17 jel, hogy szervezetünk túl savas

A savas szervezet nem egészséges – olyan környezetet hoz létre, ahol a betegségek, a baktériumok és a gombák könnyen elszaporodnak. Honnan tudhatjuk, hogy túl savas a testünk és hogyan tehetünk ez ellen?

Amikor a szervezet túlságosan savas, a test a létfontosságú szervekből, csontokból szerez ásványi anyagokat, a sav semlegesítése és eltávolítása érdekében. Így a tartalékaink, mint például a kalcium, nátrium, kálium és magnézium veszélyesen alacsony szintet érhetnek el, olyan károsodást okozva, mely akár éveken át észrevétlen marad – míg el nem éri azt az egészségtelen állapotot, melynek neve acidózis.

Mindenki fogyasztja

Többségünk bőven elég savat képző élelmiszert fogyaszt, így például tejtermékeket, gabonát, húst és cukrot. Mivel a szervezet folyamatosan generálja a salakanyagokat az anyagcseréből, ezeket a semlegesíteni kell vagy valamilyen módon kiválasztani. Az állandó savgenerálás semlegesítése érdekében több lúgosító étel fogyasztására van szükségünk.

Lássuk az egészségügyi problémákat, melyeket az acidózis (rossz pH egyensúly) okoz:

gyulladt, érzékeny íny, fogszuvasodás, Immunhiány, isiász, lumbágó, merev nyak, Légzőszervi problémák, légszomj, köhögés, élesztőgombák elszaporodása, alacsony energia, krónikus fáradtság, kardiovaszkuláris károsodás, beleértve az érszűkületet és az oxigénhiányt, szívproblémák, szívritmuszavar, szapora pulzus, súlygyarapodás, elhízás, diabétesz, húgyhólyag- és vesefertőzések, szabadgyökök károsító hatásának felgyorsulása, idő előtti öregedés, hányinger, hányás, hasmenés, csontritkulás, a csontok gyengülése, könnyű törése, csípőtáji törések, csontok kiállása, fejfájás, zavartság, álmosság, ízületi fájdalmak, izomfájdalmak és tejsav felhalmozódás, allergiák és pattanások

test és lélek

Nem rendezi a szervezet saját pH értékét?

A test képes helyreállítani saját pH értékét, de egy bizonyos áron. A normális pH a szervezet minden szövete és folyadéka számára, kivéve a gyomrot, lúgos. A vér kivételével a test minden rendszere széles pH-tartományban mozog, vagyis képesek egyrészt fenntartani a vér pH-értékét, amely egy igen szűk tartományban, 7,35 és 7,45 között a legjobb. Ám ha a rendszer túl savas, a vér a lúgos alkotó elemeket onnan veszi el, ahonnan tudja: az emésztő enzim rendszerből, a vékonybélből. Ez pedig kevéssé hatékony környezetet teremt a megfelelő emésztéshez. Tehát, képes a szervezet önállóan helyreállítani pH-értékét, ám ezt más rendszerek kárára teszi a testben, amely egyéb egészségügyi problémák kialakulásához vezet.

Érdemes tesztelni magunkat

A fentiek alapján egyértelmű, hogy a pH-teszt igen fontos lehet számunkra: elárulja, hogy mennyire savas a szervezetünk. Az egészséges szint 6,75 és 7,25 közötti, az ideális pedig 7,36.

Tudjuk, mit eszünk?

Még a legjobb szándékkal is eltéveszthetjük, vajon egy étel savas vagy lúgos-e. A citromot például sokan az előbbinek gondolják, mivel savas gyümölcsnek minősül – ám valójában lúgos. Az emésztés során a savak szén-dioxiddá és vízzé oxidálódnak, tehát nem képezhetnek savasságot a szervezetben.

A legfőbb lúgosító ásványi anyag a kalcium, a vas, magnézium, kálium és nátrium. Az ezekben gazdag élelmiszerek lúgosítanak. A legtöbb ételben ugyanakkor savas és lúgos ásványi anyagok is vannak, hogy melyiknek minősülnek inkább, azt a koncentráció mennyisége dönti el.

Figyeljünk az étkezésre!

A szervezetnek is vannak korlátai a savasság kompenzálását illetően. Így az élelmiszer-bevitel kritikus szerepet játszik a savas-lúgos egyensúly fenntartásában. Számos betegség és rossz közérzet köszönhető annak, hogy a test megpróbálja balanszba hozni belső környezetét.

Ha étrendünk túlságosan sok savas ételt tartalmaz, például nagy mennyiségben fogyasztunk húst, gabonát, tejterméket, cukrot, a szervezet inkább savas lesz. Ha azonban inkább lúgosító élelmiszereket eszünk, így zöldségeket, gyümölcsöket, tengeri ételeket, túl lúgossá is válhat. Fontos az egyensúly!

Ahogyan a szervezetünk reagál egyes ételekre, az domináns felépítésünktől is függ. Ha alapvetően oxidatív típusok vagyunk, akkor a gyümölcsök és zöldségek bevitele savas irányba tolja a rendszert, míg a fehérjék lúgossá teszik. Ha az autonóm idegrendszer a domináns (ANS), a fehérjék savassá tesznek, a gyümölcsök és zöldségek pedig lúgosabb környezetet teremtenek.

Hogyan lúgosítsunk?

  • Ellenőrizzük pH értékünket gyakran
  • Igyunk sok vizet (lúgos vizet, ha lehet)
  • Kerüljük a savas ételeket
  • A hagyományos ebédet cseréljük nagy, zöld salátás fogásra
  • Saláta leveleket és káposztát használjunk betekeréshez
  • Igyekezzünk kerülni a feldolgozott ételeket
  • Az üdítőt, cukrot és a kávét mellőzzük, helyettesítsük őket gyógyteával, növényi kávéval és zöld italokkal
  • A tejtermékek helyett mandula tejet vagy kókusztejet fogyasszunk
  • Integráljunk étrendünkbe zöldségleveket, smoothie-kat

Számít, mit eszünk

A pH-szint javítása csak egy kis gondolkodást igényel, ám bőkezűen jutalmaz majd bennünket szervezetünk az erőfeszítésekért. Jóval energikusabbak, élénkebbek leszünk és általános egészségünk is javul. Az étel, amit megeszünk, a legbiztonságosabb és leghatásosabb gyógyszer is lehet számunkra – vagy akár lassú hatású méreg…

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu