Az ünnepi időszak akár veszélyes is lehet

A karácsony és a szilveszter talán a leginkább várt időszaka az évnek, de bizony komoly érzelmi és fizikai stresszt is okoz szervezetünknek.

Bizonyítottan ilyenkor a legtöbb a szívinfarktusok, szívritmuszavarok és pirvarfibrillációk száma is. És nemcsak az ünnepi stresszt, a sokszor akkor csúcsosodó érzelmi viharokat, a féktelen evés-ivás, bulizást kell túlélnünk, de azt követő nagy diéták is komoly terhet jelenthetnek a szervezetünknek.

A Magyar Kardiológusok Társasága nem ünneprontó szándékkal, de arra hívja fel a figyelmet, hogy próbáljunk ebben az időszakban is figyelni testünk által produkált jelekre, ha pedig észlelünk bármi furcsát, panaszaink lennének, forduljunk azonnal az orvoshoz.

Fotó: 123rf.com

Gyertyafény, szeretet, meglepetések garmada, végre együtt a család. Aztán az elő-utópartik, bulizás, ivás és újra evés féktelenül. Talán az év legjobban várt napjai, tudjuk, de igazán nem is foglalkozunk azzal, ez milyen terhet is jelent a szervezetünknek. És nemcsak testileg, de lelkileg is megterhelő. Eleve a téli hónapokban  több a szívinfarktus, és az ehhez köthető halálozás is, mint nyáron,  és van két időpont télen, az egyik a karácsony, a másik az újév, amikor tovább emelkedik ez a szám.

Azt mindenki tudja, hogy ilyenkor az ételek, italok olyan tárháza vár minket, aminek nehéz, vagy nem is lehet ellenállni. A karácsony és a szilveszter erről is szól. Illendőségből és persze magunk miatt sem könnyű visszafognunk magunkat a roskadásig terített asztaloknál, aztán a morzsa partik ideje van, és máris benne vagyunk az elő-utó szilveszterben, ami ugyancsak nem a böjt időszaka. Amennyire szépek és örömmel teliek ezek a napok, ugyanakkora terhet is jelentenek a szervezetünknek. A túlzott alkoholfogyasztás és a nagyon sós ételek, különösen, ha ezek rendkívüli mennyiségben állnak rendelkezésre, jelentős terhet rónak a szervezetünkre.

Nemcsak a tengernyi étel, ital, hanem a stressz, amelyet a rohanás, a vásárlás, a kialvatlanság okoz, a vásárlás, előkészületek okoznak, valamint az óhatatlan összezártság is komoly lelki és testi terhet rakhatnak ránk. A depresszió is gyakrabban jelenik meg ebben az időszakban, bizonyított tény, hogy a válókeresetek száma is jelentősen emelkedik a karácsonyi-újévi ünnepeket követően”—mondja Prof. dr. Gellér László, a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika elektrofiziológiai részlegének vezetője, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnökségi tagja.

Fotó: 123rf.com

Egyáltalán nem véletlen, hogy éppen ebben az időszakban több ritmuszavar, pirvarfibrilláció, illetve infarktus jelentkezik, amit csak súlyosbít, hogy nehezebben megyünk ilyenkor orvoshoz. Nemritkán várunk, ami jelentősen rontja a gyógyulási esélyeket.

Azután jön az ünnepek utáni időszak, amikor a felszedett kilók problémájával kell szembenéznünk, amikor sokkal hajlamosabbak vagyunk akár drasztikus önsanyargatásra is. Fontos tudni, hogy minden olyan ’harc’ a gyorsan érkezett kilók ellen, ami szélsőséges és gyors eredményt ígér, veszélyes a szervezetünkre, megboríthatja a működését, könnyen szívritmuszavarokat, vérnyomás ingadozást, de akár hirtelen szívhalált is okozhat. Ennek egyik legveszélyesebb formája a nagyon divatos lé böjt, amit nincs olyan orvos, aki ne ellenezne. Akkor tesszük a legjobbat magunkkal és a testünkkel is, ha próbáljuk féken tartani az élvezeteket, ami sokszor már talán nem is az. Hiszen a töménytelen mennyiségű étel, ital sokszor legfeljebb a szemünket gyönyörködtetni, ahogy azok hirtelen megvonása sem a legjobb út az egészséghez”—figyelmeztet a professzor.

Túl sok koffein, magas vérnyomás, koszorúér betegség… hány okot tudnánk még sorolni, ami szívritmuszavarhoz vezethet?

Ismered a 12 okot, ami szívritmuszavart okozhat?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.