Pikkelysömör – 6 tipp a viszketés kezelésére

A stresszt sem árt csökkenteni

Pikkelysömör vagy pszoriázis esetén sajnos gyakori, hogy a bőrviszketés mindennapi teendőinket is zavarja – az alábbi kezelési tippekkel segíthetünk enyhíteni a kellemetlen tünetet.

Egy probléma és a vele kapcsolatos tünetek akkor válnak igazán kellemetlenné, amikor már mindennapi tevékenységeinket is befolyásolják.

pikkelysomor

Foto:123rf.com

A pikkelysömör vagy pszoriázis esete pontosan ilyen – az ettől szenvedő emberek gyakran tartós bőrviszketésről számolnak be, s ezt tartják a bőrprobléma leginkább zavaró tünetének. A viszketés fájdalmassá is válhat, hatással van az alvásra és megnehezíti a koncentrációt.

Amennyiben pikkelysömörrel vagy pszoriázissal összefüggő bőrviszketéssel küzdünk, íme 6 stratégia, amely segíthet csökkenteni a panaszt.

1.Legyen a bőr mindig hidratált: a száraz bőr ugyanis alapból viszkethet, s súlyosbíthatja a pszoriázisból eredő viszketést. Naponta vigyünk fel a bőrünkre hidratáló krémet. Használjunk gyengéd szappanokat, amelyek nem szárítják a bőrt. Ha azon a helyen, ahol élünk, száraz a levegő, alkalmazzunk párásítót.

pikkelysomor

Foto:123rf.com

2.Öltözzünk megfelelően, hogy ne legyen melegünk: ha ugyanis melegünk van, a bőrviszketés fokozottabb lehet. Forró helyett használjunk meleg vizet, viseljünk könnyed, jól szellőző anyagokat. Járassuk a klímát, ha meleg van bent. A bőrviszketésre hűtőben tartott hideg borogatásokat is alkalmazhatunk. Egyes testápoló termékek is hűtő hatásúak – például azok, amelyekben van mentol.

Tudta hogy sok gyógynövény is enyhíti a pikkelysömör tüneteit? Érdemes kipróbálni ezeket is: 

Ezek a gyógyteák jók pikkelysömörre – a bükki füvesember patikájából

 

3.Ne kaparjuk a bőrt: pikkelysömör vagy pszoriázis esetén nehéz megállni, hogy ne vakargassuk a viszkető részt, ám jó tudni, hogy ez csak átmenetileg hoz enyhülést. Sajnos, hosszabb távon még viszketőbbé válik a bőr, mert aktiváljuk a benne levő idegrostokat. Ha késztetést érzünk a kaparásra, a vakarást gátló ruhával vagy ideiglenes tapasszal, kötéssel fedjük le a területet.

4.Legyünk gyengédek a bőrünkhöz: sose dörzsöljük nagyon a bőrt pikkelysömör vagy pszoriázis esetén. Kerüljük a durva szappanokat, bőrirritáló termékeket. Olyan ruhákat viseljünk, amelyek kellemes, lágy (például pamut) anyagból készülnek és nem járulnak hozzá a bőrviszketéshez.

5.Ha lehet, kerüljük a stresszt. Manapság nehéz kivédeni, de igyekezzünk stresszmentesíteni magunkat, amennyire lehet. Szánjunk időt olyan teendőkre, amelyeket élvezünk. Utasítsuk el azokat a további felelősségeket, amelyeket nem muszáj a nyakunkba vennünk, ha ettől az életünk nyugodtabb lesz. Próbáljuk ki a meditációt és a jógát, töltsünk időt és beszélgessünk a szeretteinkkel.

6.Konzultáljunk orvosunkkal! A pikkelysömör vagy pszoriázis kezelése segít csökkenteni a bőrviszketést. Mondjuk el orvosunknak, mennyire zavaró a tünet, s közösen találjunk ki egy új stratégiát, kezelési lehetőséget ellene.

 

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.