Fehér por-függőség: szódabikarbóna! – Hogyan használjuk 20 féle módon?

Mivel a szódabikarbóna csodás hatásairól már hallhattunk, talán nem mindenkit lep meg, mennyire mindenre jó. Most azonban 20 szokatlan felhasználási módjával ismerkedhetünk meg. Használjuk – szó szerint – egészséggel és kíméljük a pénztárcánkat is!

Aki egyszer megismerkedett a szódabikarbóna előnyös hatásaival, az nyilván több területen is kipróbálta már ezt az olcsó, természetes és nagyszerű konyhai csodaszert.

Az alábbi 20 felhasználási módja sem pénzt, sem különösebb erőfeszítést nem kíván. Lássuk, hogyan fordíthatjuk a szódabikarbónát a hasznunkra!

soda2

1.Oldjuk fel az odaégett zsírcseppeket a sütőben

Az odaégett, megfeketedett zsírmaradványoktól könnyen megválhatunk kimerítő súrolás nélkül. Szórjunk szódabikarbónát a sütő belsejébe, majd spricceljük meg vízzel, amíg kellően nedves nem lesz és hagyjuk állni pár órát. Térjünk vissza a konyhába, töröljük le nedves szivaccsal a szódabikarbónát, majd öblítsük le ecettel a sütő belsejét, hogy a pormaradékokat is eltüntessük.

2.Szőnyeg illatosítása

A szőnyeg rostjai sajnos magukba szívnak számos szagot, amelyet nem feltétlen szeretnénk otthonunkban érezni. Szórjunk rá kellő mennyiségű szódabikarbónát, majd hagyjuk állni éjszakára. Reggel söpörjük ki belőle, ami pedig maradt, azt porszívózzuk ki. A szódabikarbóna remekül beszívja a szagokat.

3.Pattanásmentesítő arcradír

A szódabikarbóna ideális természetes arcradír. Sok pattanásos bőrrel küzdő ember esküszik rá: a szódabikarbónát pasztává kell keverni egy kis vízzel vagy arctisztítóval. Letisztítja a pattanásos bőrt és segít megelőzni az újabbak jelentkezését. Az arcradírozás után azonban mindig kenjünk fel hidratáló krémet, mert túlságosan kiszárad a bőr.

4.Alkalmazzuk viszkető rovarcsípésre

A szódabikarbónából és vízből készült paszta nyugtatja a rovar csípte bőrfelületet és enyhíti a fájdalmat is. Szömörce, bárányhimlő és egyéb, erős viszketést okozó problémák esetén is használható: adjunk ½ csésze szódabikarbónát meleg vizes fürdőnkhöz és ázzunk benne.

5.Gyümölcs- és zöldség lemosása

A kártevők és a növényvédő szerek miatt a zöldségeket, gyümölcsöket mindig alaposan meg kell mosni. Érdemes kipróbálni a szódabikarbónás leöblítést is: tegyünk néhány evőkanálnyi szódabikarbónát hideg vizes tálba. Áztassuk 5-10 percet ebben a vízben a zöldséget és a gyümölcsöt. A kissé nehezebben tisztítható fajtákat, mint amilyen a krumpli, és súroljuk meg kicsit zöldségkefével.

uses-for-baking-soda-21

6.Súroljuk meg a koszosabb edényeket

A szódabikarbóna segítségével a piszkosabb edényeket is könnyebben kezelhetjük. Merítsük szappanos vízbe az edényt, hogy nedves és szappanos legyen, majd a nehezen letisztítható részeket hintsük meg szódabikarbónával. Hagyjuk kicsit állni és csak utána súroljuk meg. Akár a mosogatógépbe is rakhatunk szódabikarbónát, hogy növeljük a tisztító hatást.

7.Szagtalanítsuk az edzőcipőt

Egy tiszta zsebkendőbe vagy kávéfilterbe szórjunk szódabikarbónát, kössük meg gumival és dugjuk a kellemetlen szagú cipőbe. Elnyeli a szagot, anélkül, hogy károsítaná a lábbeli anyagát.

8.Szüntessük meg a könyvek dohos szagát

A penészgomba dohos szagot eredményez a régi könyvek, fényképek és egyéb tárolt dolgok között. Szabaduljunk meg a szagtól és a nedvességtől azzal, hogy a tárgyakat egy légmentesen záródó tároló dobozba tesszük, amelybe előzőleg szódabikarbónát szórunk. De akár közvetlenül is hinthetünk a dohos szagú dolgokra belőle, majd hagyjuk állni és aztán söpörjük le róluk.

9.Tömjük be a lyukakat

Ha egy apró lyukat szeretnénk betömni a gipszkartonon, de nem szeretnénk nagy felfordulást, az is segít, ha szódabikarbónát és fogkrémet masszív pasztává keverjük, majd betömjük vele a lyukat. Ha megszilárdult, észre sem lehet majd venni a különbséget.

10.Tegyük ragyogóbbá mosolyunkat

A szódabikarbóna nem ritkán a fogkrémekben is megtalálható, mégis csodás fehérítést adhatunk fogainknak azzal, ha külön is megsúrolgatjuk őket egy kis szódabikarbónával: csak keverjük össze egy kevés vízzel, hogy pasztaszerű legyen. Hatékonyan megszünteti a kávé-, bor és egyéb, sárgító anyagok hatását, mielőtt még jobban a fogba hatolnának.

uses-for-baking-soda-3

11.Tisztítsuk a kerti bútorokat

Még a kifejezetten erre a célra készült tisztítószerek is lehetnek túl durvák vagy koptató hatásúak a kerti bútorokra nézve. Érdemes hát kipróbálni a nedves szivacs szódabikarbónába mártását – súroljuk meg ezzel a felületüket. Eltávolítja a piszkot, de nem okoz sérülést.

12. Kezeljük vele a festetlen autó felületeket

Szokatlan felhasználás, de beválik: a víz és szódabikarbóna keverékével készült paszta eltávolítja a rovarpiszkot, rovarmaradványokat a szélvédőről és a lökhárítóról, amelynek bizony sokszor nekiütköznek. Adjunk a keverékhez egy kis folyékony szappant is, ha szükséges. A fényszórók az idők során sokat veszítenek fényerejükből a sárguló műanyag miatt, így érdemes azt is néha megsúrolni ugyanezzel a keverékkel.

13.Víz nélküli kutyafürdő

Mint ahogyan a cipőket frissítettük, a kutyánkból is kiűzhetjük a rossz szagot, ha a szódabikarbónát beledörzsöljük az állat szőrébe, néhány percig rajta hagyjuk, majd kikeféljük belőle. Nincs közelharc a kutyával a fürdetés miatt és a nedves eb szaga sem marad hosszú órákig a lakásban.

14.Macskaalom szagtalanítása

A cicatartás kellemetlen szagát – amit az alom okoz – szintén eltüntethetjük szódabikarbónával. Mesterséges illatanyagok helyett, melyek csak keverednének a vizelet szagával, rázzuk át szódabikarbónával az almot.

15.Vegyszermentes jégolvasztás

Nem szeretnénk kitörni a nyakunkat a jégen télen, de a vegyszert sem szívesen tűrjük meg a háznál. Olvasszuk meg a jeget természetesen: egy réteg szódabikarbónát szórjunk a felületre, majd rá homokot, a tapadás kedvéért.

16.Távolítsuk el az olajat, zsírt és bor foltokat

Olykor a foltok megsúrolásával csak rontunk a helyzeten. Hagyjuk ezt inkább a szódabikarbónára! Hintsük meg a foltos felületet vele, majd hagyjuk állni egy ideig: a folt nagyrésze eltűnik. Söpörjük ki a szódabikarbónát belőle, ha végeztünk; ha még látszik a folt, akkor szódabikarbónából és vízből készült pasztával súroljuk meg a felületet. Eltávolítja az olajat még a betonról is, a szőnyegeket és a kanapékat pedig megmenti a kiömlött vörösbor nyomaitól.

uses-for-baking-soda-4

17.Hajápoló

A hajápoló termékek felhalmozódása a tincseket petyhüdtté, erőtlenné és tompává teszi. Keverjünk egy teáskanálnyi szódabikarbónát a hajsamponunkba heti egy alkalommal, hogy megtisztítsuk tőlük a hajat. Egy kis szódabikarbónát oldjunk fel forró vízben és áztassuk benne a hajkeféket is!

18.Tisztítsuk az ezüstöt, a krómot és a rozsdamentes acélt

Nincs szükségünk speciális tisztítószerre, ha van szódabikarbóna. Egy nedves ronggyal, amelyet szódabikarbónába mártunk, ragyogóra törölhetjük a rozsdamentes acélt, a fény fokozásához pedig használhatunk egy kis citromlét is. Az ezüst fényét is visszaadja a szódabikarbóna: tegyük az ékszereket egy darab alufóliára egy edény aljába, majd ¼ csésze szódabikarbónából, 3 teáskanál sóból és egy rész forrásban levő vízből készült oldatot öntsünk rá. Fedjük le az edényt néhány másodpercre, hogy a kémiai reakció beinduljon.

19.Semlegesítsük az akkumulátorsav korróziót

A leginkább korrodált akkumulátor pólusokat is képes a szódabikarbóna semlegesíteni. Hat púpozott evőkanál szódabikarbónát keverjünk 4 csésze vízbe, majd öntsük a mixet a korrodált felületre és hagyjuk 5 percig állni. Súroljuk meg használt fogkefével és öblítsük le.

20.Parázs kordában tartása

Ha a lángok túlságosan erősek vagy felcsapnak, dobjunk egy kis szódabikarbónát a parázsra. Vészhelyzetben is használhatjuk, ha például elkezd égni egy zsírfolt a tűzhelyen!

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.