Fogyás a legismertebb háztartási cikkel? Lehetséges? Biztonságos?

Hatékonyság és biztonság

A szódabikarbóna egy gyakori háztartási cikk, amelyet az emberek használhatnak a sütéshez és az emésztési zavarok kezelésére. Néhányan megpróbálják a szódabikarbónát fogyókúrára használni.

Azoknak, akik fontolgatják a szódabikarbóna ilyen célú használatát, szem előtt kell tartaniuk a komoly egészségügyi kockázatokat.

Az alábbiakban megvizsgáljuk, hogy a szódabikarbóna valóban működik-e a fogyás érdekében, valamint a biztonsági aggályokat és a használatának lehetséges mellékhatásait.

Szódabikarbónát az izmokra!

Az elmélet

Egyesek a szódabikarbónát fogyókúrás céllal fogyasztják. Lehet, hogy vízzel vagy más folyadékkal együtt isszák. Azonban nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a szódabikarbóna segít a fogyásban.

Működik?

A szódabikarbóna, más néven nátrium-bikarbonát enyhén lúgos kémhatású. Egyesek úgy vélik, hogy a lúgos anyagok fogyasztása elősegíti a fogyást.

A tudományos kutatások azonban nem találtak bizonyítékot ennek az elméletnek az alátámasztására. A szervezet természetes módon szabályozza a pH-szintjét, hogy ne legyen túl savas vagy lúgos. Az, hogy mit eszik az ember, nagyon kevés hatással van erre a folyamatra.

Ezért a szódabikarbóna fogyasztása a szervezet lúgosabbá tétele és a fogyás elősegítése érdekében nagyon valószínűtlen, hogy működne.

A szódabikarbóna vízzel való fogyasztása az egyik módszer, amellyel az emberek megpróbálhatnak fogyni.

Bizonyos esetekben ez segíthet az embernek a fogyásban, de valószínűleg nem a szódabikarbóna miatt. A kutatások szerint a több víz fogyasztása segíthet egy személynek  fogyni. Ezért bármilyen fogyás, amit egy személy a szódabikarbóna vízzel történő fogyasztása során tapasztal, inkább a víznek, mint a szódabikarbónának köszönhető.

A több víz fogyasztásával az emberek talán nem érzik úgy, hogy annyit kellene enniük. Ezenkívül a nagyobb mennyiségű víz a szervezetben elősegítheti a zsírok lebontását.

Szódabikarbónás diéta: így olvasztja le a zsírt

Biztonsági aggályok

A szódabikarbóna fogyasztása számos mellékhatást okozhat. Ha az emberek szódabikarbónát fogyasztanak, többet kell vizelniük, amit az orvosok bikarbonát diurézisnek neveznek.

A szokásosnál több vizeletürítéssel a szervezet kloridot, nátriumot, káliumot és vizet veszít, amelyek mind szükségesek a normál testi funkciókhoz.

A túl sok szódabikarbóna károsíthatja a vese működését, potenciálisan megakadályozva, hogy a vesék megfelelően kiszűrjék a szódabikarbónát.

Szélsőséges esetekben a vizeletürítés szükségességéből eredő kiszáradás és a szervezetben lévő víz pótlásának képtelensége súlyos szövődményeket okozhat.

Gyomorégés és a savközömbösítők – Mikor alkalmazzunk gyógyszert?

Egy esettanulmányból kiderült, hogy egy adott személynél nagy mennyiségű szódabikarbóna elfogyasztása után hemorrhagiás encephalopathia lépett fel, ami vérzéssel és gyulladással jár az agyban.

A szerzők szerint ez azért történhetett, mert a nagy mennyiségű szódabikarbóna fogyasztása a normálisnál magasabb nátriumszintet okozhat a vérben, amit hipernátrémia néven ismerünk.

Súlyos esetekben a hipernátrémia az agyban lévő neuronok és sejtek zsugorodását okozhatja. Ez a zsugorodás agyvérzéseket okozhat, mert növeli a koponya ereinek feszültségét, ami végül megrepeszti az ereket.

Az emberek gyakran tapasztalnak hányást és hasmenést, miután túl sok szódabikarbónát fogyasztottak. Ennek oka, hogy a nagy mennyiségű nátrium vizet vonz az emésztőrendszerbe, hogy segítsen felszívódni. Miután a szervezet felszívja ezt a nátriumot, görcsöket, kiszáradást és veseelégtelenséget okozhat.

Fehér por-függőség: szódabikarbóna! – Hogyan használjuk 20 féle módon?

A túl sok szódabikarbóna lenyelése után az emberek nehezen kaphatnak levegőt is. Ha a szervezet túl lúgossá válik, úgy igyekszik visszaállítani a savasságát, hogy a szén-dioxidot a tüdőben tartja, ahelyett, hogy kilélegezné.

A túl sok szódabikarbóna elfogyasztásának másik nagyon súlyos lehetséges mellékhatása a gyomorruptúra, amely a gyomorban történő gyors gázképződés miatt következhet be.

Az emberek nagyobb valószínűséggel tapasztalnak gyomorruptúrát alkoholfogyasztás vagy nagy étkezés után, mivel ezek a tevékenységek növelik a gyomorban már meglévő gáz mennyiségét.

Ajánlás

A méregtelenítés szakértői azt javasolják, hogy az emberek semmilyen okból ne vegyenek be szódabikarbónát önmagában, kivéve, ha orvosuk erre utasítja őket.

Bizonyos emberek jobban ki vannak téve a mellékhatások kockázatának, mint mások. Azok az emberek, akiknek kerülniük kell a szódabikarbóna használatát, közé tartoznak az idősebb felnőttek és azok, akiknek alkoholfogyasztási zavaruk van, kisebb a vérmennyiségük a szervezetben, vagy vese- vagy tüdőbetegségben szenvednek.

Készítsünk izzadás elleni dezodort házilag!

Az embereknek mindig kapcsolatba kell lépniük háziorvosukkal, ha a szódabikarbónát a sütésen vagy főzésen kívül másra is használják.

A szódabikarbóna nagy mennyiségű, önmagában vagy vízzel történő fogyasztásának lehetséges mellékhatásai potenciálisan nagyon súlyosak. Aki ezt tette, sürgősségi orvosi ellátásra szorulhat.

Összegzés

Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a szódabikarbóna hatékony lenne a fogyásban. Sőt, a szódabikarbóna nagy mennyiségű, önmagában vagy vízzel történő fogyasztásának számos potenciálisan veszélyes mellékhatása van.

Szakemberek szerint az embereknek nem szabad szódabikarbónát fogyasztaniuk, hacsak az orvosilag nem javasolt. A fogyásnak vannak más módjai is, amelyek valószínűleg hatékonyabbak. Vigyázzunk egészségünkre és mindig konzultáljunk szakemberrel.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.