Szívroham: nagyobb az esélye karácsony idején

Az érzelmi stressz sokaknál vált ki szívinfarktust

Minden készen áll a karácsonyi ünnepléshez? Az egészségünkre sem árt vigyázni. Egy kutatás szerint a szívroham kockázata éppenséggel szenteste emelkedik meg leginkább – különösen az idősebb és beteg emberek vannak veszélyben.

A karácsony az egyik legszebb ünnep az évben – a szívroham esélye azonban igencsak megnő ebben az időszakban bizonyos embereknél, különös tekintettel az idősekre és a betegekre. Egy kutatás rámutatott, hogy karácsony idején az érzelmi stressz sokaknál vált ki szívinfarktust. A svéd Lund Egyetem kutatói által elvégzett tanulmány szerint a szívroham kockázata 37 százalékkal emelkedik meg szenteste, 10 óra körül. A legnagyobb veszélyben a 75 év feletti idősek vannak, illetve azok, akik cukorbetegséggel és szívbetegséggel élnek együtt.

Mindez rávilágít arra, hogy a társadalomnak sokkal jobban oda kell figyelnie az érzékeny emberekre a karácsony időszakában – hangsúlyozták a BMJ szaklapban megjelent tanulmány szerzői. A kutatócsoport megvizsgálta, hogy vajon az időtényezők, így például a nemzeti ünnepek, nagyobb sportesemények, a nap egy bizonyos órája vagy a hét egy bizonyos időszaka idéz-e elő szívrohamot.

Fotó: 123rf.com

A karácsony előtti és utáni két hetet, illetve egy sportesemény előtti és utáni hetet vették górcső alá, utóbbit mint kontroll időszakot. A rizikó nagyobbnak mutatkozott az újév, a nyár középi vakáció, a kora reggelek, a hétfő reggelek idején, de a húsvét alkalmával például nem.

Egyéb, rövidtávú eseményeket is összefüggésbe tudtak hozni az érzelmi stresszel – így nagyobb sporteseményeket, hurrikánokat, tőzsdei összeomlásokat – ezek mind köthetők voltak a szívroham nagyobb kockázatához. Fontos azonban kiemelni, hogy a karácsony és a nyárközépi vakációk ideje 15 százalékkal, illetve 12 százalékkal emelte meg a szívinfarktus esélyét a kontroll időszakhoz képest.

A kutatók ugyanakkor megjegyezték: ez egy megfigyeléses tanulmány, ezért szilárd következtetéseket nem lehet levonni az ok-okozatot illetően. Egy biztos: az érzelmi stresszre érzékeny emberekre karácsony táján nem árt fokozottan figyelni.

Olvasd el ezt is!

Az ünnepi időszak akár veszélyes is lehet

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Egy válasz

  1. Batisz Ildikó

    Nekem a karácsony már olyan, mint a többi nap. Miért pont karácsonykor kell ajándékozni, miért nem mikor év közben ahhoz van kedvem, és az őrült bevásárlások, fárasztó. Gyerekkoromban még szerettem, de ma már csak a pénzköltéséről szól az egész.

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.