Mi az igazság? – Melyek a D-vitamin valódi előnyei? – 2. rész

Sokszor hallhatjuk, olvashatjuk, mennyire értékes számunkra a D-vitamin. Segít az immunrendszer erősítésében, megőrzi egészségünket. Számos előnye ismert, de mi a teljes valóság ezekkel kapcsolatban?

Nem kérdés, hogy a D-vitamin valóban fontos a szervezetünk megfelelő működése szempontjából. Számos előnye ismert manapság, érdemes azonban mélyebben beleásni, mely esetekben hatásos valójában ez a vitamin.

Sokan küzdenek D-vitamin hiánnyal

Napjainkban nagyjából 10 emberből 4 nem jut elég D-vitaminhoz. Ha alacsony a szint szervezetünkben ebből a vitaminból, előfordulhat, hogy nem eszünk elég ételt, amelyben megtalálható. Előfordulhat, hogy olyan egészségi állapottal küzdünk, amely megakadályozza a D-vitamin megfelelő felszívását. De az is lehet, hogy csupán több napfényre van szükségünk.

Figyeljünk, mit eszünk

Attól függően, mit találunk ízletesnek, érdemes nagyobb mennyiségű D-vitamint tartalmazó ételeket fogyasztanunk.

Egy evőkanál csukamájolajban példának okáért 1.360 nemzetközi egység (NE) D-vitamin van. Ha nem szeretjük, szóba jöhet a lazac, a kardhal, tonhal és a szardínia. A narancslé és a tejtermékek, például a joghurt és a tej is jó választás. Finom a marhamáj, a tojássárgája és a dúsított gabonafélék is, melyekben szintén megtaláljuk a D-vitamint.

vitamin, tabletta, gyógyszer

Fotó: 123rf.com

Töltsünk elég időt a napon

Természetesen fontos, hogy megvédjük bőrünket a napsugaraktól, de a szervezetnek szüksége van napfényre, hogy D-vitamint termeljen. Igyekezzünk napi 15-20 percet napozni – vagy napon sétálni, üldögélni – hetente háromszor.

Mi hajlamosít a D-vitamin hiányra?

D-vitamin hiányhoz vezet, ha problémáink vannak a vitamin napsütésből vagy élelmiszerből történő felszívásával. A kockázatot bizonyos tényezők is növelhetik.

  • 50 év vagy annál idősebb életkor
  • Sötét bőr
  • Északi lakóhely
  • Túlsúlyosság, elhízás, gyomor-bypass műtét
  • Tejallergia vagy laktóz intolerancia
  • Betegségek, amelyek csökkentik a tápanyag felszívódását a bélben, például Crohn-betegség vagy cöliákia
  • Intézményben tartózkodás
  • Bizonyos gyógyszerek, például görcsrohamok elleni készítmények alkalmazása.

Fontos: a fényvédő krém használata akadályozhatja a D-vitamin bevitelét, ugyanakkor a fényvédő krém elhagyása jelentősen növelheti a bőrrák kockázatát. Érdemes tehát egyéb D-vitamin-forrást keresni ahelyett, hogy hosszú ideig védelem nélkül napozunk.

Olvasd el ezt is!

Ekkor a legfontosabb a D-vitamin pótlás

Forrás: Adrina - napidoktor.hu