Pszoriázis – Nyári tippek pikkelysömör esetén

Hogyan lehet szebb a foltos bőr a melegben?

A nyári meleg gyakran hoz enyhülést pszoriázis vagy pikkelysömör esetén. A napfény és a magasabb páratartalom is segít. Megmutatni bőrünket azonban aggodalommal tölthet el minket. Használjuk az alábbi tippeket.

Pszoriázis vagy pikkelysömör esetén az ember nem szívesen fedi fel ismeretlenek előtt azokat a helyeket, ahol foltos a bőre. S bár a nyári meleg sokat segít az állapoton – a napfény és a magasabb páratartalom is enyhíti a tüneteket -, kevesen vannak, akiket ne töltene el szorongással, hogy vállalják pszoriázisos bőrüket.

Hogyan hozzuk ki mégis a legtöbbet ezekből a kellemes nyári napokból?

1. Menjünk napra! A napfény főszerepet játszik abban, hogy a meleg hónapokban a pszoriázis vagy pikkelysömör tünetei javulnak. Napoztassuk azonban a bőrt okosan. Naponta nagyjából 5 percet napozzunk – fokozatosan növeljük az időt 15 percre. Minden testrészünket kenjük be naptejjel, leszámítva a pszoriázisos foltokat.

nyaralás, napozás, relax, pikkelysömör

Ha megégünk, az a probléma fellángolását okozhatja, ezért sose töltsünk a napon több mint 15 percet. Amennyiben ennél tovább tartózkodunk ott, kenjünk a pszoriázisos bőrfoltokra is széles spektrumú fényvédőt. Olyan márkát válasszunk, ami érzékeny bőrre való – ezek kevésbé irritálhatják azt.

2. Ússzunk! Az úszás, különösen sós vízben, segít eltávolítani az elhalt bőrt és javítja a pikkelysömör megjelenését. Ugyanakkor, a sós és a klóros víz is kiszáríthatja a bőrünket, pelyhessé teheti. Úszás után mindig zuhanyozzunk le és kenjünk be magunkat hidratáló krémmel.

3. Hűsöljünk! A hő és az izzadság súlyosbíthatja a pszoriázist és a pikkelysömört, különösen az arcon és a fejbőrön. A légkondicionálás megvéd az izzadástól, de vigyázat, azért szárítja is a bőrt – ezért fontos zsírosabb krémmel bekenni napi 1-2-szer, ha sok időt töltünk klímás helyiségben.

4. Viseljünk laza, lélegző anyagú ruhát! Ha el akarjuk rejteni a fellángolás nyomát, vagy éppen a közelmúltban kaptunk fototerápia-kezelést, takarjuk el laza textillel. A fototerápia segít, de egy rövid ideig, közvetlenül kezelés után a bőr piros és viszket.

Viseljünk laza, nem ránk tapadó, a napfénytől is védő pamut ruházatot. A fehér szín a nyári melegben különösen jó – és ha a fejbőrön mutatkozik meg a pszoriázis, elrejti a foltokat.

szúnyog, csípés, pikkelysömör

5. Előzzük meg a rovarcsípéseket! Fontos tudni, hogy a szúnyogok és más rovarok csípése súlyosbíthatja a pikkelysömör problémát. Jól tesszük tehát, ha a nyári melegben hatékony rovarriasztót szerzünk be. Olyat használjunk, amelyik dietil-toluamid (DEET) hatóanyaggal rendelkezik – de érdemes tanácsot kérni ezügyben a bőrgyógyászunktól is.

6. Kerüljük a stresszt! Nyár van, sokak számára ilyenkor jön el a vakáció időszaka – tegyük félre a stresszt! A szorongás súlyosbítja a pszoriázis és a pikkelysömör tüneteket. Tegyük félre a munkát és a nyomást, amely bármilyen okból ránk nehezedik. Csináljunk olyan dolgokat, amelyek relaxálnak – a kerti munka is megteszi, főleg, ha szeretjük.

Ha élünk a fenti tanácsokkal, jó nyarunk lesz és a pszoriázisunk is „megköszöni”.

12 otthoni praktika pszoriázis kezelésére

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.