Nekem is lehet? – Ezek a pikkelysömör rizikófaktorai

A pikkelysömörös páciensek tisztában vannak azzal, hogy ez a betegség időről időre belobbanhat – és ezeknek a belobbanásoknak lehetnek bizonyos kiváltó okai.

Dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus szerint minél inkább tisztában van valaki a pikkelysömör őt érintő rizikófaktoraival, annál nagyobb eséllyel tudja megakadályozni a tünetek romlását.

pikkelysömör

Foto:123rf.com

A pikkelysömör rizikófaktorai személyenként változhatnak

A stressz és a száraz, hideg levegő ismert triggerei a pikkelysömör fellángolásának, de ennél jóval több körülmény kiválthatja a psoriasis tüneteinek súlyosbodását. Dr. Brezán Edina segítségével érdemes végig tekinteni a lehetséges rizikófaktorokon, és az orvosi ellenőrzések alkalmával megbeszélni, mit lehet tenni a minket érintő tényezők kiküszöböléséhez.

  • Gyógyszerek

Előfordulhat, hogy bizonyos gyógyszerek (például szívgyógyszerek, vérnyomáscsökkentők, ízületi gyulladást és pszichiátriai kórképeket kezelő szerek) is felerősítik a panaszokat – jellemzően nem az első szem beszedésekor, hanem néhány héttel később. Ha ez történik, nagyon fontos, hogy a felírt gyógyszereket sosem szabad saját döntés alapján, azonnal abbahagyni, mindenképpen egyeztetni kell erről a kezelőorvossal.

  • Fertőzések

Jellegzetes, hogy többek közt torokgyulladás, légzőrendszeri fertőzések bronchitis, mandulagyulladás, fülfertőzések után 2-6 héttel a pikkelysömör tünetei is fellángolnak, az immunrendszer érintettsége miatt. 

  • Sérülések

Horzsolások, vágások, rovarcsípések, napégés és a tetoválások, testékszerek is kiválthatják a psoriasis belobbanását, néhány nappal a sérülés, beavatkozás után. Minél gyorsabban, hatékonyabban történik a sérülés kezelése, annál kisebb a kockázata a pikkelysömör fellángolásának.

  • Dohányzás

A dohányzás többek közt a pikkelysömör állapotromlását és az ellene rendelt kezelés hatékonyságának csökkenését is okozhatja.

  • Alkoholfogyasztás

Az alkoholbetegség a pikkelysömör egyik rizikófaktorának számít, az alkoholfogyasztás pedig tilos a psoriasisra rendelt metotrexát kezelés alatt.

  • Túlsúly, elhízás

Kutatások szerint a jelentősebb túlsúly komoly rizikófaktornak számít, ilyen esetben a szakemberek ebből a szempontból is javasolják a testsúlycsökkentő életmódot.

  • Élelmiszerek

Minden pikkelysömörös betegnek fontos megfigyelnie, vannak-e olyan élelmiszerek, alapanyagok, amelyek esetleg fokozzák a tüneteiket. Sokszor ilyen lehet a glutén, a paradicsom, a padlizsán, az alkohol. Ugyanakkor a vegetáriánus és a mediterrán étrend sok esetben javíthatja a betegség állapotát.

  • Hormonális változások

Előfordul, hogy olyan kiemelt időszakokban, mint a pubertás, a menopauza vagy a szülés utáni időszak, súlyosbodnak a pikkelysömör tünetei.

pikkelysomor

Foto:123rf.com

A pikkelysömör rendszeres orvosi kezelést igényel

Bár a tudatosság és a megfigyelt rizikófaktorok kerülése sokat jelent a fellángolások elkerülésében, a pikkelysömör olyan krónikus betegség, amely rendszeres orvosi felügyeletet is igényel.
– A pikkelysömör kezelésében nagy szerepe van a kínzó tünetek gyors csökkentésének, de a cél tulajdonképpen a hosszú távú tünetmentesség – ismerteti dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus. – A helyi kezelésben beválnak a szalicilsavat, kortikoszteroidot, D-vitamin származékot tartalmazó készítmények, kiterjedt esetben jó hatású lehet a speciális szűk spektrumú UV-fototerápia is. Ha a betegség jelentősen rontja az életminőséget, szóba jön szisztémás belsőleges terápia, biológiai terápia, amely akár éveken át tartó teljes tünetmentességet is eredményezhet.

Rák ellen, pikkelysömörre, és májzsugorodásra is jó – az életmentő homoktövis

Forrás: Dermatica


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.