Ismert gyógynövények gyógyító és káros hatásai – 1. rész

Az ősi kultúrákban elsősorban növényekkel gyógyítottak, több ezer gyógynövényt ismertek, amelyet a modern tudomány kutatásaival igazolt. 

Azonban nem árt tudni, hogy a gyógynövénykészítményekhez hozzáadott termékek is okozhatnak kölcsönhatásokat. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a “természetes” automatikusan nem jelenti azt, hogy “biztonságos” is. Fontos, hogy tájékoztassa orvosát minden gyógynövényről vagy étrend-kiegészítőről, amelyet használ.

A legtöbb gyógynövényt nem vizsgálták még teljesen, hogy mennyire jól működnek, vagy hogy kölcsönhatásba lépnek-e más gyógynövényekkel, étrend-kiegészítőkkel, gyógyszerekkel vagy élelmiszerekkel, ezért fogyasztásuk megfelelő odafigyelést és tájékozódást igényel. 

…és akkor álljon itt egy lista azokról a gyógynövényekről, amelyek amellett, hogy sok jótékony hatással bírnak, nem megfelelő adagolás mellett akár károsak is lehetnek.

Fotó: 123rf.com

Kamilla (virága hasznosítható)

A kamillát egyesek csodaszernek tartják, gyakran használják szorongásra és relaxációra. Európában sebgyógyításra és a gyulladás vagy duzzanat csökkentésére használják. A kamillát teaként használják, vagy borogatásként alkalmazzák. Az FDA biztonságosnak tartja. Fokozhatja a gyógyszerek vagy más gyógynövények vagy kiegészítők által okozott álmosságot. A kamilla megzavarhatja a szervezet egyes gyógyszerek felhasználási módját, egyes embereknél túl magas gyógyszerszintet okozva.

A kamilla helyileg alkalmazható a rákos sugárkezelések okozta bőrirritáció kezelésére. A kamilla kapszula formájában a kemoterápia alatti hányás csillapítására használható.

Echinacea – Fotó: 123rf.com

Echinacea/Kasvirág (levelét, szárát, gyökerét használják)

A kasvirágot általában megfázás, influenza és fertőzések kezelésére vagy megelőzésére, valamint sebgyógyításra használják. Számos tanulmány vizsgálta, hogy az echinacea mennyire hatásos a megfázás megelőzésére vagy a megfázás lefolyásának lerövidítésére, de egyik sem volt meggyőző. Néhány tanulmány kimutatta, hogy az echinacea használata a felső légúti fertőzések esetén bizonyos előnyökkel jár.

Rövid távú használata javasolt, mert más tanulmányok azt is kimutatták, hogy a hosszú távú használat hatással lehet a szervezet immunrendszerére. Mindig kérdezze meg orvosát a már szedett gyógyszerekkel való esetleges kölcsönhatásokról. A százszorszépfélék családjába tartozó növényekre allergiás emberek nagyobb valószínűséggel reagálhatnak allergiásan az echinaceára. A százszorszépfélék családjába tartozik a parlagfű, a krizantém, a körömvirág és a margaréta.

Lázfűlevél – Fotó: 123rf.com

Lázfűlevél (levelét használják)

A lázfűlevelet hagyományosan láz kezelésére használták. Ma már általánosan használják  migrén megelőzésére és az ízületi gyulladás kezelésére. Egyes kutatások kimutatták, hogy bizonyos lázfűkészítmények megelőzhetik a migrént. A mellékhatások közé tartozik a szájfekély, ha a leveleket megrágják, és emésztőrendszeri irritáció. Azoknál az embereknél, akik hirtelen abbahagyják a lázfű szedését migrénre, a fejfájás visszatérhet. A lázfű nem alkalmazható nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel együtt, mert ezek a gyógyszerek megváltoztathatják a lázfű hatását. Nem alkalmazható együtt warfarinnal vagy más véralvadásgátló gyógyszerekkel.

Fotó: 123rf.com

Fotó: 123rf.com

Fokhagyma (gerezdjét és gyökérét hasznosítják)

A fokhagymát világszerte használják a konyhában és számos gyógyhatása miatt is, mint csodaszert. A fokhagymából izolált vegyületekről kimutatták, hogy antimikrobiális, szívvédő, rákellenes és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezek a tulajdonságok szerepet játszhatnak abban a hiedelemben, hogy a fokhagyma segít csökkenteni a koleszterinszintet és a vérnyomást. Sajnos a bizonyítékok ellentmondásosak. Az FDA biztonságosnak tartja a fokhagymát. De növelheti a vérzésveszélyt, és nem szabad együtt használni a warfarinnal – egy vérhígítóval. Ugyanezen okból fogászati beavatkozások vagy műtétek előtt nem szabad nagy mennyiségben fogyasztani.

Fotó: 123rf.com

Gyömbér (Gyökerét használják)

A gyömbér leginkább a hányinger és az utazási betegség enyhítésére szolgáló gyógynövényként ismert. Kutatások szerint a gyömbér enyhítheti a terhesség és a kemoterápia okozta hányingert. A gyömbér felhasználásának további vizsgált területei a sebészetben és rákellenes szerként való felhasználás. Széleskörű hatását részben erős gyulladáscsökkentő és antioxidatív hatásának köszönheti.

A bejelentett mellékhatások közé tartozhat a puffadás, a gázok, a gyomorégés és a hányinger bizonyos embereknél.

Folytatjuk…

Őszi méregtelenítés gyógynövényekkel

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.