Melanoma rák és immunoterápia – Így segíthet a mediterrán étrend!

Amit eszünk, meghosszabbíthatja, sőt megmentheti az életünket. A mediterrán étrend például javíthatja az immunterápiás választ az előrehaladott melanóma rákbetegségben szenvedőknél. De hogyan segít az immunterápia?

Régi mondás, hogy az vagy, amit megeszel. A mediterrán és görög étrend kedvelői bizonyára örülnek majd a hírnek, hogy e két étkezési forma esetében ez halmozottan igaz. Egy új brit-holland tanulmány – melyet a United European Gastroenterology konferenciáján mutattak be – felfedezte, hogy mediterrán étrend javíthatja az immunterápiás választ előrehaladott melanoma esetén, amely a bőrrák legsúlyosabb típusa.

mediterrán étrend, evés, eszik

Fotó: 123rf.com

Tanulmányukban a kutatók arról számoltak be, hogy a rostokban, egyszeresen telítetlen zsírsavakban és polifenolokban gazdag mediterrán étrend az előrehaladott melanoma rákbetegségben szenvedők immunterápiás válaszarányának javulását eredményezi és a progressziómentes túlélést is javítja.

A mediterrán étrend olívaolajból, diófélékből és halból származó, egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokat, valamint zöldségekből, gyümölcsökből és teljes kiőrlésű gabonákból származó polifenolokat és rostot tartalmaz. Az étkezési forma összefüggésbe hozható volt azzal, hogy a melanoma-betegeknél az immnoterápiára adott válasz jelentősen javult – konkrétan az immunkontrollpont-gátlóknak nevezett immunterápiás gyógyszerekre reagáltak jól” – mondta el dr. Laura Bolte dietetikus, PhD jelölt, a tanulmány szerzője.

Az inhibitorok, melyek mindmáig a melanoma leghatékonyabb kezelési módjai közé tartoznak, azzal fejtik ki hatásukat, hogy blokkolják az ember immunrendszerében az ellenőrző pontokat – ezek aztán arra kényszerítik a szervezet T-sejtjeit, hogy megtámadják a rákot. A szakemberek többközpontú vizsgálatot végeztek: rögzítették 91, előrehaladott melanomában szenvedő páciens étrendjét. A betegeket immunellenőrzési pontot gátló gyógyszerekkel kezelték és fejlődésüket rendszeres radiográfiás válaszvizsgálatokkal követték nyomon.

“A vizsgálatban részt vevő embereket nem fogták egy meghatározott diétára, de a kezelés előtt részletes étrendi kérdőívet töltöttek ki, amelyen keresztül a kutatók felmérték étkezési szokásaikat” – magyarázta Bolte.

Amellett, hogy jelentős összefüggést mutatott az általános válaszaránnyal, a mediterrán étrend esetében szignifikáns kapcsolatot lehetett észrevenni a betegség progressziómentes túlélése és az étkezés között a 12 hónap alatt – számoltak be a kutatók.

Étrend és immunoterápia

Az immunellenőrzési pont-gátlók segítettek forradalmasítani a különböző típusú, előrehaladott rákos megbetegedések kezelését. Bolte megjegyezte, hogy ez a legújabb tanulmány is felhívja a figyelmet az étrend értékelésének fontosságára, az ilyen típusú kezelést megkezdő rákos betegeknél.

mediterrán étrend, evés, eszik

Fotó: 123rf.com

A teljes kiőrlésű gabonák és hüvelyesek fogyasztása csökkenti a gyógyszerek okozta, immunrendszerrel kapcsolatos mellékhatások, például a vastagbélgyulladás kialakulásának valószínűségét. Ezzel szemben a vörös és a feldolgozott hús nagyobb valószínűséggel járt immunrendszeri mellékhatásokkal – tették hozzá a kutatók. Arra számítanak, hogy a mediterrán étrend fontos szerepet játszik majd az immunterápia sikerében, és a klinikai vizsgálatokat kiterjesztik a különböző daganattípusok, köztük az emésztőrendszeri rákok eredményeinek vizsgálatára is.

A mediterrán étrend átmenetileg is segít

Árulkodó és jótékony tény a mediterrán étrend mellett, hogy ha valaki egy ideig ezt az étkezést követi, láthatóan jobban érzi magát, majd ha visszatér a megszokott „nyugati” étrendjéhez, negatív hatásokat tapasztalhat.

Sonya Orme, török származású San Diego-i üzlettulajdonos és életvezetési tanácsadó felhívta a figyelmet arra, hogy ezt saját bőrén tapasztalta. Gyakorta jár Törökországban a családjánál, ahol mediterrán étrendet követ, ám ha hazatér, a bélgyulladás bizonyos mértékig újra gyötörni kezdi őt. A mediterrán étkezés tehát a gyulladás ellen is jónak bizonyult.

“A különbséget érezni lehet. Nagyon hasznos az olívabogyó, az olívaolaj, a hal, a diófélék, a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása. Egészséges, csakúgy, mint az, hogy citromot adnak a napi étrendhez” – mondta el Orme.

Olvasd el ezt is!

Csökkentheti a preeclampsia kockázatát a mediterrán étrend

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.