Így lehet könnyedén lefogyni az ötödik x-en túl

Míg fiatalon viszonylag könnyen megy a fogyás, az ötödik x-en túl egyre nehezebb megszabadulni a plusz kilóktól. A feladat azonban nem lehetetlen, szakértők szerint csak néhány alapszabályt kell betartanunk.

 
 

Ellenőriztessük hormonrendszerünk állapotát

Ahogy öregszünk, úgy csökken le különböző hormonok – progeszteron, tesztoszteron stb. – szintje a szervezetünkben, ami nem a fogyást, hanem a hízást segíti elő – mutatott rá Jennifer Burns természetgyógyász. “Mielőtt belekezdünk egy fogyókúrába, célszerű ellenőriztetni a pajzsmirigy-, a mellékvese- és más hormonok szintjét, hogy kiderüljön, szükségünk van-e valamilyen kiegyensúlyozó terápiára . Ha rendbe tesszük, amit kell, sokkal könnyebben megy majd a diéta.”

Fotó: 123rf.com

Kérjük dietetikus segítségét

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy egyedül is össze tudunk állítani egy olyan étrendet, amely segít a fogyásban, tartalmazza a szükséges tápanyagokat és még a meglévő betegségeinket sem súlyosbítja, forduljunk dietetikushoz. A szakember ismeri az összes diétatípus előnyét, hátrányát, működési mechanizmusát, így olyat tud ajánlani majd nekünk, ami minden igényünknek megfelel. Nem beszélve arról, hogy személyre szabott étrendet is kapunk, amihez könnyű igazodni a mindennapokban.

Foto:pixabay.com

 

Tűzzünk ki reális célt

Bár minden korban célszerű figyelni arra, hogy reális célokat tűzzünk ki magunk elé, 50 felett különösen tartózkodni kell attól, hogy őrült kihívásokkal tegyük próbára testünket. Ne akarjunk például két hét alatt 10 kilót fogyni, mert borzasztóan egészségtelen. “Legyünk őszinték magunkkal. Milyen a közérzetünk? Mennyire vagyunk egészségesek? Mindig ezekhez igazodjunk. Fókuszáljunk az apró mérföldkövekre, és mindig jelöljünk ki újabbakat, hogy folyamatos legyen a motiváció” – tanácsolta dr. Petre.

Sportoljunk okosan

A sport kapcsán is a mértékletesség a legfontosabb tanács: nem kell túlzásba vinni az edzést. Ellenben igyekezzünk megtalálni a nekünk megfelelő mozgásformát! 50 fölött hatékony lehet a súlyzós edzés, hiszen “fejleszti az izmokat, és segít abban, hogy gyorsabban fogyjunk” – húzta alá Durbin, aki heti két alkalmat javasol. Ha valaki kímélőbb sportra vágyik, próbálja ki az úszást, a jógát vagy a biciklizést, ezek ugyanis nem terhelik meg az ízületeket, de ugyanúgy átmozgatják testünk minden porcikáját.

Figyeljünk jobban önmagunkra

A fogyás nem csupán a helyesen összeállított diétán és edzésterven múlik, a siker szempontjából ugyanolyan fontos, hogy mentálisan is rendben legyünk. Ennek azonban sok rétege van. Meg kell tanulnunk kezelni a stresszt, hogy könnyebben vegyük az akadályokat, és ne fussunk bele olyan hibákba, mint amikor például egy feszült nap után egészségtelen fogásokkal vigasztalódunk. Szeressük magunkat! Ellentmondásnak hangzik, de az elfogadás elengedhetetlen a változáshoz. Ne felejtsük el a mindennapos énidőt sem, ami feltölt, felkészít a kihívásokra: egy félórás “kikapcs” csodákra képes.

Ismerjük meg az érrendszer erősítő diétát

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.