Erős szívdobogásra ébred? Ilyen okai lehetnek

 

Aki reggel erős szívdobogásra ébred, az valószínűleg megijed, sokan azonnal szívbetegségre gyanakodnak.

Holott dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa szerint ennek a jelenségnek számos más oka is lehet, azonban, ha gyakran előfordul és más szív-érrendszeri tünet is megfigyelhető, mindenképpen fontos a kardiológiai kivizsgálás.

szív

Fotó: 123rf.com

Stressz és hipoglikémia is okozhatja a reggeli erős szívdobogást

Az erős szívdobogás érzésének számos oka lehet, a kézenfekvőtől (például megijedünk valamitől) a kezelést igénylő problémáig (például a szívritmuszavarig). Jónéhány esetben nem kardiológiai oka van a jelenségnek, amelyeket mindenképpen számításba kell venni, ha a kivizsgálásra kerül sor. Többek közt ilyen okokat érdemes számításba venni:

  • Szorongás, stressz

A fel nem dolgozott, kezeletlen tartós stresszes állapot nem ritkán okoz komoly tüneteket, mint például az erős szívdobogás, akár ébredéskor, akár más napszakban. Bizonyos esetekben kifejezetten a pánikbetegség okozza ezt a panaszt. Ilyenkor ijesztő lehet még a tünetként megjelenő mellkasi fájdalom, légszomj, szédülés, dezorientáltság, amelyek mind felvethetik a szívbetegség gyanúját is. A kivizsgálás elengedhetetlen, hiszen mind a pánikbetegséget, mind az esetleges szívproblémát kezelni kell.

  • Hipoglikémia

Cukorbetegek tapasztalhatják az úgynevezett hipoglikémia jelenségét, amikor is erősen leesik a vércukorszintjük. Ilyenkor tünet lehet az erős szívdobogás, a szorongás, az izzadás is. Ráadásul az ingadozó vércukorszint a szív-érrendszeri betegségek kockázatát is növeli, tehát minden szempontból elengedhetetlen a diabetológia kezelés. 

  • Alvászavarok

A nem kielégítő alvás bizonyítottan növeli számos betegség, így a szív-érrendszeri problémák kockázatát is, ezen túl azonban más aspektusokkal is számolni kell. Erős szívdobogás érzést, koncentrációs problémákat, kimerültséget okozhat például a krónikus alváshiány, és az alvási apnoé egyik tünete is lehet, ha a beteg horkolás utáni légzéskimaradása után levegőt kapkodva, erős szívdobogásra ébred. Ráadásul a hirtelen légzéskimaradás csökkenti az oxigénszintet és extra terhelést jelent a szívnek. Ezek a panaszok feltétlenül szomnológiai kivizsgálást és kezelést igényelnek.

  • Egyéb okok

Reggeli erős szívdobogást okozhatnak például az elalvás előtt evett magas cukortartalmú ételek, a koffein, az alkohol, és a dehidráltság is, valamint érdemes a vérszegénység (anémia) kivizsgálására is gondolni.

szív, rosszullét

Fotó: 123rf.com

Mikor kell kardiológushoz fordulni?

Ha valakivel néha-néha előfordul, hogy erős szívdobogásra ébred, és esetleg tudja is, hogy mi okozta azt, nem kell azonnal kardiológushoz fordulnia. Ha azonban többször tapasztal ilyesmit az illető, és esetleg olyan további tüneteket is megél, mint a mellkasi fájdalom, a szapora, szabálytalan pulzus, a légszomj, fulladás és akár például a bizonytalan érzés a mellkasban, mindenképpen utána kell járni az oknak – hangsúlyozza dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa. – Alapvetően a kardiológiai kivizsgálásondől el, milyen további vizsgálatok lehetnek szükségesek, hiszen laborvizsgálatokon és a nyugalmi EKG-n túl sokszor felmerül a terheléses EKG, a szívultrahang, a 24 órás EKG lehetősége. Ez utóbbi kifejezetten alkalmas arra, hogy egy adott napszakban, például felkelés után megfigyelhető legyen a szív munkája. Ma már számos olyan műszeres vizsgálat áll rendelkezésre, amelyekkel gyors, pontos diagnózishoz juthatunk, és ha fény derül egy betegségre – erős szívdobogás esetén például szívritmuszavarra -, megkezdődhet a személyre szabott kezelés.  

 

Forrás: Kardioközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.