Étrend pikkelysömörös panaszokra

A pszoriázis, vagy ismertebb nevén pikkelysömör egy immunológiai gyulladás által kiváltott bőrbetegség, legfőbb jellemzői a bőrfelszínen megjelenő vörös színű, fehéren hámló foltok. Nem gyógyítható, de a tünetek enyhíthetőek különféle módszerekkel – ilyen például egy megfelelő étrend kialakítása.

Bár egyelőre még folynak a kutatások az étkezés és a pikkelysömör kapcsolatáról, egyre több bizonyíték van arra, hogy egy jól összeállított étrend – kiegészítve a szükséges gyógyszerekkel, krémekkel stb. – segíthet a tünetek enyhítésében. Cikkünkben összeszedtük, melyek azok a faktorok, amelyekre célszerű figyelni.

A pikkelysömör ezeket a súlyos betegségeket is okozhatja

Fogyás

Szakemberek úgy vélekednek, figyelemre méltó összefüggés van a pszoriázis és az elhízás között. Több kutatás is arra az eredményre jutott, hogy minél magasabb a testtömegindex (BMI), annál súlyosabbak lehetnek a pikkelysömör tünetei – egészen pontosan 9 százalékkal nő az esély a panaszok erősödésére. Éppen ezért tanácsolják az érintetteknek, hogy kiemelten figyeljenek a súlyukra.

Gluténmentesség

 

Vizsgálatok kimutatták, hogy a pikkelysömör hajlamosíthat a cöliákiára, ismertebb nevén a gluténérzékenységre. Az egyik ilyen irányú kutatás során 218 pikkelysömörös és 264 egészséges embert vizsgáltak, és kiderült, hogy a pszoriázisos betegek 4,1 százalékának cöliákiája is volt, míg az egészségeseknek mindössze 1 százalékánál tudták kimutatni a gluténérzékenységet.

 

Ha gluténtartalmú ételek elfogyasztása után emésztőrendszeri, esetleg bőrtüneteket észlelünk magunkon, célszerű elmenni egy ilyen irányú kivizsgálásra. Ha igazolódik a cöliákia, gluténmentes étkezésre kell átállni. 

Melanoma rák és immunoterápia – Így segíthet a mediterrán étrend!

Forrás: Szívderítő


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.