nem működik – jegyzi meg a szerkesztő.

Mindez az egész szervezetre hatással van. A pajzsmirigy-alulműködésben szenvedő páciensnek romlik a teljesítőképessége, anyagcseréje lelassul, fáradtnak érzi magát. Jellemző tünetek a fásultság, depresszió, hideg érzet (ezzel együtt a száraz és hűvös bőr), a szívverés lelassulása, koleszterinszint emelkedése (és emiatt esetleg érelmeszesedés), az étvágy lecsökken, de hízás indul meg. A beteg haja vékonnyá, a hangja rekedtessé és méllyé válhat. Hölgyeknél a pajzsmirigy-alulműködés eredményeképpen kialakulhat menstruációs zavar és terméketlenség is. Jellemző a székrekedés, a golyva kialakulása is.

A hypothyreosis-t többnyire gyógyszerekkel kezelik hatékonyan, de általában egész életében szedi őket a beteg – tulajdonképpen pajzsmirigy-hormont kap. A hormon adagot addig emelik, amíg a megfelelő hatást el nem éri – jegyzi meg a szerkesztő.

A jódaqua gyógyvízzel a jód pótolható a szervezetben. A jódot azért szokták javasolni, mert a jódhiány leggyakoribb következménye a pajzsmirigy megnagyobbodás. Szinte mindenkinél indokolt a jódpótlás, de különösen a pajzsmirigy-műtöttek egy részénél – amennyiben többgöbös golyva miatt operáción estek át. Az ilyen műtéten átesettek első- és másodfokú nő rokonainak szintén érdemes jódpótlást alkalmazniuk, mert a betegségre jellemző, hogy másnál is kialakulhat a családban. Érdemes szednie jódot annak, akiknek megnagyobbodott a pajzsmirigye.

Pajzsmirigy túlműködés esetén és amennyiben gyógyszert is szed erre a beteg, a jódaqua alkalmazása tilos. Göbös betegeknél, ha esetükben fennáll autonóm adenoma, szintén nem tanácsos a jódbevitel, mert pajzsmirigy-túlműködés lehet az eredménye.

Forrás:

Miket használtam a megoldáshoz?

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.